Santpedor ingressa 110.000 euros en sancions per vulnerar el codi de consum

La Policia Local de Santpedor ha celebrat aquest dijous la seva festa anual durant la qual ha fet balanç de l'activitat desenvolupada durant el 2015

L'alcalde Xavier Codina, la delegada del govern, Laura Vilagrà, i el sergent en cap, Moisés Gimeno
L'alcalde Xavier Codina, la delegada del govern, Laura Vilagrà, i el sergent en cap, Moisés Gimeno | AjStp
Redacció
05 de maig del 2016
Actualitzat a les 19:45h
Un total de 110.000 euros procedents dels 22 expedients sancionadors instruïts per la Policia Local de Santpedor a grans empreses de consum és l'import que han ingressat les arques de l'ajuntament de Santpedor durant el 2014 i el 2015 fruit de les tasques desenvolupades des ls funció administrativa del cos policial. La dada l'ha donat a conèixer avui el sergent en cap de col policial santpedorenc, Moisés Gimeno, durant la celebració de la Festa de la Policia que s'ha desenvolupat aquest dijous al migdia a l'auditori de l'església del Convent de Sant Francesc.

La celebració anual de la patrona del cos ha reunit un centenar de persones i ha comptat amb la participació de responsables d'altres policies locals del Bages, entre elles Sant Fruitós, Manresa i Sant Vicenç de Castellet, així com d'altres cossos policials amb presència a la Catalunya Central. L'acte ha estat presidit per l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, i la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central i exalcaldessa del municipi, Laura Vilagrà.

Tots ells han fet costat als agents en una jornada dedicada a reconèixer a la feina desenvolupada durant el darrer any "una tasca de proximitat que és clau en la resolució dels problemes amb que es troben els ciutadans dia a dia i que contribueixen de forma directa a millorar la qualitat de vida de tots nosaltres". Amb aquestes paraules, l'alcalde Xavier Codina, ha felicitat els agents del cos i el seu sergent en cap, Moisés Gimeno, a qui ha volgut reconèixer públicament "la professionalitat amb que has treballat per aconseguir la Policia Local que avui té Santpedor". Codina ha reiterat el compromís de l'ajuntament amb el cos policial, "des de l'ajuntament mantenim l'aposta cap a aquest model de policia de proximitat i seguirem dotant-la dels recursos necessaris per al desenvolupament de les seves funcions".

El sergent en cap del cos santpedorenc, Moisés Gimeno, ha aprofitat l'avinentesa per repassar els principals indicadors de l'activitat policial del darrer any, entre els quals destaquen els resultats obtinguts arran del desenvolupament de les funcions de policia administrativa que Santpedor va posar en marxa durant el 2014 "davant l'allau de pràctiques comercials agressives que vam detectar que portaven a terme comercials d'empreses dedicades a la contractació de serveis de subministrament bàsics".

Des de la posada en marxa d'aquestes funcions, s'han instruït 22 expedients sancionadors que s'han traduït en 110.000 euros que les arques municipals han ingressat en concepte de sancions econòmiques. Gimeno ha ressaltat que "hem estat el primer ajuntament en obtenir una sentència del tribunal contenciós administratiu favorable contra una entitat financera després de la denúncia d'un client pel cobrament indegut d'una comissió".

Indicadors d'activitat del 2015

Durant la seva intervenció, Gimeno també ha destacat les 2.995 actuacions desenvolupades en matèria de trànsit, 36 motivades per accidents de circulació, i el percentatge de resolució de delictes comesos al municipi, situat en el 45,5%. El cos policial ha instruït directament el 57% dels delictes que s'han produït a la vila.

Tanmateix, el percentatge de detencions realitzades pels agents se situa per sobre de la mitjana registrada per policies locals de municipis de dimensions similars a Santpedor. Finalment, Santpedor destaca per tenir un dels índex de criminalitat més baixos del país -20 delictes per cada 1000 habitants-.

Xerrada sobre el paper de les xarxes socials en la detecció de casos de jihadisme

La Festa de la Policia ha comptat enguany amb la participació del sotsinspector de la Policia Local de Castellbisbal, José Luis Jiménez. Expert en anàlisi i detecció del terrorisme jihadista a les xarxes socials, Jiménez ha explicar els mecanismes i protocols existents actualment en aquest àmbit i com des de les policies locals es pot contribuir a detectar casos de radicalització. 

Jiménez ha assegurat que "els perfils d'Internet han permès seguir la pista i arribar a captadors jihadistes així com a persones que s'estaven radicalitzant i ens han permès intervenir per evitar que aquests processos finalitzessin".

Entrega de condecoracions i distincions

L'acte ha finalitzat amb l'entrega d'onze condecoracions i distincions a diferents agents del cos policial santpedorenc per actuacions desenvolupades durant el 2015. Han estat especialment emotives l'entrega de la Medalla al Mèrit Policial als agents que l'any passat van salvar la vida d'una veïna de Santpedor que va patir una aturada cardiorespiratòria al carrer. L'encarregada de fer l'entrega de la medalla ha estat l'afectada, Núria Oliva, que ha mostrat públicament i molt emocionada el seu agraïment als agents.

També s'ha fet entrega de medalles en concepte de 15 i 20 anys d'antiguitat al cos i una altra al Mèrit Policial al caporal Josep Vialseca, actualment en comissió de serveis en qualitat de cap de la policia local de Sant Vicenç de Castellet, per la seva contribució a la creació de la Policia de Santpedor.

També ha rebut una medalla el sergent en cap de Santpedor per la tasca desenvolupada en matèria de defensa dels drets dels consumidors i la recuperació de patrimoni històric del municipi.

Evolució del cos policial

La policia local de Santpedor va néixer l'any 1979 amb dos auxiliars de policia però no va ser fins el 1987 que es va aprovar la primera ordenança reguladora del servei i el 1998 la primera ordenança municipal de trànsit. L'any 2001 l'ajuntament va signar un conveni amb el CME perquè es fessin càrrec del control del trànsit i de la vigilància de les infraccions viàries al nucli urbà fins que l'any 2002, sota el mandat de Josep Santamans, es va crear el cos policial a iniciativa del llavors regidor de Governació, Ramon Cruz. 

L'any 2007 es van inaugurar les dependències actuals de la Policia Local de Santpedor, a la plaça Gran, que acullen una plantilla de 14 persones.
Arxivat a