L'Ajuntament es nega a retirar les multes dels vigilants tal i com demana la Balconada

La regidora de Seguretat Olga Sánchez esgrimeix en el ple que condonar les sancions podria suposar "prevaricació" per part del govern i es compromet a revisar-les totes

El president de l'AVV la Balconada, José Torrejón, durant la seva intervenció en el ple
El president de l'AVV la Balconada, José Torrejón, durant la seva intervenció en el ple | Pere Fontanals
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:25h
Els vigilants de l'aparcament de l'hospital Sant Joan de Déu, gestionat per una UTE formada per Grup Soler, Cots i Claret i Constructora d'Aro, van realitzar 404 denúncies a vehicles presumptament mal aparcats en uns 40 dies de les quals l'Ajuntament de Manresa en va convertir 189 en sanció. I més haguessin estat si en un moment donat no haguessin decidit admetre'n més, segons la regidora de Seguretat, Olga Sánchez, perquè van entendre que el volum de denúncies que arribaven es devia a "un conflicte".

Una trentena llarga de veïns de la Balconada han fet costat, aquest dijous, al president de la seva AVV, José Torrejón, que defensava davant el ple una moció que demanava la retirada de totes les sancions i l'ordenació de l'aparcament a la Balconada "amb línies blanques", o sigui, sense zona blava ni verda. Els arguments que esgrimia el líder veïnal anaven des del punt de vista socio-econòmic fins al purament tècnic.

Torrejón preguntava a la regidora i al ple "si hem de considerar legals les denúncies voluntàries quan busquen un benefici privat" o "si no existeix un mecanisme per saber quan s'està abusant d'aquesta figura". Però també denunciava un defecte de forma ja que "en la denúncia no consta que sigui voluntària, i al tenir assignat l'agent001 com a denunciant, el denunciat entén que és un agent", amb l'autoritat que això li dóna.

El debat de la proposició ha estat molt més tranquil del que s'esperava, tant entre els veïns com entre els polítics, però no per això han existit un parell de punts conflictius. "La presència policial exagerada que", segons Torrejón, "hi havia a la Balconada i que els ha acompanyat fins a l'Ajuntament". La resposta de la regidora Sánchez ha grinyolat, en aquest cas, ja que ho ha atribuït a la detenció dels autors dels robatoris de bars a cop de tapa de claveguera quan, tot i que la notícia s'ha donat aquest dijous, es van practicar el passat dia 14.

El segon capítol intens ha estat quan la regidora ha amenaçat subtilment el president del grup municipal del PSC amb explicar altres experiències similars de denúncies voluntàries dirigides en, suposadament, governs municipals socialistes. Felip González, l'ha convidada a parlar, però finalment Sánchez no ho ha fet.

Per part de la CUP, Jordi Masdeu ha assegurat que tot plegat es devia a una manera "de fer" gestió pública posant el servei públic a benefici privat. Masdeu ha assegurat que les sancions "són multes coercitives" i que per això calia retirar-les. Els socialista Felip González ha preguntat si, com li havien dit a un denunciat, eren agents cívics els que multaven o si va ser una iniciativa de la UTE. Cap de les dues preguntes no va obtenir resposta. Per Democràcia Municipal, Dídac Escolà qüestionava el govern sobre si es posarien al costat dels empresaris o dels veïns. Andrés Rojo, que en un lapsus linguae confonia Torrejón amb Errejón, es preguntava sobre la taula de debat que proposava l'esmena del govern si passaria com amb el darrer. "Volen un altre acord per no complir?".

La regidora Olga Sánchez responia a l'oposició que a la Balconada s'havien fet millores en el transport públic i en la senyalització, que les denúncies voluntàries estan previstes per la llei de trànsit, i que no es podien retirar les multes perquè podria suposar fer un acte de "prevaricació".

Finalment, CDC i ERC han fet valdre el seu quòrum per aprovar les esmenes que presentaven que els compromet a revisar les sancions individualment.