Condemnats els caps de seguretat de dos operaris que van morir treballant a Montserrat

Les acusacions han retirat la petició d'ingrés penitenciari gràcies a un acord amb les famílies pel que fa a les indemnitzacions

ACN
02 de maig del 2016
Actualitzat a les 15:37h
El Jutjat Penal 1 de Manresa ha celebrat aquest dilluns la vista de conformitat pel cas dels dos operaris morts el 13 de novembre del 2008 quan sanejaven una esllavissada a Montserrat. Els dos responsables de seguretat han evitat finament la presó, gràcies a un acord amb les famílies de les víctimes pel que fa a les indemnitzacions. D'una banda, els dos caps han estat condemnats a un mes i mig de presó, i 405 euros de multa per un delicte contra els drets dels treballadors. Pel que fa al delicte d'homicidi per imprudència greu, la Fiscalia l'ha rebaixat finalment a lleu, de tal manera que no hi ha responsabilitat penal sinó civil. Així, els dos caps hauran d'indemnitzar les famílies amb 410.000 euros.

L'accident laboral va tenir lloc el 13 de novembre del 2008, quan les dues víctimes, de 29 i 31 anys, formaven un dels equips que treballaven a la zona dels Degotalls de Montserrat, sanejant una paret on feia deu dies hi havia hagut una esllavissada. Tots dos van morir atrapats per una de les roques que intentaven estabilitzar i que es va desprendre de forma sobtada. 

En un inici, la fiscalia acusava els dos caps de seguretat d'un delicte d'homicidi per imprudència greu i demanava una pena de presó de dos anys i nou mesos, ja que segons l'escrit del ministeri públic, els acusats no haurien d'haver permès, per seguretat, que les víctimes se situessin a dins de la línia de caiguda de roca. 

Gràcies a un acord amb les famílies pel que fa a les indemnitzacions, les acusacions han retirat les peticions de presó, i la fiscalia ha rebaixat el delicte per homicidi imprudent de greu a lleu, de tal manera que no hi ha responsabilitat penal, només civil. Finalment, els dos caps, que han reconegut els fets davant del jutge, hauran d'indemnitzar les famílies amb 410.000 euros, uns diners que pagaran les asseguradores dels dos condemnats.

Per altra banda, els dos caps també han estat condemnats a un mes i mig de presó per un delicte contra els drets dels treballadors i a una multa de 135 euros. El jutge ha substituït la presó per tres mesos de sanció a raó de tres euros. De tal manera que, finalment, hauran de pagar una multa de 405 euros.