Manresa pot perdre més d'1,5 milions de subvencions pel canvi d'usos de l'edifici Impuls

Actualment, la revocació de les subvencions es troba en fase de contenciós administratiu | L'Ajuntament també ha respost les crítiques de Sant Fruitós sobre el canvi d'usos del polígon i assegura que s'ha fet "amb un altíssim consens polític i empresarial"

ACN
03 de maig del 2016
Actualitzat el 04 de maig a les 14:51h
Els regidors Marc Aloy, Antoni Llobet i Josep Maria Sala durant la roda de premsa
Els regidors Marc Aloy, Antoni Llobet i Josep Maria Sala durant la roda de premsa | aJm
Manresa pot perdre, en total, 1.503.924,48 euros en subvencions per a l'edifici Impuls del Parc Tecnològic, a causa del seu canvi d'usos, una xifra molt superior als 405.000 euros que va advertir el PSC. De la primera convocatòria Feder, l'Ajuntament de Manresa va gastar 376.000 euros de la Diputació i el doble, 752.000 euros, directes del Feder i gestionats per la Generalitat. De la segona convocatòria, l'Ajuntament va gastar-ne 125.308,16 de la Diputació i 250.616,32 del fons Feder. Amb el canvi d'usos de l'edifici Impuls, les subvencions de la primera convocatòria han estat revocades i les de la segona segurament seguiran el mateix camí. L'Ajuntament ja ha hagut de tornar 376.000 euros a la Diputació -que ja havia cobrat-, i no rebrà -ja que encara no s'havia fet efectiu el pagament- 752.000 euros que havia de pagar la Generalitat provinent dels fons Feder. D'aquesta manera, i si es confirma també la revocació de la segona convocatòria, les arques manresanes hauran d'assumir, directament, el pagament dels 1.503.924,48 euros de les dues convocatòries Feder. En el cas de la de 801.000 (en realitat, 752.000, que són els diners que s'han justificat) hi ha presentat i pendent de resoldre's un contenciós administratiu. Per a la subvenció de 405.000 (376.000 justificats), actualment hi ha obert el termini per presentar el mateix recurs contenciós administratiu.

El govern municipal ha explicat d'aquesta manera la informació que va avançar el PSC, que va alertar fa uns dies que la Diputació de Barcelona havia retirat una subvenció de 405.000 euros a l'edifici Impuls en considerar que l'ús que se li ha donat al Parc Tecnològic no és el que tenia quan va ser projectat. Tal i com es temia, no només s'ha perdut la subvenció de la Diputació, sinó que també la del fons europeu pel fet d'haver implantat empreses convencionals en un edifici que havia de ser destinat a R+D+I. Cal tenir en compte que la xifra de 1.503.924,48 euros encara hauria pogut ser més alta ja que les subvencions concedides en les dues convocatòries Feder pujaven 2.340.000 euros, però no es va justificar aquest import en la seva totalitat.

El líder socialista, Felip González, lamentava el silenci del govern municipal amb aquesta qüestió. Una situació que, el portaveu del govern municipal, Toni Llobet, ha dit que té a veure amb el fet que hi ha un contenciós pel mig i, per tant, "no és fàcil decidir quin és el millor moment per donar explicacions, quan ens estem defensant i, per tant, és evident que les informacions poden ser utilitzades". En tot cas, Llobet ha volgut deixar clar que "no acceptarem que ningú intenti barrejar aquesta qüestió d'explicacions amb el fet que l'Ajuntament posi en risc aquests ajuts". "Té a veure amb la idea de com es va gestar el projecte i com s'ha hagut de gestar en una situació econòmica absolutament diferent i amb una crisi llarga i dura", ha afegit.

Els usos del Parc Teconològic

Per una altra banda, la roda de premsa ha servit per aguditzar la guerra oberta entre l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i el de Manresa pel canvi d'usos del Parc Tecnològic Central. Aquest dimarts ha estat el torn del consistori manresà, que ha sortit a defensar-se de les crítiques rebudes per l'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés, que l'acusava de falta de transparència i opacitat pel que fa al canvi d'usos. Batanés denunciava que el canvi permet la construcció d'un hotel al Parc Tecnològic, en un moment d'intens debat sobre la idoneïtat de construir una edificació d'aquestes característiques a l'entorn del Parc de l'Agulla (al terme de Sant Fruitós). El portaveu del govern municipal, Toni Llobet, ha explicat que l'objectiu del canvi d'usos és garantir-ne l'activitat i ha dit que s'ha fet amb un "altíssim consens polític i empresarial". A més, el govern manresà considera que una cosa és fer un hotel en un terreny no urbanitzable i d'especial protecció com el projecte del Portal de l'Agulla i una altra és fer-ho en un terreny urbanitzable com el Parc Central.

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages va denunciar divendres passat que el canvi d'usos del Parc Tecnològic Central permetria la construcció d'un hotel, en un moment d'intens debat sobre la idoneïtat de construir una edificació d'aquestes característiques a l'entorn del Parc de l'Agulla. El seu alcalde, Joan Carles Batanés, que també és president del Consorci del Parc de l'Agulla, lamentava que se'ls hagués intentat posar dins del "sac de dolents" pel projecte del Portal de l'Agulla, "quan en realitat Manresa no s'oposa a un hotel en l'àmbit de l'Agulla, sinó al fet que es faci al terme de Sant Fruitós de Bages".

Aquest dimarts, l'Ajuntament de Manresa ha volgut defensar el canvi d'usos i ha dit que és necessari per garantir la continuïtat del Parc, ja que es va idear en un moment econòmic amb unes condicions molt diferents a les de l'actualitat. El regidor de Planejament i Projectes Urbans, Marc Aloy, ha dit que l'únic objectiu del canvi d'usos és el de "flexibilitzar-los per possibilitar la implantació d'empreses i equiparar el Parc Tecnològic Central als requisits de la resta de parcs d'aquestes característiques de l'entorn i de l'Estat". "En cap cas el canvi desvirtua el projecte central, sinó que es fa per no jugar amb inferioritat de condicions", ha subratllat. De totes maneres no ha entrat en detall a l'acusació de voler encabir un hotel al Parc Tecnològic.

El portaveu del govern municipal, Toni Llobet, no ha volgut valorar el to amb què Batanés va denunciar la situació i ha subratllat que el canvi d'usos compta amb "un altíssim consens polític i empresarial". De fet, segons ha explicat, de moment la modificació no va més enllà d'una declaració d'intencions. Així, tal com ha explicat Aloy, "si ara mateix vingués una empresa a dir-nos que vol implantar un hotel a la zona li hauríem de dir que no perquè encara no hi ha la modificació feta". Per Aloy, l'alcalde de Sant Fruitós "barreja naps amb cols, perquè una cosa és fer un hotel en un terreny no urbanitzable i d'especial protecció com el que proposa el projecte del Portal de l'Agulla, i una altra és fer-lo en un terreny urbanitzable com el Parc Central".