La CUP no signa el Pacte de Ciutat i reclama polítiques realment transformadores

La candidatura rupturista que s'ha arribat a un punt on no té cap sentit seguir proposant mesures pal·liatives, sinó que cal canviar el paradigma.

Redacció
22 de maig del 2016
Actualitzat el 23 de maig a les 9:49h
Després que dijous passat s'aprovés al Ple municipal de Manresa el Pacte de Ciutat amb els vots de l'equip de govern CDC-ERC, i també els del PSC i Ciutadans, la CUP ha fet públiques les seves raons per no signar la segona edició del Pacte, tal i com ja feu en l'anterior ocasió. La Candidatura d'Unitat Popular creu que el Pacte és només "un pla per apedaçar el capitalisme, un sistema que ja s'ha demostrat que no és viable". La CUP, per contra, creu que s'ha arribat a un punt on no té cap sentit seguir proposant mesures pal·liatives, sinó que cal canviar el paradigma. Segons la candidatura rupturista, això no es pot fer "amb les mateixes coordenades mentals ni amb els mateixos agents que ens han portat a la crisi actual", i per tant no signaran un pacte que perpetua un sistema i una visió de la ciutat que consideren que no és vàlida. 

Segons els portaveus de la CUP, si es vol sortir de la crisi i assolir un nivell de vida digne per a les manresanes, cal plantejar "mesures realment transformadores, que signifiquin un canvi radical", i per tant no volen participar en cap pacte que no posi davant de tot les necessitats de les persones més necessitades i de les classes populars, i que no cerqui un canvi de la manera de fer de l'ajuntament i de la resta dels agents econòmics de la ciutat. Aquest canvi hauria de passar, segons la formació independentista, pel reforçament de la capacitat d'intervenció social de l'ajuntament, que ha de ser part indispensable d'un projecte de transformació col·lectiu. Aquest projecte hauria de tenir com a objectiu la reorientació de l'economia local, que hauria d'estar centrada en afavorir el bé comú, enlloc d'en l'enriquiment personal i el benefici econòmic.

Tot i que algunes de les mesures proposades al Pacte són compartides per la CUP, els independentistes estan convençuts que es tracta de projectes que no tindran recorregut en mans de l'actual equip de govern, que no té una voluntat real de transformar el sistema. Com a exemple, la CUP ha citat el punt 4.3.3 del Pacte, l'aplicació del Programa d'inspecció i intervenció de l'Ajuntament de Manresa sobre els habitatges desocupats en situació anòmala. De la manera que s'ha plantejat el programa, i amb l'experiència acumulada, la CUP està segura que només servirà per netejar la cara i per silenciar les demandes socials, però difícilment servirà per a solucionar els problemes reals, ja que "el document no posa en qüestió l'arrel del problema: el sistema capitalista posa la propietat privada per davant de les necessitats de la gent, i aquest programa no discuteix aquest axioma, simplement l'eludeix en alguns casos molt determinats". 

Per tot plegat, la CUP creu que el Pacte de ciutat que s'ha proposat és més del mateix, reforça unes dinàmiques que fins ara s'han mostrat inútils per a sortir de la crisi, i que, en el millor dels casos, serviran per a perpetuar un sistema injust i que posa el benefici privat per sobre de l'interès general. Davant d'això, la candidatura rupturista ha decidit no formar part del Pacte tampoc en aquest mandat.