Fins a 67 alumnes de 4rt d'ESO finalitzen amb èxit el programa Laboràlia

Dijous se celebrarà l'acte de cloenda d'aquesta nova edició, que és un projecte impulsat per l'Ajuntament i l'Àrea d’Educació de la Diputació

Redacció
23 de maig del 2016
Actualitzat a les 12:43h
67 alumnes de 4rt d'ESO de Manresa han finalitzat amb èxit la seva formació al programa Laboràlia corresponent al curs 2015-2016. L'acte de cloenda d'aquest curs se celebrarà al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa el proper dijous 26 de maig a les 12 del matí. El programa Laboràlia està impulsat per l'Ajuntament de Manresa i compta amb el suport de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona.

L'acte de cloenda comptarà amb l'assistència de Mireia Estefanell, primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Manresa; la regidora d'Ensenyament i Universitats, Mercè Rosich; la regidora d'Ocupació, Cristina Cruz; el gerent de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona, Jordi Plana; i el director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Antoni Massegú; així com els alumnes, professors, i les persones implicades en el projecte.

Durant l'acte s'efectuarà una valoració del nou curs, es lliuraran els diplomes a l'alumnat participant i, posteriorment, es farà una visita a l'exposició de treballs realitzats durant el curs.

Laboràlia és un projecte consolidat de transició escola-treball per a estudiants de segon cicle d'ESO dels centres de secundària de Manresa. L'objectiu del programa és que els alumnes que es troben en el darrer curs de l'ensenyament obligatori completin els estudis secundaris i obtinguin el graduat en ESO, a través d'una adaptació curricular autoritzada pel Departament d'Ensenyament, que inclou el coneixement de diferents oficis.

Les activitats formatives que s'han portat a terme al llarg del curs escolar s'han estructurat en 2 blocs: orientació - salut laboral i tastets d'oficis: administratiu, perruqueria, arts, llauneria, animació sociocultural, salut i imatge digital.

Les activitats, que s'han realitzat els dimarts i dijous de les 10.30 del matí a la 13.30 del migdia, van començar el 17 de setembre de 2015 i finalitzen el 24 de maig de 2016.

Valoració molt positiva del curs 2015-2016

En aquest curs 2015-2016 han participat al programa un total de 75 alumnes procedents de 8 centres educatius de Manresa.

S'han impartit un total de 1.536 hores, de tal manera, que cada alumne ha complert 192 hores de classe distribuïdes en els 8 tallers. Durant aquestes classes s'ha compaginat la formació teòrica i pràctica aplicada en els diferents oficis. Així els alumnes han pogut adquirir coneixements matemàtics, de comunicació, manipulatius, de forma experimental.

Aquest curs s'ha ofert com a novetat un tastet d'animació sociocultural, en el qual s'ha dut a terme una activitat d'animació als alumnes de les llars d'infants municipals. Els estudiants han organitzat els decorats, vestuaris, i han explicat el conte dels 3 porquets als nens i nenes de P1 i P2 de la ciutat. Les escoles bressol han valorat aquesta activitat com a molt enriquidora.

En aquesta edició del programa han continuat donant suport al projecte: l'Escola d'Art de Manresa que ha cedit aules i un monitor i el Gremi Artesà Comarcal de Perruqueries de Senyores i Estètica del Bages que ha realitzat les de les classes del taller de perruqueria.

La satisfacció general dels alumnes ha estat molt alta, ja que han valorat els tallers, monitors i els espais molt favorablement. Valoren la possibilitat d'aprendre d'una forma diferent, l'experimentació en els diferents oficis, la utilització d'eines, etc. com a elements molt motivadors en el seu procés d'aprenentatge. D'aquesta satisfacció se'n desprèn el percentatge d'assistència dels alumnes que aquest curs ha estat d'un 90%, és una dada molt positiva ja que en molts casos són joves amb un elevat grau d'absentisme escolar.

Els monitors han valorat la motivació i la feina feta pels alumnes de forma molt favorable. Destaquen el canvi d'actitud dels alumnes un cop veuen que són capaços de realitzar totes les propostes formatives del programa.

Un programa que va començar a funcionar el 2002

Aquest programa va estar impulsat per les regidories d'Ensenyament i Promoció econòmica de l'Ajuntament de Manresa el setembre del 2002 amb la voluntat d'aportar un recurs complementari als instituts de la ciutat. Compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'autorització del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Des del Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació s'ha realitzat la coordinació i avaluació general del projecte junt amb la secció d'Ensenyament. Les activitats, tallers i tastets s'han dut a terme en instal·lacions municipals i centres educatius: aules del CIO, Centres Cívics, local del Gremi Artesà Comarcal de Perruqueries de Senyores i Estètica del Bages i Escola d'Art de Manresa.