Monistrol de Calders rep un fons de 38 escultures de grans dimensions que instal·larà per tot el poble

La Fundació Privada Fèlix Estrada Saladich dóna al municipi del Moianès un fons artístic que ha començat a instal·lar-se i que el convertirà en un dels pobles amb més escultures per càpita del món | El poble tindrà un centre d'interpretació de les escultures i definirà cinc itineraris per seguir-les

L'alcalde, Ramon Vancells, assenyala l'obra «El Miner» en presència de Gustau Erill, Jaume Sala i Alba Monell
L'alcalde, Ramon Vancells, assenyala l'obra «El Miner» en presència de Gustau Erill, Jaume Sala i Alba Monell | Pere Fontanals
28 d'abril del 2016
Actualitzat el 29 d'abril a les 10:08h
Monistrol de Calders comptarà abans de l'estiu amb 38 escultures permanents de grans dimensions al seu nucli urbà i voltants donades per la Fundació Privada Fèlix Estrada Saladich i amb un centre d'interpretació que s'instal·larà a la casa de la Mestra. Així ho han explicat aquest dijous en roda de premsa l'alcalde de la població, Ramon Vancells, el picapedrer Jaume Sala, el conseller municipal de Cultura, Gustau Erill, i la coordinadora del grup de treball de cultura i restauradora, Alba Morell. Aquest cap de setmana de 5 a 7 de la tarda, la Sala petita de Monistrol acollirà una mostra amb una descripció de la iniciativa i amb el catàleg de totes les obres. D'aquesta manera, Monistrol de Calders es convertirà, segurament, en un dels municipis del món amb més proporció d'escultures per habitant: 38 per 700 habitants, a ments de 20 habitants per peça artística.

Es tracta d'un llegat important que canviarà la fesomia d'aquest municipi del Moianès de poc més de 700 habitants i suposarà un atractiu artístic que s'afegirà als seus atractius naturals i gastronòmics. Els veïns i els visitants gaudiran de l'art repartit per tot el poble, i el Centre d'Interpretació dissenyarà cinc itineraris pel traçat urbà i els seus entorns per gaudir de les escultures. En aquest punt, a més a més, es recollirà informació de cada peça així com esbossos fets pels artistes abans d'esculpir-les.

De fet, Jaume Sala ja ha traslladat una quinena d'obres fins al municipi que ja estan situades al seu punt definitiu, "tot i que en alguns casos falta acabar-les de situar o orientar", segons explica. El trasllat de les escultures des del Pedregar de Bellaterra ja es fa fins a l'emplaçament definitiu, sense passos intermitjos, "per una qüestió de logística", de manera que hores d'ara encara hi ha prop d'una vintena de peces al seu emplaçament original. Està previst que en 4 o 5 setmanes totes estiguin al seu punt de destí, a Monistrol.

Fèlix Estrada Saladich va néixer el 1901 a Ca l'Estrada, a Monistrol de Calders, on hi va passar la major part de la seva infantessa i joventut. Quan va ser adult es va traslladar a viure al Vallès on, després de diversos viatges als Estats Units, hi va fundar l'empresa de mobles La Fàbrica, la més popular de les seves iniciatives empresarials. Amant de l'art, es va anar fent amb una bona col·lecció de pintures i, sobretot, d'escultures que va anar reunint a casa seva, al Pedregar de Bellaterra.

Precisament la parcel·lació i venda d'aquest terreny al Vallès, després de mort l'empresari i col·leccionista, ha provocat que les 38 obres viatgin al poble d'on Estrada Saladich era fill i on també és enterrat.

La major part de les escultures de la col·lecció provenen de les biennals que l'empresari convocava a Bellaterra i per això, excepte cinc obres que són de l'escultor suïs Charles Collet, tota la resta són d'escultors diferents de rellevància a nivell català i que van de la dècada dels 50 a la dels 70 del segle XX. Els estils i el material emprat també són diferents i van de la pedra a l'alumini, passant pel ferro, el bronze o, fins i tot en un cas, la fusta. Totes elles tenen un volum i un pes considerable que arriba als 5,3 metres d'altura o a les gairebé 8 tones de pes.

Ramon Vancells ha explicat que el trasllat i instal·lació de les estructures i l'adequació de la casa de la Mestra com a Centre d'Interpretació té un cost de 105.000 euros que assumeix la Diputació. "Nosaltres no podríem fer-nos-en càrrec ja que el pressupost municipal total és de 600.000 euros", ha aclarit. Les primeres converses amb la Fundació Privada les va iniciar l'anterior alcalde, Maties Ponsa, en un procés que s'ha concretat i formalitzat en aquest mandat.