L'organista de la catedral de Mònaco inaugura el VI Festival Internacional d'Orgue de Montserrat

El certamen comptarà amb altres noms destacats com el cor anglès Saint Bride's i una producció pròpia

L'organista Olivier Vernet, d'esquenes, tocant la consola de l'orgue de Montserrat en el concert inaugural del Festival
L'organista Olivier Vernet, d'esquenes, tocant la consola de l'orgue de Montserrat en el concert inaugural del Festival | Mar Martí
Mar Martí/ACN
26 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:16h
El VI Festival Internacional d'Orgue de Montserrat ha arrencat aquest dissabte al vespre amb el concert de l'organista de la catedral de Mònaco, Olivier Vernet, considerat un dels intèrprets més innovadors del moment. Vernet ha obert el certamen amb peces de Bach, Bruhns, Mendelssohn i Gade davant d'una basílica plena de gom a gom. Els altres noms propis del festival seran la producció pròpia amb la Música Aquàtica i La Música pels Reials Focs Artificials (16 de juliol); el cor anglès Saint Bride's (13 d'agost); i els germans Italo-suïssos Faggioni (10 de setembre). El director artístic del certamen, Jordi-Agustí Piqué, ha destacat que la programació del festival busca "la pedagogia, la diversitat i una reflexió de diàleg cultural profund".

El mestre italià Olivier Vernet, titular del recentment renovat gran orgue de la Catedral de Mònaco, ha ofert el concert inaugural de la sisena edició del Festival Internacional d'Orgue de Montserrat. Vernet ha interpretat Tocatta i Fuga 'Dórica', de Johann Sebastian Bach i també peces de Nicolaus Bruhns, de Felix Mensdelssohn i del no tant conegut Niels Gade, un músic admirat especialment per Robert Schumann. Segons ha detallat a l'ACN el director artístic del festival, el pare Jordi-Agustí Piqué, el concert inaugural s'ha volgut dedicar als solistes europeus i Vernet ha portat a Montserrat un "programa eclèctic de nivell internacional". 

Enguany el Festival d'Orgue de Montserrat tindrà un concert cada mes al llarg de tot l'estiu i el segon, que tindrà lloc el dissabte 16 de juliol, serà una producció pròpia del certamen. Serà la Música Aquàtica i La Música pels Reials Focs Artificials de G. F. Händel, una versió que comptarà a l’orgue amb el mestre Arnau Reynés, titular de l’orgue de la Basílica de Sant Francesc de Palma de Mallorca, i d'un grup de metall format per sis instrumentistes i percussió. Piqué ha explicat que el festival ha produït diversos concerts al llarg dels seus sis anys d'història, amb propostes originals com la que va tenir lloc l'any passat amb la coral Messengers. 

El tercer concert del Festival, el dissabte 13 d’agost, acull el prestigiós cor Saint Bride's, amb el seu director titular, Robert Jones i l’organista Matthew Morley. En versió de concert, recrearan un 'Evensong', és a dir, l’ofici de Vespres i Completes amb la particular polifonia anglesa alternada amb peces d’orgue. El mateix cor participarà activament amb els seus cants en la missa del diumenge 14 d'agost. El darrer concert serà el dissabte 10 de setembre i serà una proposta "innovadora", en què l'orgue dialogarà amb el saxofon. Els germans italo-suïssos Faggioni presentaran un programa nou en què combinaran sonorament els dos instruments.

El pare Jordi-Agustí Piqué ha explicat que el festival "juga amb molts aspectes" com "la pedagogia, la diversió i una reflexió de diàleg cultural profund". En aquest sentit, el director artístic del certamen ha expressat que un del objectius és "fer entrar la gent en la música de l'orgue" i, per això, s'elabora un programa "molt adaptat i eclèctic, però d'una qualitat molt alta". Piqué també ha destacat com a valor afegit del certamen el fet que se celebri a la basílica de Montserrat, un espai "tranquil, d'acolliment i de diàleg amb la cultura". 

Tot i que el festival aplega en tots els seus concerts centenars de persones, el pare Josep-Agustí Piqué ha relatat que "encara queda molt per arribar a la normalitat". "Quan el nostre festival tingui tres o quatre més festivals a d'altres llocs i amb altres orgues, aleshores haurem consolidat l'oferta d'orgues a Catalunya", ha detallat el director artístic. De fet, Piqué ha expressat que "en els països normals el festiva d'orgue deixa de ser una excepció, per ser la normalitat" i ha posat exemples com "la veïna i laica França en què els diumenges en qualsevol catedral es pot escoltar orgue". Per això, considera que "aquí encara ens falta una mica però Montserrat ha posat la primera pedra per anar endavant". 

El VI Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l'audició en l'orgue Blancafort (2010) d'alguns dels millors intèrprets de l'orgue de l'àmbit internacional.