Tensió al Consell Comarcal del Moianès per la contaminació a la riera de la Tosca

La moció presentada pels ajuntaments de Calders i Monistrol de Calders va ser tombada en segona votació gràcies al vot de qualitat del president, Dionís Guiteras

Imatge del ple del Consell Comarcal del Moianès dividit
Imatge del ple del Consell Comarcal del Moianès dividit | Xavier Rius
Redacció
05 d'abril del 2016
Actualitzat el 07 d'abril a les 18:02h
El primer ple executiu del nou Consell Comarcal del Moianès ha acabat amb molta tensió aquest dilluns i amb una votació que s'ha decantat després d'un empat, pel vot de qualitat del president de l'ens, Dionís Guiteras. La contaminació a la riera de la Tosca que portaven a ple des de Calders i Monistrol de Calders després d'una denúncia pública dels seus alcaldes juntament amb el de Navarcles, i d'una resposta, en forma d'anunci d'expedient a l'escorxador de Moià per part de l'Ajuntament de la capital de comarca, a estat el detonant del conflicte.

El ple havia transcorregut fins a l'últim punt amb tranquil·litat i amb unes votacions que havien anat aprovant totes les mocions per unanimitat. Però quan ha començat el debat sobre la contaminació de la riera de la Tosca, la Golarda i el riu Calders, s'ha vist de seguida que la pau es trencava. L'alcalde de Calders, Eduard Sànchez, ha llegit el text que demana mesures i terminis a l'Ajuntament de Moià per corregir el col·lapse que viu la depuradora i que, segons asseguren, provoca la contaminació de les rieres que absorbeixen el seu cabal.

El president del Consell Comarcal i, alhora, alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha acusat als alcaldes de Monistrol de Calders i Calders de no voler negociar i d'acusar l'Ajuntament de Moià de no actuar "quan fa anys que actua". L'alcalde de la capital ha recordat els problemes d'absorció de la depuradora i les inspeccions que es fan a les indústries i a l'escorxador.

En el debat també hi ha intervingut l'alcalde de Monistrol de Calders, Ramon Vancells, tot i no ser membre del Consell Comarcal, defensant la moció, i dels de Castellcir i Collsuspina, Eduard Guiteras i Oriol Batlló, en contra del text.

A la votació s'ha produït un empat a 8 vots, amb CDC, CUP i PSC votant a favor i ERC i independents de Castellterçol votant en contra. A més a més s'han registrat tres abstencions. Després de l'empat s'ha tornat a votar i davant del mateix resultat, la moció no ha prosperat pel vot de qualitat del president del Consell Comarcal.
Arxivat a