Navarcles, Calders i Monistrol de Calders reclamen solucions a la contaminació de la Tosca

Entre febrer i març van aturar l'abastament d'aigües de la riera durant una setmana per l'alt índex de amoni registrat a l'aigua

Llorenç Ferrer, Eduard Sànchez i Ramon Vancells, alcaldes de Navarcles, Calders i Monistrol
Llorenç Ferrer, Eduard Sànchez i Ramon Vancells, alcaldes de Navarcles, Calders i Monistrol | Pere Fontanals
30 de març del 2016
Actualitzat a les 18:15h
Els alcaldes de Navarcles, Calders i Monistrol de Calders, els tres municipis que s'abasteixen de l'aigua de la riera de la Tosca a partir de la depuradora de Moià, han reclamat aquest dimecres en roda de premsa una solució per a la contaminació que pateix la riera i la seva continuació fins a la Golarda i el riu Calders que atribueixen al fet que la indústria de dos polígons de Moià envien les seves aigües residuals a la depuradora sense que aquesta tingui capacitat per absorbir-les.

Bàsicament es refereixen als polígons del Prat i, sobretot, al del pla de Romaní, que es van connectar a la depuradora de Moià que està només pensada per a les aigües d'usos domèstics. "Quan l'ACA va construir la depuradora de Moià, el 1999, ho va fer per tenir capacitat per a una població de 9.500 habitants, quan la població és de poc més de 5.000 persones", apunta Ramon Vancells, l'alcalde de Monistrol de Calders, "el problema ve de quan s'hi ha fet la connexió de les indústries i la depuradora es col·lapsa".

"La llei ho diu ben clar: és la indústria qui s'ha de construir la seva depuradora" segueix Vancells. "Que l'administració faciliti crèdit o subvencions per a que ho puguin fer, però que es desencalli la situació", complementa l'alcalde de Calders, Eduard Sànchez. De fet, tots tres coincideixen a admetre que no és cosa seva com se solucioni, però sí que reclamen un calendari d'actuacions que reverteixi la contaminació a la riera de la Tosca.

"Després d'uns anys en que la situació havia millorat significativament, ens trobem que hem anat enrere", assegura Sànchez. Com a exemple explica que durant una setmana, ni Navarcles ni Calders no es van poder abastir de l'aigua del riu Calders perquè l'índex de concentració d'amoni era de prop de 12 punts quan el màxim permès és de 0,75.

Afortunadament tots tres municipis tenen alternatives a la captació d'aigua del riu Calders. Tots tres municipis tenen pous propis, i Navarcles i Calders també tenen la possibilitat d'abastir-se del riu Llobregat.

Segons expliquen, antigament quan l'ACA tenia la competència sancionadora sobre les aigües que les empreses aboquen a la natura, cada any queixen entre cinc i sis sancions. Va arribar el dia, però que l'Ajuntament de Moià va demanar la cessió de la competència "i des de llavors no hi ha hagut cap més sanció".

Tot i així no volen carregar massa contra l'Ajuntament de Moià ni contra el seu alcalde, Dionís Guiteras, ja que entenen que, per exemple, les empreses del polígon industrial del Pla de Romaní van pagar en l'època de l'alcalde Josep Montràs per la connexió a la xarxa de les aigües residuals i aquest no va executar mai l'obra. De fet, recentment ha estat condemnat judicialment per aquest fet. Per això demanen a Moià que "faci un esforç extraordinari" per solucionar la situació, "reunint-se amb les empreses o amb altres institucions".

Els tres ajuntaments portaran a aprovació una moció que recull aquestes demandes i la traslladaran també als consells comarcals del Bages i el Moianès. Segons ha explicat l'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer, l'Ajuntament d'aquesta població ja ho va aprovar dimarts. També es reuniran amb l'ACA properament.

Què hi passa?

Expressat amb dades, la depuradora de Moià està concebuda per gestionar un volum d'aigua de 1.650m3. Si aquest volum se supera, l'aigua passa menys temps a dins la depuradora i no té temps de netejar-se. L'any 2007, per exemple, entrava diàriament un cabal mitjà de 2.077m3.

De la mateixa manera, la depuradora està capacitada per tractar uns certs nivells de contaminació expressats en DQO, si l'aigua que hi entra està massa contaminada, la depuradora no la pot tractar correctament.

Dionís Guiteras anuncia un control continuat durant una setmana

Per la seva part, l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha explicat a NacióManresa que els controls que s'han portat a terme a les empreses de la població "sempre han donat uns resultats dins dels marges que marca la llei". Tot i així, aquest mateix dimecres ha començat un control continuat, les 24 hores del dia, per recollir les dades durant tota una setmana a la sortida d'aigües de l'escorxador de Moià. És un encàrrec que tenien fet des de feia un mes, però no ha estat fins ara que l'aparell que usa l'empresa no ha quedat lliure. "És un control que ens costa 6.000 euros, però cal fer-lo", assumeix.

Guiteras, però, he volgut aclarir que el tema no ha estat a l'agenda perquè pràcticament no n'han parlat amb els alcaldes dels pobles afectats. "En vàrem parlar per sobre en una reunió del Consell d'Alcaldes i ja està", afirma. Per això creu que, abans de convocar una roda de premsa, se n'hauria d'haver parlat més.
Arxivat a