Música i art es tornen a fusionar per promocionar el Romànic del Bages

El cicle "Art i Romànic" portarà concerts a Rajadell, Serrateix, Santpedor i Talamanca

Representants de tots els municipis on s'oferirà el cicle «Música i Romànic» al claustre del Museu
Representants de tots els municipis on s'oferirà el cicle «Música i Romànic» al claustre del Museu | Estefania Escolà
ACN
19 d'abril del 2016
Actualitzat a les 19:39h
La 7a edició del cicle Música i Romànic torna amb una proposta "variada i de molta qualitat", segons el seu organitzador, Albert Galvany. El certamen proposa quatre concerts de música espiritual en temples romànics de Rajadell (30 d'abril), Serrateix (15 de maig), Santpedor (29 de maig), i Talamanca (11 de juny). La iniciativa té el doble objectiu de donar a conèixer les esglésies romàniques del Bages i gaudir de la música espiritual en un entorn "privilegiat". Segons Galvany, són espais que la gent "no acostuma a conèixer" i ha destacat la excepcionalitat d'aquesta edició que, a més de música clàssica, també ofereix noves músiques i música del món. El preu de les entrades, de 10 euros, inclou una visita guiada amb una explicació històrica i arquitectònica de l'indret.

El coordinador de Música i Romànic, Albert Galvany, ha destacat la diversitat de l'oferta musical d'aquest setè cicle i ha afegit que totes les músiques tenen com a denominador comú "l'espiritualitat, la devoció i la meditació". 

Els encarregats d'obrir la quarta edició de Música i Romànic seran els músics de llarg recorregut Miriam Encias i Alexandre Guitart, que proposaran un concert de música del món a l'església Sant Iscle i Santa Victòria de Rajadell. L'acte tindrà lloc el 30 d'abril a partir de les set de la tarda. 

El segon concert es farà el 15 de maig al Monestir de Santa Maria de Serrateix a càrrec del tiorbista Ferran Pisa i la cantant Eulàlia Fontanova. Precisament aquesta setmana s'han iniciat les obres de restauració del temple de Serrateix, uns treballs que feia més de 15 anys que s'esperaven. 

La data del tercer concert serà el 29 de maig a Santa Anna i Santa Maria Claret de Santpedor. En un indret que, tal com ha recordat el regidor de Cultura, "és molt poc conegut des del punt de vista musical". En aquest espai s'hi oferirà un concert del quartet de corda Ensemble Boccherini.

Finalment, l'últim concert tindrà lloc el dissabte 11 de juny a Talamanca. En aquest cas, el trio mexicà Bolé oferirà un concert de noves músiques a l'església del poble.

El coordinador del cicle ha destacat que, arran de la retallada pressupostària dels últims anys que gairebé ha arribat al 25%, el cicle ha aconseguit ser "independent" i autofinançar-se. "Hem apurat el pressupost i, tot i així, oferim una programació amb cara i ulls, molt interessant i de molta qualitat", ha destacat. El pressupost actual del cicle és de 5.000 euros.

L'art romànic, un atractiu turístic del Bages

El cicle està organitzat pels Amics de l'Art Romànic del Bages, una entitat cultural que ja compta amb 190 socis i que té com a principal finalitat la divulgació, la recerca i la conservació de tots els aspectes culturals i artístics relacionats amb l'Edat Mitjana. La comarca del Bages té localitzades 130 ermites i esglésies, el 60% de les quals es troben en mal estat de conservació. Algunes de les esglésies estan lluny dels nuclis urbans i, en ocasions, són difícils de visitar, però conformen un fort atractiu turístic pel Bages.
 

Programa del Música i Romànic

Arxivat a