La producció islandesa «Sparrows» inaugura la 13a edició del Clam de Navarcles

El Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles ha programat una trentena de films des d'aquest dijous fins el proper 8 de maig a l'Auditori Soler i Mas i al Centre Cultural La Creueta

Foto de família amb els organitzadors del CLAM i els protagonistes del curt «Moment Feliç»
Foto de família amb els organitzadors del CLAM i els protagonistes del curt «Moment Feliç» | Clam
Redacció
29 d'abril del 2016
Actualitzat a les 12:15h
El Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, el Clam, ha arrencat aquest dijous a la nit amb la projecció de la pel·lícula islandesa Sparrows, dirigida per Rúnar Rúnarsson i que narra la història per trobar el seu propi camí d'un adolescent de 16 anys que després d'haver estat vivint a Reikiavik amb la seva mare és enviat de tornada als fiords occidentals per viure amb el seu pare. La 13a edició del festival, que se celebra des d'aquest dijous fins el 8 de maig, reflexiona sobre la llibertat i la lluita permanent. Durant els onze dies del certamen es podran veure trenta pel·lícules de directors d'arreu del món i on destaquen alguns films que no s'han vist encara al nostre país com Merci Patron!.

Fa tres anys el Clam va iniciar un cicle al voltant dels tres valors clau per als drets humans i que van servir com a lema de la Revolució Francesa: Llibertat, Igualtat i Fraternitat. El 2014 el festival va reflexionar sobre la igualtat, fent una crida per abolir les diferències en els drets i els deures de les persones. L'any passat, la fraternitat va agafar el testimoni, i aquest 2016 el Clam tanca el cicle i el cercle temàtic amb la llibertat. 

El coordinador del festival, Serafí Vallecillos, ha explicat que el fet que enguany es tanqui el cicle dedicat als principis de la Revolució Francesa ha provocat que hi hagi una gran presència de cinematografia d'aquest país. Durant els dies del festival es podrà veure Le grand Jour, que narra quatre històries de superació personal; Merci Patron!, que gira al voltant del procés de deslocalització de les empreses i les conseqüències que té pels treballadors; o Fátima, el film que tanca el festival, i que explica la realitat de les famílies immigrants a la França d'avui.

En total s'han rebut 252 obres per a les seccions oficials a concurs, de les quals 168 són curtmetratges i 84 llargmetratges procedents de 65 països del món i amb representació dels cinc continents. Espanya (61 obres), Estats Units (20 obres), Itàlia (13 obres) i Brasil (11 obres) són els quatre països que han presentat més pel·lícules. D'aquestes, finalment el jurat ha escollit sis llargmetratges i dotze curtmetratges d'arreu del món. En la categoria de Pantalla Oberta s'ha programat una desena de pel·lícules a criteri de l'organització.

Enguany, el premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat reconeixerà la feina de l'ONG catalana Proactiva Open Arms que treballa a Lesbos directament amb els refugiats. El guardó es lliurarà diumenge 1 de maig a les 12 del migdia i Òscar Camps recollirà el premi. 

El Clam ha valorat el fet que "el seu treball humanitari, a banda d’evitar la mort segura de moltes persones, contribueix a visibilitzar i denunciar el drama de la major crisi de refugiats des de la Segona Guerra Mundial, així com fer evident la passivitat de les institucions a l'hora de donar resposta a unes persones que arriben a Europa amb la mirada plena d'una profunda desesperació i amb l'esperança d'iniciar un futur millor".