L'aliança entre Kepa Junkera i Chango Spasiuk inaugurarà la 19a Fira Mediterrània

La clausura recaurà en la comèdia lírica "Tempesta Esvaïda" i altres noms propis seran Belda&Sanjosex, Enric Montefusco o Mayte Martín

Redacció
09 de juny del 2016
Actualitzat el 10 de juny a les 11:59h
Kepa Junkera obrirà la Fira Mediterrània
Kepa Junkera obrirà la Fira Mediterrània | Marc Cargol
La Fira Mediterrània de Manresa, que celebrarà la seva 19a edició del 6 al 9 d'octubre, s'inaugurarà amb l'estrena absoluta del nou projecte de Kepa Junkera i l'argentí Chango Spasiuk. El certamen ha avançat els onze primers artistes que formaran part de la propera edició i, entre aquests, hi ha Mar de Fuelles, una proposta que reunirà per primer cop dos dels millors acordionistes del planeta: el basc Kepa Junkera i l'argentí Chango Spasiuk. Altres aliances que es podran veure a la 19a Mediterrània són el matrimoni entre Aspencat i l'orquestra Camerata Bacasis; Carles Belda i Sanjosex; Coetus i Carles Dénia; i Coses amb la Cobla Sant Jordi. La clausura del festival recaurà en la comèdia lírica Tempesta Esvaïda, una obra del compositor Joaquim Serra amb el text de Carme Montoriol. Les entrades es posaran a la venda a partir del 5 de juliol.

L'organització de la Fira Mediterrània de Manresa ha donat a conèixer els primers noms propis que actuaran en la 19a edició del certamen, que estarà marcat per moltes aliances musicals. Una d'elles serà l'espectacle inaugural, a càrrec dels acordionistes Kepa Junkera i Chango Spasiuk, que estrenaran mundialment l'espectacle Mar de Fuelles. El projecte es podrà veure al Teatre Kursaal i, segons informa la Fira Mediterrània, es tracta d'un espectacle que posa en diàleg dues tradicions de forta personalitat: la trikitixa d'Euskadi i el chamamé sud-americà. La proposta ja té prevista una gira arreu de l'Estat a la tardor i una gira europea durant l'estiu del 2017. La Fira Mediterrània és coproductora d'aquest projecte, juntament amb la promotora catalana Escenapart.

Junkera i Spasiuk no són l'única unió que proposa enguany la Fira Mediterrània. En aquesta edició s'ha posat un accent especial en provocar trobades creatives i estimulants. Destaca l'aliança entre el grup valencià Aspencat i l'orquestra bagenca Camerata Bacasis, que presentaran el seu repertori en versió acústica acompanyats per l'orquestra de corda; també el projecte guanyador del primer premi Teresa Rebull, que ha recaigut en Carles Belda i Carles Sanjosé (Sanjosex), que proposen una visita contemporània de les cançons que cantaven els seus avis; una altra de les aliances serà la del grup Coetus amb el cantant valencià Carles Dénia, que faran l'estrena absoluta del seu projecte conjunt; i també es podrà veure la unió entre el grup de folk-rock Coses, que oferirà una nova lectura dels seus temes al costat de la Cobla Sant Jordi. 

Una altra de les propostes que es veuran a Manresa és la d'Enric Montefusco, que oferirà a la Mediterrània el seu primer projecte escènic, Tata Mala. L'excantant d'Standstill ha provocat la creació d'un col·lectiu artístic inèdit i inusual: el grup de teatre-dansa Los Corderos; l'actriu, coreògrafa i ballarina Sònia Gómez; i els Falcons de Barcelona. Tots ells es trobaran en un projecte que uneix l'avantguarda escènica amb la cultura popular. El projecte és una coproducció entre la Fira Mediterrània i el Festival Grec. 

Per altra banda, la companyia especialitzada en jocs de fusta Tombs Creatius, estrenarà Xics del Xurrac, un projecte coproduït per la Fira Mediterrània. Es tracta de vint instal·lacions de fusta per jugar a fer castells al carrer amb l'objectiu de recrear els elements vivencials del món casteller, la seva senzillesa i també la seva espectacularitat.

La música balcànica també tindrà el seu lloc a la Fira Mediterrània amb Fanfare Ciocarlia, una de les fanfàrries balcàniques més famoses del món. El grup format per dotze músics gitanos originaris de Romania arriben a Manresa en plena gira de celebració dels seus 20 anys. 

Les veus femenines de Mayte Martín i Rozalén

Mayte Martín tornarà a Manresa amb el seu espectacle A Flamenco por testigo, en la seva estrena a Catalunya. La cantant catalana recupera els cants més antics del flamenc, en companyia d'un grup de músics, entre els que destaca el guitarrista català Pau Figueres. Per altra banda, en una vessant més popular, la Fira rebrà a Rozalén. La jove cantant d'Albacete, convertida en un fenomen musical, presentarà a Manresa el seu nou disc, Quién me ha visto, acompanyada d'un grup de músics i una intèrpret de llenguatge de signes.

Una clausura per la recuperació del patrimoni

Tempesta Esvaïda ha estat el projecte escollit per clausurar el certamen el dia 9 d'octubre. Es tracta d'una comèdia lírica en tres actes per a orquestra, cor i sis solistes. L'obra és de Joaquim Serra, un dels principals compositors catalans de la primera meitat del segle XX i compta amb text de la figuerenca Carme Montoriol, traductora, música i erudita, de la qual enguany se celebra el 50è aniversari de la seva mort. El projecte incorpora una plantilla artística de primer nivell, amb direcció musical de Diego Martin-Etxebarria dirigint l'Orquestra Camera Musicae i el Cor Lieder Càmera.