El ple de Manresa dóna llum verd per a la urbanització del Passatge Burés

L'actuació, que està prevista que comenci passat l'estiu, consisteix en la pavimentació del carrer i la millora de les infraestructures d'aigua i clavegueram

Redacció
20 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:39h
L'Ajuntament de Manresa, durant el Ple Municipal celebrat ahir, va donar llum verd per a l'execució del projecte d'urbanització del Passatge Burés, situat entre les carrers Flor de Lis i Mossèn Serapi Ferrer. Aquesta actuació és previst que arrenqui passat l'estiu i consistirà en la pavimentació del carrer i la millora de les infraestructures d'aigua i clavegueram.

Aquest projecte va ser aprovat el setembre de 2012 i era un vella reivindicació de l'Associació de Veïns i que va fer seva el Consell de Districte Nord, el qual ha destinat una aportació de 15.000 euros durant els últims tres anys per contribuir a finançar l'obra. Aquest 2016 s'ha actualitzat el pressupost del projecte, aplicant l'IVA vigent, del 21%, i s'ha desglossat el seu import entre les infraestructures d'aigua i clavegueram, per un part, i les obres d'urbanització, per l'altra.

Actualment el Passatge Burés és de terra amb algun tram de vorera de formigó i presenta uns serveis molt precaris tant pel què fa a l'enllumenat com al clavegueram. El projecte convertirà el passatge en un vial de plataforma única de prioritat per als vianants. La urbanització, amb paviment a un sol nivell, es resol amb aglomerat asfàltic i unes faixes laterals de llamborda de formigó. Pel què fa als serveis, l'actuació inclou la millora o nova estesa dels serveis d'enllumenat, aigua potable, clavegueram i eliminació dels creuaments aeris de la xarxa elèctrica.

El cost total de l'actuació és de 149.709'03 euros (iva inclòs) que es desglossen en un pressupost d'infraestructura d'aigua i clavegueram de 60.000'00 euros; i un pressupost d'urbanització (pavimentació) valorat en 89.709'03 euros. La part corresponent a la infraestructura d'aigua i clavegueram correspon a Aigües de Manresa, empresa que té les competències en sanejament i subministrament d'aigua; i la part de pavimentació va a càrrec del municipi.

Les contribucions especials es limiten al 50%

Tractant-se d'un vial de nova urbanització la base imposable de les contribucions especials està constituïda, segons la llei, com a màxim pel 90% del cost que l'Ajuntament suporti per a la realització de les obres o per l'establiment o ampliació dels serveis i amb independència de les contribucions especials que puguin imposar altres administracions públiques. 

Tenint en compte aquest límit del 90%, qualsevol aportació, sigui subvenció o altres elements que comportin un menor benefici per part dels veïns, cal tenir-los en compte aminorant el percentatge d'aportació per part dels veïns. Per aquest motiu, i considerant l'estat actual del passatge, amb un paviment de terra i transitable a peu i amb vehicle, i en el que els accessos que existeixen són de vianants i de vehicles però per la part posterior donen façana a altres carrers, es va fixar limitar a un 50% el cost a repercutir als veïns. Així doncs, l'import total de les contribucions especials és de 44.854,52 euros.

En l'última reunió del Consell de Districte Nord, celebrada el 4 de maig passat, ja es va informar que s'aprovarien les contribucions especials, amb caràcter previ a executar l'obra. Un cop aprovades aquestes contribucions es convocaran els veïns per explicar-los l'expedient abans de que surti a exposició pública, per poder presentar al·legacions. Un cop resoltes les possibles al·legacions i l'expedient de contractació, està previst que les obres es duguin a terme passat l'estiu.