Manresa celebra dissabte la primera mostra d'Economia Social i Solidària

Tindrà lloc a partir de les 11 del matí a la Plaça Sant Domènec amb l’objectiu de posar en valor de tot el potencial del Bages en aquest sector

Arcadi Oliveres serà el convidat especial de la mostra
Arcadi Oliveres serà el convidat especial de la mostra | Iván G. Costa
Redacció
24 de maig del 2016
Actualitzat a les 12:10h
Aquest dissabte 28 de maig, la Plaça Sant Domènec acollirà la 1a Mostra d'Economia Social i Solidària a Manresa, una iniciativa impulsada per les regidories de Cooperació, Ocupació i Acció Social de l'Ajuntament de Manresa, conjuntament amb entitats del territori que volen donar a conèixer les diferents experiències que existeixen a la ciutat i comarca en relació l'economia social i solidària. Aquesta primera mostra tindrà com a convidat especial Arcadi Oliveres, l'economista, activista i bon coneixedor de l'impacte del model econòmic en la qualitat de vida de les persones.

L'economia social i solidària la conformen multitud d'iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d'excedents que funcionen dia a dia sota lògiques democràtiques, equitatives i solidàries que posen com a prioritat els drets de les persones i el respecte del medi ambient i dels territoris.

Adopten la forma de cooperatives i altres empreses propietat dels productors o dels consumidors i usuaris; d'associacions dedicades al camp social, a les finances ètiques o al consum responsable; de xarxes d'intercanvi; d'horts comunitaris; de sistemes de gestió comunal; de pressupostos públics participatius; d'associacions de desenvolupament local; de treball cooperatiu per internet; etc. En definitiva, es tracta de pràctiques que compleixen tres requisits: propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social.

Un aparador per visualitzar propostes alternatives

La Mostra vol esdevenir un instrument de primer ordre per visualitzar totes aquestes pràctiques transformadores que, amb la seva varietat, estan arrelades de fa temps a Catalunya. La Mostra és, per tant, un aparador de tot un seguit d'alternatives i propostes per començar a deixar enrere una economia dominant que no és capaç de satisfer les necessitats bàsiques de la població ni de redistribuir els recursos de manera racional.

Aquest dissabte a partir de les onze del matí podreu trobar el Mercat d'Estraperlo i també un taller per entendre els sistemes econòmics i conèixer la Moneda Social L'hora. Totes dues activitats organitzades per Ecoxarxa del Bages. El Mercat d'Estraperlo és una iniciativa del grup Ecoxarxa del Bages, petits productors que treballen els seus productes ecològics i participen gairebé en tot el procés de producció. Així es poden trobar vins, mel, aliments de temporada, melmelades, productes manufacturats i serveis. Els productors es poden intercanviar els seus productes, però també es venen al públic en general.

La Mostra destaca totes aquelles iniciatives que promouen productes de proximitat i elaborats amb responsabilitat social, però també inclou la celebració del dia internacional del Comerç Just: quan un producte no es pot trobar al nostre territori, el nostre consum pot promoure també els drets humans i un bon impacte mediambiental en altres indrets del món.

A les 12 hi haurà contacontes per els més petits i tota la família i a les 12.30 vermut amb Arcadi Oliveras que parlarà de Com afectarà el TTIP a l'economia social i solidària.

A les 14 hores hi haurà una Paella popular, podeu trobar més informació sobre el dinar i la venda de tiquets a casaflorssirera@altecom.cat o bé, al 938724496.

Durant tot el matí i fins l'hora de dinar podreu conèixer experiències de banca ètica, sobirania alimentària, gaudir de la cafeteria de comerç just, tallers infantils, racó de contes,... La mostra també acull informació sobre la situació de les persones refugiades i la resposta internacional.

Ecoxarxa del Bages és una col·lectiu de persones que volen cobrir les seves necessitats localment, a través de l'intercanvi directe o de l'ús d'una moneda social pròpia.

La creació d'aquesta moneda social ens permet definir entre totes i de forma horitzontal i assembleària, quines són les regles que volen per utilitzar-la, de cara a que els ajudi a establir unes relacions comercials més justes, properes i transparents. Així són menys vulnerables a les pressions i interessos dels poders econòmics, es diguin bancs, grans cadenes de producció i o de distribució, immobiliàries...

Aquest acte és organitzat conjuntament amb l'Ajuntament de Manresa, el Consell Municipal de Solidaritat de Manresa, TreballemB – Cooperativa del Bages-, Ecoxarxa del Bages ila Xarxa d'Inclusió Social.