La CUP Sallent engega una campanya contra una tercera muntanya de sal

És una de les possibilitats que es contemplen al Pla Director Urbanístic del Bages per eliminar l'activitat al Cogulló

Redacció
20 de maig del 2016
Actualitzat a les 0:05h
La CUP de Sallent ha engegat aquesta setmana una campanya informativa per alertar la població de la possible creació d'una tercera muntanya de residus salins al municipi. Aquesta és una de les possibilitats que es contempla al Pla Director Urbanístic (PDU) de la mineria del Bages per poder tancar definitivament l'explotació minera de Sallent i deixar d'abocar residus al Cogulló, tal com marca una sentència judicial. La formació independentista demana a les federacions comarcals de CDC i ERC i a la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, el seu "'no' explícit" a aquesta possibilitat. L'Ajuntament de Sallent també es mostra contrari a crear una nova muntanya de sal.

El Govern ha engegat els tràmits per aprovar abans d'acabar el 2016 el Pla Director Urbanístic de la mineria del Bages, que té l'objectiu d'ordenar l'activitat minera a la comarca amb una visió de conjunt i vetllar perquè sigui una activitat sostenible des del punt de vista ambiental, social i econòmic. Un dels objectiu del PDU serà eliminar l'activitat a la mina de Sallent i, com a conseqüència, fer desaparèixer el runam salí del Cogulló. De fet, una sentència judicial marca el topall temporal del 31 de juny del 2017 per deixar de fer abocaments. 

Per a deixar d'abocar residus al Cogulló, el Govern va informar que caldria fer un tancament progressiu de la mina de Sallent i es preveu un període transitori entre el juny del 2017 i el gener de 2020. El PDU enumera un seguit de mesures que es poden dur a terme en aquests gairebé tres anys, entre les quals hi ha la reducció de al producció de potassa; abocar els residus a la Botjosa; transportar el material i llançar-lo al mar; o construir un nou dipòsit de residus. 

Precisament, aquest darrer punt és el que critica la CUP i, per aquest motiu, ha decidit engegar una campanya informativa en contra d'aquesta possibilitat, que encara no s'ha concretat ni confirmat. A través d'un comunicat, la CUP assegura que volen mobilitzar la població per "pressionar l'Ajuntament i la Generalitat, que seran els que en última instància decidiran si es permet un tercer abocador salí o no". 

De la seva banda, l'Ajuntament de Sallent també ha informat a través d'un comunicat que "no considera acceptable" que es pugui plantejar la possibilitat de crear una nova muntanya de sal, ni tampoc el dipòsit de material a la Botjosa o al Cogulló. En aquest sentit, considera que s'ha d'estudiar a fons el procés de reomplir la mina subterrània, així com la dissolució del runam que sigui possible amb l'actual col·lector.