Manresa celebra aquest dissabte la 10a Marató de donació de sang

Sota l'eslògan "La sort de donar sang!", la Marató de Donació de Sang pretén ser una gran jornada festiva amb activitats lúdiques paral·leles

Miquel Riera, Mercè Rosich, Albert Estiarte i Khaled Khatib presentant la Marató
Miquel Riera, Mercè Rosich, Albert Estiarte i Khaled Khatib presentant la Marató | AjM
Redacció
03 de maig del 2016
Actualitzat a les 20:04h
Aquest proper dissabte 7 de maig, de 10 a 21 h, el Casino, Manresa acull una nova edició de la Marató de Donació de Sang. La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la implicació de l'Ajuntament de Manresa, l'Associació de Donants de Sang del Bages i la Fundació Althaia.

Els detalls de la Marató de donació de sang han estat presentats avui per la regidora de Cohesió Social, Gent gran i Salut de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich; l'adjunt a la direcció general de la Fundació Althaia, Albert Estiarte; el president de la Creu Roja de Manresa, Miquel Riera; i el promotor del Banc de Sang i Teixits de la Catalunya Central, Khaled Khatib.

Aquesta propera edició de la Marató de donació de sang s'omplirà aquest dissabte amb diferents actuacions, obsequis als donants i altres activitats que serviran per commemorar el desè aniversari d'aquest acte solidari.

L'esdeveniment s'ha concebut com una gran festa de la donació en què la ciutadania serà la protagonista. Per això hi participen entitats, institucions, empreses i particulars que donen suport i s'impliquen organitzant un seguit d'activitats lúdiques durant tota la jornada. Al llarg d'aquests dies s'està implicant el teixit associatiu i empresarial del municipi i rodalies.

Qui vulgui col·laborar podrà fer-ho donant sang o bé difonent la necessitat de donar sang a través dels seus contactes, a més a més, aquest any a través de l'etiqueta #MSangManresa es tornarà a estendre la presència de la Marató a les xarxes socials.

Com a novetat en aquesta edició, la marató també vol recolzar la seva nova marca de ciutat l'històric lema Manresa, cor de Catalunya amb què s'ha relacionat la ciutat des dels anys 60.

Per què l'eslògan La sort de donar sang?

Donar sang és sinònim de salut, per això ser donant és una sort. Com també és una sort per als qui necessiten sang que hi hagi milers de persones que cada any en donen. Gràcies a elles, els malalts poden rebre sang per a les operacions i tractaments.

Amb l'eslògan La sort de donar sang!, el municipi espera assolir un nou rècord de donants. En l'anterior Marató, l'any passat, es va aconseguir una participació de 205 donants. Enguany l'objectiu és superar aquesta xifra de la passada edició.

La Maratóvol sensibilitzar sobre la importància de donar sang com un hàbit i aconseguir nous donants per estendre aquesta pràctica entre el màxim nombre de ciutadans. Cal tenir en compte que cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre les necessitats dels malalts.

Programa

10:00h Inici dela Marató

11:00h Acte d'autoritats de la Marató

Durant el dia

- Fruita fresca per a tots els donants (Fundació Ametller).
- Suc de taronja i vals regal per a tots els donants (McDonald's Manresa).

Durant la tarda

- Presència amb els gossos de rescat de Creu Roja (Gossos Erie Creu Roja).
- 11:00 a 12:00h Taller infantil: Fes-te mosso a la Marató (Mossos d'Esquadra).
- 11:00 a 13:00h Taller infantil: Fes-te policia a la Marató (Policia Local de Manresa).
- 12:00 a 12:30h Actuació de Dansa (Escola de Dansa Roser).
- 16:00 Actuació de Dansa (Grup de dansa Cor de Catalunya).
- 17:00 Actuació de Break Dance (Sergi Temporal).
- 17:30 Actuació de Dansa d'arrel (Associació de dansa Estudi Folk).
- 18:00 Actuació de Dansa (Escola de dansa Julieta Soler).
- 18:30 Actuació de Dansa (Esbart Manresà de Dansaires de l'ACB).
- 19:00 Actuació de Ball (Gimnàs Studio Dance).
- 19:30 Actuació de Ball Sevillanes (Casa de Andalucía. Grup de Pepi Portales.
- Toma que Toma).
- 20:00 Actuació de Sardanes (Club Sardanista Dintre el Bosc).

Obsequis

- Sorteig de dos vals per un hora de pista de pàdel (Tot Pàdel).
- Sorteig de dos dinars menú diari per a dues persones (Braseria del Pàdel).
- Sorteig d'un dinar menú diari per a dues persones al Restaurant Miami (Diesa Restauració).
- Sorteig d'una bossa de viatge i/ó similar (Viatges Masanés)
- Sorteig d'una panera amb productes tradicionals (Mercat Municipal Puigmercadal).

Serveis

- Refrigeri atractiu (Forn Cabrianes, Forn de pa Portabella, Forn Passeig, Forn de pa Josep Maria Monell, Forn Pep).
- Espai atractiu i condicionat (espai agradable...).
- Marcador electrònic (temps i núm. de donants).

Donar sang, un hàbit cívic

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

- Tenir més de 18 anys
- Pesar 50 quilos o més
- En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació

- Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia.
- La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l'anèmia o determinats càncers.
- De cada donació se'n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n'obté concentrats d'hematies, plaquetes i plasma.
- Podem donar sang més d'una vegada l'any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l'any i els homes 4.
- Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del BST es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d'esdevenir més un hàbit, que no una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

Les Maratons a Catalunya

Des de 2002, el BST organitza maratons de donació de sang per tot Catalunya. Cada any se'n fan unes 60. S'hi involucra tot el teixit associatiu i les institucions dels municipis amb l'objectiu d'afavorir la conscienciació de la necessitat de donar sang.

Les maratons volen fer viure l'hàbit de la donació de sang com una festa familiar i cívica, de compromís social. Gràcies a la mobilització, es poden duplicar o fins i tot triplicar les donacions recollides en una campanya habitual. Des de l'inici de les maratons, més de 110.000 persones s'han solidaritzat activament amb la donació de sang.

El Banc de Sang i Teixits

BST és l'empresa pública responsable de subministrar sang suficient i de qualitat per atendre totes les necessitats dels malalts de Catalunya. Per poder disposar de la sang necessària, el BST organitza campanyes de donació de sang per tot el territori. Cada setmana, organitza una mitjana de 60 campanyes de donació. A més, disposa de centres de donació als principals hospitals del país.

La col·laboració per la Marató continua oberta per totes aquelles persones i entitats que vulguin participar-hi, ja sigui aportant idees, ajudant a la difusió o preparant activitats. Per fer-ho, cal contactar al telèfon 93 805 00 68 o per correu electrònic.