Terrassa va un pas més enllà que Manresa amb les copes menstruals

L'Ajuntament en distribuirà 1.500 entre joves i adolescents de forma gratuïta

La Torre
27 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:14h
L'Ajuntament de Terrassa repartirà 1.500 copes menstruals entre adolescents i joves
L'Ajuntament de Terrassa repartirà 1.500 copes menstruals entre adolescents i joves | Promocional
L'Ajuntament de Terrassa repartirà prop de 1.500 copes menstruals entre les dones i adolescents. L'objecte que recull la sang s'oferirà de forma gratuïta. Així es va aprovar, a petició de la CUP, en el Ple del consistori egarenc celebrat aquest dijous, essent una proposta de salut pública "històrica" per al jovent de Terrassa. El tema de les copes menstruals el va posar sobre la taula la CUP de Manresa en el ple del passat mes d'abril.

La proposta va comptar amb el vot favorable de 26 dels 27 regidores de l'Ajuntament (CUP, ERC, TeC, PSC, CiU i C's), i només hi va votar en contra el regidor del PP, Alex Rodríguez. 

Així doncs, l'Ajuntament també distribuirà entre les adolescents i dones que ho demanin expressament una unitat del mètode de recollida del sagnat que prefereixin. Per això, l'Ajuntament demanarà inicialment a la Conselleria de Salut de la Generalitat que abasteixi al consistori d'aquest material. En cas que la Conselleria rebutgi la petició (escenari probable), el Ple va acordar dedicar-hi d'una partida pròpia i anual de 15.000 euros. 

Una estimació inicial (amb un preu majorista de 10 euros) apunta que amb aquest pressupost es podria distribuir anualment un màxim de 1.500 copes menstruals. En tot cas, només una aproximació, ja que amb aquest pressupost també es compraran els altres mètodes, com tampons i compreses. A més a més, la compra d'unitat serà fraccionada, de forma que es pugui veure cap a on va la demanada i així orientar les quantitats de la compra a un mètode o a un altre.

S'oferirà la possibilitat d’escollir entre copes menstruals, compreses de roba, esponges marines, tampons o compreses d’un sol ús. Es centralitzarà un punt de recollida d’aquest material, malgrat tant des del  SIAD, com des dels diferents serveis municipals d’atenció de joves en matèria de salut sexual i afectiva se’n farà difusió i, derivació per tal que les persones previ assessorament puguin recollir-ne un exemplar. 

Així doncs, el Consistori organitzarà tallers educatius adreçats a les escolars de 2n d'ESO dels instituts de la ciutat que ho sol·licitin. En els tallers, fets per personal especialitzat, s'explicarà aspectes de la menstruació i els diferents mètodes de recollida del sagnat existents a l'actualitat. D'aquesta manera, es vol posar en coneixement de les adolescents l'existència de les copes menstruals i les esponges marines, dos mètodes molt poc visibilitzats a nivell mediàtic i social. L'objectiu dels tallers serà exclusivament el d'aportar els aspectes positius i negatius de cada mètode.  


Satisfacció a la CUP

La coordinadora del grup municipal de la CUP a Terrassa, Sara Moya, ha mostrat la seva satisfacció pel paquet de mesures finalment acordat i explica: "el que reivindiquem és poder explicar els beneficis i contradiccions de cada mètode de recollida, per tal de garantir que les noies puguin escollir amb coneixement de causa i llibertat sobre quin mètode és preferible per elles".