Cinc joves de la Catalunya Central, seleccionats al programa Joves i Ciència

El Programa ha donat la benvinguda als 50 estudiants seleccionats en l'edició del 2016 i ha lliurat els diplomes als participants de 2014 en un acte a Món Sant Benet

Acte del programa Joves i Ciència, aquest divendres a Món Sant Benet
Acte del programa Joves i Ciència, aquest divendres a Món Sant Benet | MSB
Redacció
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 20:42h
Un total de cinc nois i noies de les comarques centrals que aquest any han estudiat 4t d'ESO s'han incorporat avui al Programa Joves i Ciència. El total de 50 joves que integren la nova promoció ha participat a l'acte de presentació que ha tingut lloc aquesta tarda a Món Sant Benet amb la presència de: Germán Ramón-Cortés, president de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Marta Lacambra, directora de la Fundació Catalunya-La Pedrera, i el Dr. Josep Maria Martorell, director associat del Barcelona Supercomputing Center. Durant l'acte també s'ha fet el lliurament de diplomes dels estudiants de la promoció del 2014 que aquest estiu s'acomiaden del Programa Joves i Ciència i que l'any vinent inicien estudis universitaris.

La jornada ha començat amb la benvinguda de la directora general de la Fundació, Marta Lacambra, que ha explicat a l'auditori l'origen del programa Joves i Ciència, i la conferència del Dr. Josep Maria Martorell. Durant la seva intervenció, el Dr. Martorell ha encoratjat els nois i noies a treballar amb constància i compromís seguint la seva vocació bo i pensant en contribuir a la societat amb el seu talent: "Sou molt afortunats i afortunades i per això teniu un deure amb la societat".

Després de la conferència s'ha projectat el vídeo d'una fellow del programa, Mariona Badenas (promoció 2010 que recentment ha estat reconeguda com una de les millors estudiants de la Universitat de Yale, als Estats Units. La jove hi explica la seva trajectòria com a estudiant d'astrofísica així com l'experiència en la recerca sobre els exoplanetes que ha estaat publicada aquest any en una prestigiosa revista científica.

A continuació s'ha procedit al lliurament dels diplomes i a la intervenció de Jan Tomàs, que finalitza aquest estiu el programa, juntament amb els seus companys de promoció. El jove ha recordat amb il·lusió els seus inicis en el programa i les oportunitats que aquest li ha obert durant els seus tres anys de durada. Tanmateix ha fet esment a la gran tasca que investigadors i organitzadors duen a terme cada estiu bo i vetllant per garantir l'educació i l'excel·lència de joves amb passió per la ciència i la recerca.

La cloenda de l'acte ha anat a càrrec del president de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Germán Ramón-Cortés qui, a banda de felicitar a aquells que avui finalitzaven el programa, ha advertit els futurs científics que "el nostre món necessita gent com vosaltres que serà capaç de crear els nous paradigmes que ens aportaran solucions als reptes que ens planteja el futur".

Programa Joves i Ciència

Aquest any la Fundació Catalunya-La Pedrera ha seleccionat 50 estudiants que finalitzen ara el 4t curs d'ESO per participar en aquesta novena edició del programa Joves i Ciència. El programa ofereix a aquests nois i noies la possibilitat de participar en activitats d'investigació i acompanya els estudiants seleccionats durant els dos cursos de Batxillerat fins arribar a la universitat.

El programa Joves i Ciència s'inscriu en el objectiu de la Fundació per fomentar la vocació científica dels joves. Fins ara ja s'han beneficiat del programa 464 estudiants en el decurs de totes les edicions. Tots els seleccionats s'incorporaran a finals de juny a la primera fase del programa.

El Programa Joves i Ciència de la Fundació neix l'any 2008 amb l'objectiu de potenciar l'interès per la recerca científica entre joves estudiants. El programa es dirigeix a aquells joves que tenen unes certes inquietuds per a la ciència, però sobretot als que mostren interès i tenen curiositat per la ciència.

El programa s'estructura en tres grans fases:

Estades a MónNatura Pirineus 

En aquesta primera fase els estudiants, que han superat el procés de selecció (aproximadament uns 50 cada any), tenen un primer contacte amb la recerca científica al MónNatura Pirineus, l'equipament que la Fundació té a les Valls d'Àneu. Durant 12 dies – del 27 de juny al 9 de juliol tindran l'oportunitat de treballar intensament en un projecte científic, conviure amb d'altres estudiants integrants del programa i aprendre dels investigadors que lideren els projectes. 

El professorat que acompanya als estudiants en aquesta estada és un dels punts diferencials de l'experiència. Es tracta de científics actius que treballen en els camps dels projectes que es proposen, són investigadors que viuen el dia a dia d'un laboratori. En aquesta novena edició els estudiants podran participar en els següents projectes:

Finestres al cel, una mirada a l'univers. Projecte liderat per investigadors del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (UB) i de l'Institut de Ciència del Cosmos (ICCUB-IEEC).
- Fotosíntesi artificial, el repte d'imitar les plantes. Projecte liderat per investigadors de la Teesside University, l'Imperial College London i l'École  Polytechnique Fédérale de Lausanne.
Mirant l'ADN de més a prop per explorar l'evolució i la biodiversitat. Projecte liderat per investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) del laboratori d'Anàlisi Comparativa de Sistemes de Desenvolupament.
- Ecosistemes aquàtics de muntanya, els organismes bioindicadors. Projecte desenvolupat per investigadors del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) en col·laboració amb l'Institut de Recerca de l'Aigua (ICRA) de Girona i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).
- La biomedicina com a eina per a la cura de malalties, descobrint els medicaments de la natura. Projecte de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) en col·laboració amb la Université de Montpeller (UM) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Estades al Centre Recerca

En aquesta fase hi participen els nois i noies que van ser seleccionats l'any passat. Per accedir en aquesta fase del programa és requisit imprescindible escriure un article científic. Molts d'ells han estat valorats d'excel·lents, ja que han treballat en tasques d'investigació pròpies d'estudiants d'universitat.

Alguns títols:

- Jordi Jumilla. Estimating the diameter of red blood cells of different species using laser light diffraction.
- Mar Fillat. An update on Amyotrophic Lateral Sclerosis: Systematic review of pathogenic mechanisms and therapeutic targets.
- Martí Vives. Black hole mass and life expectancy of the binary system V404 Cygni from spectroscopic observations.
- Guillem Blanc. Determining the relevance of RA pathway for axonal regeneration in Zebrafish.
- Jordi Morcillo. Com varia la comunitat macroalgal de la zona mediolitoral-infralitoral superior en funció del gradient terra-mar i en funció de l'orientació a Cala Margarida, Palamós.

Tots aquests articles queden recollits en un document que fem arribar als mateixos estudiants, als centres de recerca i als centres d'educació d'on provenen els nois i noies.

Estades Cerca

En aquesta última fase hi participen els estudiants que enguany cursen 2n de Batxillerat. En aquesta fase els estudiants proposen un projecte a desenvolupar en un centre de recerca o bé accedeixen a un programa internacional de ciència per mitjà del procés de selecció propi de cada programa.