El govern de Sallent demana una planta de tractament de sal al municipi

Considera important lligar la redacció i tramitació del Pla Director Urbanístic de Mineria al Bages (PDU), que no contempla aquesta instal·lació, amb el Pla de restauració

Redacció
21 de maig del 2016
Actualitzat el 22 de maig a les 12:03h
L'Ajuntament de Sallent considera important lligar la redacció i tramitació del Pla Director Urbanístic de Mineria al Bages (PDU) amb el Pla de restauració, encaminat a retirar els runams salins.

El pla de restauració esmenta la instal·lació d'una planta de tractament de sal al municipi, la qual és ignorada en l'avanç del PDU. L'alcalde de Sallent David Saldoni considera "que la previsió d'aquesta infraestructura és la millor opció per garantir la progressiva eliminació del runam salí". A més, el PDU desaconsella convertir els sòls del dipòsit salí de la Botjosa i les basses en sòls industrials, tal i com apunta el POUM de Sallent. A aquesta recomanació, el consistori considera la necessitat d'estudiar buidar i sanejar el subsòl i implementar una zona industrial.

Per una banda, se sol·licita que el PDU determini la separació dels sectors de millora urbana que actualment es troben lligats en terrenys afectats per l'activitat minera. Per altra, es ressalta la importància del tren per la nostra població i la necessitat de treballar i avançar en aquest projecte per tal de donar resposta al desenvolupament industrial i social.

Respecte el període transitori per traslladar l'activitat a Súria sense costos socials i la gestió de residus per seguir amb l'extracció a Sallent, l'ens local no considera acceptable el dipòsit de material a la Botjosa o al Cogulló, ja que la sentència judicial no ho permet, i tampoc accepta que es pugui plantejar la possibilitat de crear una nova muntanya de sal. En aquest sentit, es considera que s'ha d'estudiar a fons el procés de backfilling (reomplir la mina subterrània), així com la dissolució que sigui possible amb l'actual col·lector.