Novel·la, poesia i guies en el cicle «Per Sant Jordi, llibres de casa» de Súria

Presentació de la guia «Súria al cor. La vida dels carrers», amb la seva autora, Montserrat Bacardit
Presentació de la guia «Súria al cor. La vida dels carrers», amb la seva autora, Montserrat Bacardit | AjSú
Redacció
22 d'abril del 2016
Actualitzat el 23 d'abril a les 0:04h
La novel·la, la poesia i les guies de proximitat han protagonitzat enguany el cicle Per Sant Jordi, llibres de casa, que un cop mes ha estat el pròleg a la celebració a Súria de la tradicional diada del llibre i la rosa. El programa d'actes de Sant Jordi ofereix aquest divendres 22 d'abril la cantata Tots celebrem Sant Jordi (15.30 h) i la presentació del conte infantil La Silva i el rescat del bosc (18.00 h).

El cicle Per Sant Jordi, llibres de casa va acabar dijous 21 d'abril amb la presentació del llibre Sense bitllet de tornada del poeta surienc Josep Fàbrega Selva. Aquesta obra va guanyar el 12è Premi Ciutat de Terrassa Agustí Bartra, un guardó que s'afegeix a la llarga llista de reconeixements obtinguts per aquest autor amb els dinou llibres que ha publicat fins ara.

En l'acte de presentació, Josep Fàbrega va recitar i comentar alguns poemes del llibre, que recorden vivències de la seva infantesa a Súria amb una gran emotivitat. El poeta surienc també va parlar sobre la importància del treball i el coneixement del llenguatge com a mitjà per aconseguir una expressió rica i acurada.

Aquesta nova edició del cicle de presentació de novetats editorials vinculades a Súria va començar dilluns 18 d'abril amb L'últim defensa, primera novel·la del periodista Jordi Agut Parres. L'acte va tenir lloc a Cal Quintana, un escenari inèdit en aquest tipus de presentacions, i va ser complementat amb un tast de vins a càrrec de l'establiment Ca l'Ibèric.

Jordi Agut, nascut a Valls de Torroella, va recordar els seus vincles personals, familiars i periodístics amb la vila com a antic col·laborador de Ràdio Súria i del setmanari Crònica de Súria. L'autor, que actualment forma part de la secció d'esports del diari Regió 7, va explicar que L'últim defensa és una novel·la negra ambientada en el món del futbol, però que també pot agradar a les persones que no en són afeccionades.

El cicle va continuar dimarts 19 d'abril amb la presentació a Súria de la guia Viatge al cor de Catalunya, de Jordi Piñero Subirana i Ferran Pujol Ferrer. El llibre descriu una vintena d'itineraris per indrets significatius del Geoparc de la Catalunya Central, incloent-hi la falla de Migmón i el Poble Vell de Súria.

Els dos autors van destacar que el llibre s'adreça a tot tipus de públic amb un objectiu bàsicament divulgatiu, amb itineraris curts i dades sobre el context humà, històric, geològic, paisatgístic i tel·lúric dels diferents indrets. La publicació del llibre ha comptat amb la col·laboració de l'empresa ICL Iberia.

L'altra guia presentada en aquesta nova edició del cicle va ser Súria al cor. La vida dels carrers de la surienca Montserrat Bacardit Baraldés. Es tracta d'una guia il·lustrada dels 138 carrers de la vila, que inclou l'origen del nom, descripcions i anècdotes.

L'autora del llibre va manifestar que havia decidit fer la guia per "curiositat" i per la voluntat de complementar la bibliografia de temes relacionats amb la vila amb una nova obra de recerca. L'acte de presentació va acabar amb una actuació de música i dansa a càrrec dels germans Mateu i Gemma Peramiquel, néts de l'autora.

Totes les presentacions del cicle van començar amb unes paraules de benvinguda del regidor d'Ensenyament i Cultura, Ricard Reguant Gallego, qui va destacar l'interès dels llibres i va convidar tothom a participar en els actes de Sant Jordi com a festa de la cultura. A excepció del primer acte del cicle, la resta de presentacions han tingut lloc a la Biblioteca Pública.

Aquesta nova edició del cicle Per Sant Jordi, llibres de casa ha estat organitzada per l'àrea de Cultura de l'Ajuntament, dins del programa Súria Municipi Lector i amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Arxivat a