L'Arxiu Històric de Cardona conservarà la documentació del fons Santamaria

La família Santamaria amb representants de l'Ajuntament de Cardona
La família Santamaria amb representants de l'Ajuntament de Cardona | AjCdn
Redacció
12 d'abril del 2016
Actualitzat a les 14:25h
L'Arxiu Històric Municipal de Cardona es farà càrrec de la conservació i gestió de l'arxiu documental del fons Santamaria que aplega una nombrosa documentació referent a aquesta família d'industrials cardonins.

L'ingrés del fons Santamaria a l'Arxiu es va realitzar en diverses fases des de l'any 1999 fins al 2014 i, entre els anys 2012 i 2015, es van dur a terme els treballs de tractament i classificació de la documentació. Un cop inventariat tot el fons es va procedir a signar un conveni de donació entre l'Ajuntament cardoní, titular de l'Arxiu Històric Municipal de Cardona, i el titular del fons i donatari, Ramon Santamaria i Bastardas.

En total la documentació consta de 376 unitats de descripció, 86 caixes i 160 fotografies que constitueixen un fons documental heterogeni que aplega documentació de caràcter personal, familiar-patrimonial i empresarial de tres generacions d'aquesta família cardonina.

Segons el director de l'Arxiu Històric Municipal de Cardona, Dr. Andreu Galera, la documentació permet conèixer els canvis que es van produir a la vila de Cardona a les acaballes del segle XIX i les tres primeres dècades del segle XX, "quan aquesta passa de ser un nucli industrial del tèxtil a esdevenir un potent centre miner arran de l'inici de l'explotació de les sals potàssiques".

Un cop feta efectiva la donació, l'Arxiu Històric Municipal i l'Ajuntament de Cardona "es comprometen a conservar el fons i posar-lo a disposició dels investigadors perquè pugui contribuir a millorar el coneixement de la nostra història", ha explicat el regidor de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Cardona, Joan Hernàndez. El regidor ha destacat "la generositat" de Ramon Santamaria per dipositar aquest patrimoni a l'Arxiu "un gest que esperem que serveixi d'estímul perquè altres persones i famílies que disposin de documentació sobre la vila la lleguin a l'arxiu". "Aquesta fórmula de donació suposa la millor garantia per tenir cura dels arxius i preservarà la pervivència dels fons documentals", ha explicat Hernàndez.

El fons aporta informació sobre la industrialització de Cardona en el trànsit dels segles XIX i XX

La cronologia dels documents abraça un període històric que va de l'any 1909 a l'any 2009 i permet conèixer la història d'aquesta nissaga d'industrials cardonins fundada per Ramon Santamaria Rossell (1860-1950) a finals del segle XIX amb la posada en marxa d'un petit taller de carruatges a Cardona. Serà el seu hereu i continuador del negoci, Joan Santamaria Solà (1895-1986), qui l'any 1928 crea l'empresa sota el cognom familiar i orienta la seva activitat cap a la florent indústria de la mineria de la potassa. En aquests anys, "Santamaria: Almacenes y Distribución" comercialitza productes de Campsa, Pirelli, Siemens o Vacuum Oil-Company i l'empresa assoleix una forta presència com a proveïdora de material i recanvis mecànics a les mines de Cardona, a l'explotació de sals potàssiques duta a terme entre 1919 i 1990 per la Unión Española de Explosivos (després Explosivos Río Tinto) i, en darrer terme, a Ercros.

En aquest context, la família Santamaria especialitzada en la ferreria i la construcció de carruatges "va saber veure l'oportunitat que oferia aquest canvi i entra en el sector de la importació de subministraments per a la mineria i la indústria", ha valorat el Dr. Andreu Galera. Igualment, els documents que conserva el fons donen molta informació de com es va produir "la progressiva transformació de l'economia local en funció de la mineria de la potassa i el consegüent declivi de l'activitat industrial fins aleshores focalitzada en l'activitat de les manufactures tèxtils", ha explicat l'arxiver municipal de Cardona.

També s'hi troba informació d'altres projectes empresarials impulsats en els anys successius per les noves generacions de la família. Els fills de Joan Santamaria Solà, Ramon, Joan i Ricard Santamaria i Bastardas van continuar les activitats econòmiques i van gestionar diverses societats i empreses vinculades al negoci familiar com Autorecambios Santamaria; Juan Santamaria e Hijos, totes dues amb seu a Manresa; Graveras del Cardoner, dedicada a la venda de materials per a la construcció, o Talleres del Cardoner SA, especialitzada en la construcció i reparació de maquinària industrial.

El fons, que ocupa un total de 9,5 metres lineals de documents, conté, també, una extensa documentació relativa a la pràctica de l'esport durant els anys 40 i 50 del segle XX en l'àmbit local i comarcal. "L'afició de Ramon Santamaria i Bastardas pels esports, sobretot el futbol, el bàsquet i l'atletisme, explica el contingut d'aquesta documentació", explica el Dr. Galera, que recorda, també, que "ara per ara Ramon Santamaria és el jugador en vida més antic del primer equip del CE Cardona" (antiga designació del CF Cardona), equip en el qual va jugar tres temporades, entre els anys 1944 i 1947.
Arxivat a