Ampans lliura el Premi d'Investigació i d'Innovació sobre la discapacitat intel·lectual

L'autisme va centrar l'acte amb una xerrada de la Dra. Amaia Hervás, psiquiatra infanto-juvenil, que va respondre a preguntes plantejades per professionals, administració i famílies

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, amb Toni Espinal i Domènec Casasasayas, Director i President d'Ampans, el Dr. Antoni Esteve i premiats
La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, amb Toni Espinal i Domènec Casasasayas, Director i President d'Ampans, el Dr. Antoni Esteve i premiats | Ampans
Redacció
20 de maig del 2016
Actualitzat a les 17:33h
La consellera d'Ensenyament Meritxell Ruiz va presidir ahir a la tarda, l'acte de lliurament del VI Premi d'Investigació i d'Innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual, convocat per Ampans de forma biennal, que es va fer a la sala d'actes d'UManresa-FUB, plena a vessar.

La Dra. Amaia Hervás, cap de la Unitat de Salut Mental infanto-juvenil de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, va pronunciar la xerrada Autisme, reptes de futur i va respondre a les preguntes plantejades per diverses persones: mestres d'educació especial, familiars, membres de l'equip d'assessorament i orientació psicopedagògica, i professionals de la salut mental.

Amaia Hervás es va felicitar que el primer premi d'investigació fos per un treball sobre l'autisme, perquè si "no investiguem ens quedarem amb una concepció obsoleta" d'aquest trastorn, que afecta cada cop a més persones; segons Hervás un 400 per cent més en els últims 10 anys a Catalunya, en part perquè ara es detecta amb més facilitat. Va insistir que cal investigar sobre el tema, formar professionals i també les famílies, reivindicant el dret a l'accés de recursos de qualitat per tota la població amb autisme. Va explicar que els nens i nenes autistes "viuen en un món que no entenen. Són persones afectuoses i socials, però no entenen el que pensem, el que esperem d'elles ni com ens hi relacionem". Va afegir que són persones que volen ser útils als altres i que se'ls han de donar les eines perquè puguin sentir-se'n.

Els premis de la sisena convocatòria van guardonar un total de 6 premis, 3 d'investigació i 3 d'innovació, tots amb dotació econòmica. De cara a la propera edició, Ampans va anunciar que els premis s'internacionalitzen amb convocatòria oberta a entitats de la resta del món.

Un treball sobre autisme i un projecte innovador sobre l'atenció comunitària amb discapacitat intel·lectual va obtenir els 2 primers premis, dotats amb 3.000 euros cadascun. El primer premi d'investigació va ser per Jesús Soldevila pel seu treball La història d'un infant amb autisme. Interroguem l'experiència: implicacions per a la millora de l'escola inclusiva, mentre que el primer premi d'innovació va ser per Amadip Esment per un treball, Vínculos, per fomentar les relacions interpersonals. La resta de premis van ser per Estudio de la comunicación del diagnóstico de síndrome de down de los profesionales sanitarios, de Teresa Vargas Aldecoa; i per El preparador laboral: análisis del perfil de competencias y necesidades para el diseño de un programa formativo, de Francisco de Borja Jordán de Urríes Vega (segon i tercer d'investigació, respectivament).

I els segon i tercer d'Innovació per Soluciones, dispositivos, herramientas y metodologías innovadoras adaptadas a las personas con discapacidad que envejecen en entornos sociolaborales, de José Maria Franco y Lantegi Batuak; y Realización de actividades educativas en mesas multicontacto y actividades colaborativas para personas con discapacidad cognitiva y trastorno del espectro autista, de David Roldán Álvarez de Alcorcón.

La consellera Meritxell Ruiz va posar Ampans com a exemple "del que pot fer per aquest país les iniciatives socials, de com la ciutadania s'implica per oferir serveis a les persones. En aquest cas persones amb discapacitat intel·lectual".

A l'acte també hi va participar el Dr. Antoni Esteve, del grup Esteve, patrocinador del premi. 
Arxivat a