Obertes les inscripcions per a les caminades del Parc del Secà

El 4 de juny, amb motiu dels actes d'inauguració del Parc del Secà, a Bufalvent, es faran dues caminades gratuïtes al matí

Redacció
27 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:37h
El dissabte 4 de juny, el Parc del Secà bullirà d'activitats tot el dia per celebrar que s'obre a la ciutadania aquest nou espai a tocar del Parc ambiental de Bufalvent, a Manresa. Al matí es faran dues caminades, de 5 i 13 quilòmetres pels entorns del Parc ambiental que oferiran, de forma excepcional, la possibilitat de passar per dins part de les instal·lacions del Consorci. La caminada llarga començarà a les 8 del matí, i la curta a les 9. Durant el recorregut hi haurà esmorzar gratuït i un punt d'avituallament. En el recorregut llarg es recorrerà el Parc del Secà, part de les instal·lacions del Parc Ambiental, Pont de les Arnaules, pont que dóna nom al Pont de Vilomara i retorn cap a la planta de compostatge i Parc del Secà. El recorregut curt, també circular, passa pel Parc del Secà i les instal·lacions del Parc ambiental.

La participació en aquestes caminades és gratuïta però cal fer inscripció prèvia al web consorcidelbages.cat, a l'apartat Parc del Secà.

Caminada llarga

- Sortida des del carrer Pau Miralda, al polígon de Bufalvent de Manresa
- Distància: 13 Km
- Desnivell: +/- 340 mts
- Sense dificultat tècnica

La caminada començarà recorrent el Parc del Secà pel camí de les Oliveres (anada) i farà una primera parada al pàrquing del Parc ambiental per esmorzar botifarra. Seguirem passant pel dipòsit clausurat i, després ens dirigirem cap a la Punta Sabata, una de les cingleres més altes de Manresa, amb bones vistes cap al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Baixarem cap al pont de pedra natural de les Arnaules i després fins al costat del riu Llobregat, per veure el pont que dóna nom al municipi del Pont de Vilomara.

Després de caminar pel costat del riu, guanyarem alçada fins arribar a les restes de Can Monistrolà (avituallament lleuger). Seguirem entrant de nou al Parc ambiental per passar per la planta de compostatge i veure de ben a prop com es tracten les restes de menjar del contenidor marró. Vorejarem les instal·lacions del Parc ambiental per veure el camp solar, les basses d'aigües pluvials i les plantes de biogàs, de lixiviats i de transferència mentre anirem guanyant alçada fins a arribar a l'antida pedreda del Mal Balç. A partir d'aquí tornarem a recórrer les feixes del Parc del Secà, passant per les barraques del Pilet, un dels conjunts més ben conservats del Parc del Secà, per arribar al punt de sortida.

Caminada curta

- Sortida des del carrer Pau Miralda, al polígon de Bufalvent de Manresa
- Distància: 5 Km
- Desnivell: +/- 150 mts
- Sense dificultat tècnica

La caminada curta començarà recorrent el Parc del Secà pel camí de les Oliveres (anada) i farà una primera parada al pàrquing del Parc ambiental per esmorzar botifarra. Seguirem passant pel dipòsit clausurat i, amb espectaculars vistes sobre Montserrat i l'espai entre el Llobregat i el Cardener, anirem baixant fins creuar un bosc que ens deixarà davant de la Planta de compostatge, que podrem creuar. veient de ben a prop com es tracten les restes de menjar del contenidor marró. Vorejarem les instal·lacions del Parc ambiental per veure el camp solar, les basses d'aigües pluvials i les plantes de biogàs, de lixiviats i de transferència mentre anirem guanyant alçada fins a arribar a l'antida pedreda del Mal Balç. A partir d'aquí tornarem a recórrer les feixes del Parc del Secà, passant per les barraques del Pilet, un dels conjunts més ben conservats del Parc del Secà, per arribar al punt de sortida.

El concert de Gossos clourà tot un dia d'activitats gratuïtes

A la tarda, a partir de les 6, hi haurà activitats familiars com jocs reciclats, tallers de manualitats, conta-contes, visites teatralitzades, demostració de vol de falcons, etc. I a les 10 de la nit començarà el concert de Gossos, una actuació a l'aire lliure, en un entorn espectacular.

El Parc del Secà

El Consorci del Bages per a la gestió de residus ha adequat i senyalitzat 3 rutes que a partir d'aquell dia quedaran obertes a la ciutadania:  el camí de les oliveres, el camí de la timoneda i el camí dels ametllers. Cada un té aproximadament 1 quilòmetre de recorregut lineal i estan interconnectats per tal que, a l'hora de retornar cap al punt d'inici, es pugui fer un itinerari diferent. El punt d'accés de referència és a la zona d'aparcament del carrer Pau Miralda, al polígon de Bufalvent. Durant els recorreguts es pot veure el paisatge de l'entorn des d'una situació elevada, tenir vistes de les instal·lacions del Parc ambiental de Bufalvent, i caminar entre conreus de secà (com vinya, oliveres o ametllers), barraques de vinya, canals de pedra per recollir les aigües, tines d'aigua, o veure restes geològiques. Els diferents punts d'interès s'estan senyalitzant.