Detecten «irregularitats» en les adjudicacions d'obres del Torrent Bo de Sant Fruitós

Un informe de la Direcció General d'Administració Local subratlla "l'existència de criteris d'adjudicació no vàlids" en les obres per reduir els riscos d'inundabilitat del torrent en el seu pas pel nucli urbà | CDC demana una explicació pública, clara i transparent, "als dos màxims responsables de l'obra i de les irregularitats detectades" | El govern municipal replica que "les declaracions de CDC es circumscriuen al seu estil habitual de mentir gratuïtament"

VÍDEO Obres al Torrent Bo
VÍDEO Obres al Torrent Bo | AjSFB
Redacció
20 de maig del 2016
Actualitzat el 21 de maig a la 13:02h

VÍDEO de les obres del Torrent Bo | AjSFB

La Direcció General d'Administració Local ha corregit les subvencions a l'Ajuntament de Sant Fruitós en 34.157 euros menys de les adjudicades per "irregularitats" en dos contractes per reduir els riscos d'inundabilitat del Torrent Bo. Així dels 341.578 euros de despesa declarats per l'Ajuntament, l'òrgan només n'ha certificat 307.420 euros. L'informe provisional de verificació sobre el terreny, realitzat per la Direcció General d'Administració Local, referent a aquest projecte, que finança en una part important el Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER), ha detectat "irregularitats" en dos contractes de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.

Sobre el primer contracte, subratlla "l'existència de criteris d'adjudicació no vàlids, la qual cosa suposa un incompliment de l'establert en l'article 150". La correcció, en aquest cas, és de 30.094 euros. En el segon contracte, parla de les mateixes irregularitats afegint que en la contractació es parla de "la inclusió de possibles millores, sense que aquestes es trobin descrites de forma explícita". El document incideix en que a l'hora de triar l'oferta, l'Ajuntament "no valora el preu, el procediment de valoració no respecta el principi de l'oferta econòmicament més avantatjosa". La correcció, en aquest cas, és de 4.062 euros. 

Entre d'altres consideracions desfavorables, l'informe explica que "les factures no han estat estampillades" i que l'ajuntament no compta encara amb el "pla d'igualtat", que és obligatori per llei i que a més era requisit imprescindible per rebre la subvenció. L'informe també fa incidència en la necessitat que l'Ajuntament controli els terminis de finalització dels encàrrecs, Per tot plegat, i tenint en compte que el total de l'obra puja 341.578 euros, aplica una correcció d'un 10% i retalla la subvenció a l'ajuntament de Sant Fruitós en un total de 34.157 euros.

L'Ajuntament de Sant Fruitós ha presentat al·legacions a l'informe provisional de verificació sobre el terreny realitzat per la Direcció General d'Administració Local.

CDC demana explicacions

En el passat ple de Sant Fruitós celebrat el passat dijous dia 12, el grup municipal de CDC va fer referència a aquest informe i va demanar explicacions sobre "aquesta sanció" i les al·legacions presentades per l'equip de govern. Les explicacions que va donar l'equip de govern, segons els nacionalistes, "lluny d'aclarir res sobre aquestes sanció, ha afegit encara més dubtes i incògnites entre els veïns i veïnes del nostre poble".

Convergència de Sant Fruitós demana una explicació pública, clara i transparent, "als dos màxims responsables de l'obra i de les irregularitats detectades, l'alcalde Joan Carles Batanes i el regidor de l'àrea, Xavier Racero, tots dos de Gent Fent Poble".

El govern municipal acusa CDC de "mentir gratuïtament"

Poc després d'aparèixer la notícia a NacióManresa, el govern municipal de Sant Fruitós ha emès una nota en la que acusa Convergència de "mentir gratuïtament" en el fet que hagin arribat "sancions" per les obres al Torrent Bo.

El govern assegura que "va presentar la justificació de la subvenció rebuda pel FEDER pel projecte i execució de l'obra del Torrent Bo" i que fa unes setmanes va arribar "una notificació per complimentar documentació per justificar la subvenció", fet que va fer l'Ajuntament "dins del termini fixat".

A més a més, el comunicat de premsa aclareix que aquesta demanda "és un tràmit absolutament tècnic, on els polítics no prenen la decisió sobre quina documentació s'ha de lliurar".

Finalment, el govern explica que en el darrer ple "se li van donar les explicacions pertinents" a Convergència, i que, en tot cas, "al tractar-se d'un expedient administratiu, es podien posar en contacte amb els treballadors que el tramitaven per obtindre la informació detallada". Per això, la nota finalitza demanant a CDC que "es retractin" i que "ens reservem el dret de procedir de la forma més contundent possible contra aquest estil de mentir i llençar acusiacions contra el govern d'un municipi".