La 60a Innocentada reviurà un text d'Agustí Soler i Mas

Es tracta de "Barrock Shop", que es va estrenar l'any 1980, i la dirigirà l'actor Joan Torrens

Agustí Soler i Mas, entre el públic, representant la 35a Innocentada (1991), titulada 'Colli'm l'aixeta que balla'
Agustí Soler i Mas, entre el públic, representant la 35a Innocentada (1991), titulada 'Colli'm l'aixeta que balla' | Arxiu familiar
21 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:11h
La Innocentada de Manresa ja fa deu anys que va passar el seu mig segle de vida i aquest any es prepara per a la seva 60a edició. És per aquest motiu que des de la Comissió Innocentada de l'Agrupació Cultural del Bages es va decidir celebrar l'efemèride com cal i va encarregar a l'actor i director manresà Joan Torrens que produís un espectacle per la causa. "Em van donar total llibertat per fer l'espectacle que volgués i no vaig dubtar gens en decidir que el que havia de fer era un remake d'una de les Innocentades que havia escrit el pare d'aquesta tradició teatral, l'Agustí Soler i Mas", declara Torrens, que afegeix que "l'obra que vaig escollir va ser la que es va representar l'any 1980, que es titula Barrock Shop, i que vaig creure que era molt oportuna pel paral·lelisme històric que se'n pot fer".

"Barrock Shop" situa el seu fil argumental  durant els anys 1640 i 1641 en un poble que s'intueix que ha de ser de la comarca d'Osona ("en el guió es parla de les Guilleries", explica Torrens). Segons el director, la tesi de tot plegat es resumiria amb la frase "reacció davant l'immobilisme". Una màxima que s'explica a través de diverses trames que totes giren al voltant de l'arribada accidental al poble d'uns personatges exòtics (un pintor, un escultor i un arquitecte) que, d'alguna manera, remouran i revolucionaran les vides dels seus habitants.

"L'art barroc és una part important de l'obra perquè la visita d'aquests tres personatges –que són, precisament, d'estil barroc– representa la reacció, artísticament, a un art immobilista com ho era el Renaixement, que primava l'ordre, l'harmonia i l'estabilitat", argumenta Torrens. Així doncs, el que aportaran els artistes al poble serà el que era típic del Barroc: el moviment, la vitalitat, el desordre i, fins i tot, l'exageració.

Malgrat aquesta Innocentada es va escriure l'any 1980 i està situada en un context històric en el qual hi van tenir lloc la revolta del Segadors i la proclamació de la República Catalana per part de Pau Clarís, Torrens expressa que "té un paral·lelisme amb l'actualitat que fa que l'argument esdevingui una metàfora de la realitat que estem vivint ara".

Música en directe i el Kursaal com a escenari

Enguany la 60a Innocentada, que tindrà lloc durant els dies 19, 20, 21 i 22 de gener, no es representarà al teatre Conservatori com sempre s'havia fet, sinó que l'escenari on transcorreran els fets serà el de la sala gran del Kursaal, un espai amb una acústica molt més agraïda que permetrà que, fins i tot, hi pugui haver música en directe.

Així doncs, un teclat, una guitarra i un baix elèctrics, una bateria, una flauta travessera i un violí seran els encarregats de donar vida musical a l'espectacle. "Jo vaig voler que bona part de la música fos barroca, fent referència a l'època en què passa l'obra i en l'art que es menciona", expressa el director d'engunay, que puntualitza que "totes les peces estan adaptades i arranjades per David Martell al gènere rock". L'espectador, doncs, podrà sentir, per exemple l'"Hallellujah" de Haëndel o la "Tocatta and Fugue en re menor" de Bach, amb un estil més modernitzat. Unes peces que el cos de ball de l'Esbart Manresà també haurà d'adaptar a les seves coreografies, que, com ja és tradició, també seran molt presents durant l'obra.

La part musical, però, no s'acabarà aquí: la coral Escriny de Santpedor, dirigida per Marc Reguant, també formarà part de l'elenc melòdic.

El director també va actuar l'any 1980

Joan Torrens, amb una dilatada carrera en el món de la interpretació ("si tinc 66 anys, en fa 66 que estic vinculat al món del teatre", somriu), va ser un dels actors que va pujar a l'escenari del teatre Conservatori quan es va estrenar, per primera vegada, "Barrock Shop". Ho va fer amb el paper de Secundí, un vilatà del poble, malcarat i una mica descregut, que, a través d'una broma que li fan, es creu que li ha aparegut la Mare de Déu i accedeix a entregar unes terres perquè s'hi construeixi una església.

"Jo, més que pensar en la manera de dirigir de l'Agustí, intento imbuir-me en com pensava ell. És per això que pel que fa a l'obra, he adaptat una mica el guió, escurçant escenes; traient allò que em semblava superflu, i concretant més en el que fa referència al conflicte de l'obra", conclou el director, que aquesta és la segona Innocentada que dirigeix (la primera va ser "La profecia: L'il·luminat i el déu que els afarta", l'any 2012, escrita per Xavier Bellorbí), juntament amb el suport de la seva germana, la també actriu Àngels Torrens.