Puigdemont carrega a Manresa contra els que van «cavalcar al damunt de l'escombraria de l'Estat»

Homs es queixa que la policia espanyola no estigui regirant la casa del ministre de l'Interior en comptes de demanar les gravacions a Público | Convergència fa història al Kursaal omplint la Sala Gran, la Sala Petita i amb gent al vestíbul

ACN
24 de juny del 2016
Actualitzat el 25 de juny a les 19:14h
Carles Puigdemont arribant al Kursaal aquest dijous
Carles Puigdemont arribant al Kursaal aquest dijous | Pere Fontanals
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reclamat aquest divendres a Manresa votar "sense por" el proper diumenge i optar per CDC, "que ha plantat cara a l'amenaça i a la pudor del clavegueram de l'Estat" i que "no li han tremolat les cames". En el míting final de campanya, Puigdemont ha carregat contra aquells que van "cavalcar al damunt de l'escombraria" que es va llençar des de Madrid contra Convergència "per treure rèdits electorals", i ha constatat que el partit ha estat "molt sol" però ha estat capaç de "generar confiança enfront de tota mena d'adversitats i incomprensions".

Per la seva part, el candidat convergent, Francesc Homs, s'ha queixat que la policia espanyola s'hagi personat al diari Público i en canvi no estigui regirant ara mateix la casa del ministre de l'Interior en funcions. Tot plegat en un Kursaal que ha omplert la Sala Gran, la Petita i el vestíbul de simpatitzants, en una jornada històrica tant per Convergència com per a l'equipament manresà.

"Aquest diumenge hem de votar sense por, amb confiança i amb esperança". Així ha començat el seu discurs Puigdemont durant el míting de final de campanya de CDC al Teatre Kursaal de Manresa. El president de la Generalitat ha reclamat el vot per aquell partit que "ha estat valent, que no li han tremolat les cames" i que ha fet front a la "pudor del clavegueram de l'Estat".

Però a més, ha remarcat que han estat els convergents els que han generat confiança mentre d'altres, que ara "s'esquincen les vestidures" per les gravacions de les converses entre el ministre de l'Interior i el director de l'Oficina Antifrau, "van cavalcar damunt d'aquella escombraria" simplement "per treure rèdits polítics". 

Puigdemont ha alertat del perill de votar amb por, i ha subratllat que el passat 27-S va haver alguns catalans que van fer-ho. Uns perquè creien que els independentistes anaven "massa ràpid o massa lluny" i preferien escollir "el camí del mig", i d'altres perquè opinaven el contrari, perquè temien que JxSí anés "a poc a poc o no fos seriosa". "Eren dues menes de por i totes aquestes persones avui estan profundament decebudes i dolgudes, perquè no hi ha camins del mig i perquè els que han fallat al compromís són aquells que l'havien de garantir", ha exclamat, referint-se en aquest punt a la CUP. 

Seguint amb el mateix argument, ha destacat també que els van votar en contra de la independència d'Escòcia perquè es van creure la "campanya de la por" del Regne Unit de la UE, "ara s'han trobat sense independència i sense la UE". "Diumenge hem de respondre a les urnes i carregar-nos de confiança, la que ens farà falta per continuar, perquè l'estat espanyol només escolta un poble quan li diu prou i li diu no. No deixem les coses a mitges", ha conclòs.

També Homs s'ha referit a les gravacions difoses pel diari Público per queixar-se que la policia espanyola no hagi anat aquest divendres a casa del ministre "a regirar-li tot" després del que s'ha publicat, sinó que s'hagi personat al mitjà "a espantar, a reprimir". 

Igual que ha fet Puigdemont, també ha carregat contra aquells que van donar crèdit a les "mentides" que se van publicar sobre el llavors alcalde de Barcelona, i ha criticat durament l'actual alcaldessa, Ada Colau, que "no va tenir cap mania a l'hora d'utilitzar una acusació que era una infàmia i va acusar CDC de màfia". "No estem disposats a cap lliçó, senyora Colau i senyors de Podem", ha exclamat.

Mas es presenta com "un soldat al servei de Puigdemont"

El president de CDC i expresident de la Generalitat, Artur Mas, per la seva part, s'ha presentat com un "soldat al servei del president de la Generalitat", i ha reclamat votar diumenge la "decència" que representa Convergència, aquell partit que "no s'ha doblegat davant dels atacs més durs, més ferotges, que ha aguantat dempeus al servei del país, al servei de la causa de Catalunya". Mas ha titllat l'Estat de "pseudodemocràcia" i ha carregat contra els "delinqüents que fabriquen proves". "Els meus col·laboradors eren lleials a la causa de Catalunya, els delinqüents eren els d'allà, els de Madrid", ha exclamat l'expresident de la Generalitat fent referència a les gravacions que fan referència a Germà Gordó.

En el míting de final de campanya de CDC, Mas ha reivindicat que el seu partit ha tirat endavant malgrat els "atacs innobles i indignes" de l'Estat, que ha titllat de "pseudodemocràcia". Sabent que això és així, ha reclamat aquest diumenge que "molta gent obri els ulls i en prengui nota", i opti per aquell partit que ha aguantat tot i que mai ha estat "derrotat del seu compromís, de les seves conviccions, que es diuen Catalunya i la seva llibertat". 

"Estem aquí a peu dret al servei del país, al servei del president Puigdemont. Jo sóc un soldat al servei del president de Catalunya", ha exclamat Mas, que ha demanat als catalans que diumenge votin "la decència d'aquells que mantenen el seu compromís, que defensen les seves conviccions, que no s'han doblegat davant dels atacs més durs, més ferotges, que han aguantat dempeus al servei del país, al servei de la causa, de Catalunya".

També ha sortit al pas de les gravacions que parlen de conxorxes per substituir-lo al capdavant de CDC, amb Germà Gordó com a nou líder. Mas ha garantit que els seus col·laboradors són "lleials a la causa de Catalunya", i ha remarcat que "els delinqüents eren els d'allà, els de Madrid, que fabricaven dossiers i intentaven enfonsar el prestigi d'uns dirigents que se l'estaven jugant pel poble de Catalunya". "Els delinqüents estaven allà, aquests que no saben dimitir", ha apuntat

I és que Mas ha reclamat treure lliçons del que ha passat amb el referèndum sobre el Brexit. Ha reivindicat que els britànics han demostrat que "fins i tot les grans tensions que poden arribar a dividir l'opinió d'una societat es resolen en referèndum a les urnes", però també que quan algú guanya per una mica més del 50% "allò va a missa". "I quan algú juga fort i perd dimiteix. Han de parar l'oïda a ponent, perquè aquests no dimiteixen tot i que se la juguen fent delictes", ha afegit Mas, constatant que aquesta és la diferència entre "la democràcia real i una democràcia de baixa qualitat".