L'Institut Escola Sant Jordi de Navàs, Premi Flama 2016

Redacció
20 de maig del 2016
Actualitzat a les 9:41h
Cercavila a l'institut escola Sant Jordi de Navàs
Cercavila a l'institut escola Sant Jordi de Navàs | Jaume Vilà
L'Institut Escola Sant Jordi de Navàs ha estat escollit per les entitats culturals del Navàs com a nou Premi Flama 2016. El guardó serà lliurat el dia 24 de juny, en el marc dels actes de la Festa Nacional dels Països Catalans que organitza l'Agrupació Sardanista. El centre escolar serà el protagonista del pregó de la Festa Major que es farà el dissabte 27 d'agost, en l'acte de proclamació de la Pubilla i l'Hereu de Navàs.

L'Institut Escola Sant Jordi, Premi Flama 2016, és un centre públic de doble línia amb un projecte educatiu de 3 a 16 anys. Aquest serà el quart curs que com a festa final de curs celebren “La Festa Major Petita”. Aquesta festa intenta ser una còpia fidel de la Festa Major del poble de Navàs on els balls tradicionals, de nans, de gegants, de bastoners, de cascavells i naturalment la sardana acompanyen l'elecció de la pubilla i l'hereu que són els grans protagonistes de la festa, tot embolcallat pel grup de Xaranga, nois i noies de l'ESO, amb els xanquers, la gralla i la percussió que donen al projecte un caràcter molt festiu. També hi destaca la figura del Drac de Sant Jordi, símbol de l'escola, presidint la festa.

Un dels aspectes que van pesar fort en la decisió de les entitats de Navàs d'atorgar el Premi Flama 2016 a l'Institut Escola Sant Jordi és que tota aquesta feina es fa fora de l'activitat curricular, per la seva força integradora donat que l'alumnat prové d'orígens molt diversos, i que la festa s'obre a totes les famílies que animen i acompanyen.

Des de la direcció, claustre de professors, la comunitat educativa i l'AMPA, consideren que la paraula tradició és un conjunt de vivències que ajuden a entendre i fer més proper l'entorn i l'arrelament al territori, esdevenint un element clau de coneixement, compartint experiències que permetin a l'alumnat, així com a la resta de la comunitat educativa, iniciar-se, aprofundir i reconèixer tradicions catalanes com la Festa Major.

L'objectiu del projecte és que que per mitjà de tres elements- Comunitat educativa, llengua catalana i tradicions- l'alumnat, independentment dels seus orígens, gaudeixi aprenent d'aquest projecte, integrant-lo en la seva cultura particular i interioritzant-lo per tal de garantir una projecció de futur.

El que és pretén és que alumnat de l'Institut Escola Sant Jordi, quan acabi 4t d'ESO hagi pogut interioritzar les diferents tradicions i estimi la Festa Major de Navàs, la qual cosa ha de ser el tret de sortida cap a la participació activa de la Festa Major real, ja sigui gaudint-ne o participant en les diferents associacions que la componen.

L'objectiu final és que l'alumnat de molts orígens diferents i la comunitat escolar gaudeixin plegats i aprenguin molt de les tradicions catalanes que els ajudaran a estimar i mantenir-se fidels al país.

L'any passat l'Institut Escola Sant Jordi de Navàs ja va obtenir un dels Premis Baldiri i Reixach en reconeixement d'aquest mateix projecte.