Prou Sal valora «l'esforç» del pla global per a la mineria, però lamenta manca de concreció

L'entitat ecologista veu "massa lluny" el termini màxim de 20 anys per arribar al residu zero

Mar Martí/ACN
24 de març del 2016
Actualitzat a la 13:43h
El dipòsit del Cogulló deixarà de rebre residus de sal el juny de 2017
El dipòsit del Cogulló deixarà de rebre residus de sal el juny de 2017 | Jordi Badia
L'entitat ecologista Prou Sal ha valorat "l'esforç" del Govern en elaborar un pla integral per a la mineria al Bages –el Pla Director Urbanístic (PDU)-, però lamenta que no s'han abordat aspectes "clau" com el pla de restauració del Cogulló de Sallent o qui farà front a la fiança per restaurar-lo. En declaracions a l'ACN, un dels integrants de l'entitat, Josep Ribera, ha celebrat que, per primer cop, el Govern "enfoqui de manera conjunta la mineria i les seves conseqüències en el medi ambient". Amb tot, critica qüestions com el fet que es plantegi arribar al residu zero i, per tant, s'aturin els abocaments en un termini de vint anys, un període temporal que considera "massa lluny".

El Govern va donar a conèixer aquest dimecres les línies principals de l'avanç del PDU de la mineria del Bages a diferents agents polítics, econòmics i socials del territori, entre ells l'entitat ecologista Prou Sal. Un dels seus membres, Josep Ribera, ha valorat positivament que, finalment, s'hagi elaborat un pla que "abordi de manera conjunta tota la minera i les seves conseqüències", tot i que ha lamentat que "arriba una mica tard". 

Una de les línies més importants de l'avanç del PDU –l'aprovació inicial es farà al mes de juny i la definitiva al desembre- és que marca el 2020 com a data màxima per posar fi als abocaments de residus salins, coincidint amb la fi de la vida útil del dipòsit del Fusteret (a Súria). Ribera considera que aquesta data és "molt tard" i creu que es podria accelerar. Amb tot, ha aclarit que des del Govern els van fer saber que aquest document tot just és un esbós i que està obert a modificacions. 

D'altra banda, Ribera també critica que en la presentació del PDU no es parlés del pla de restauració del Cogulló de Sallent ni tampoc de qui es farà càrrec del cost econòmic d'aquests treballs. Segons l'integrant de Prou Sal, diverses sentències obliguen a l'empresa Iberpotash i a la Generalitat a restaurar els runams del Cogulló, però "el pla de com es farà encara està voltant per l'aire". Per això, ha dit, "l'objectiu del PDU és bo, però falta polir-lo". 

El Pla Director Urbanístic també marca un període de transició entre el juny del 2017, data en què no es podran abocar més residus al Cogulló de Sallent, i el gener del 2020, quan Iberpotash calcula que haurà pogut tancar definitivament la mina de Sallent. Durant aquest període, el Govern enumera un seguit d'accions que es poden dur a terme per evitar abocar els residus salins al Cogulló –prohibit per una sentència- com ara portar la sal al mar, reduir la producció de potassa o dissoldre-la. Una de les mesures que també es contemplen és reintroduir els residus a l'interior de la mina, un aspecte que el Govern veu força inviable per les conseqüències pel medi ambient que pot tenir. Amb tot, Ribera demana que s'estudiï més a fons aquesta opció perquè l'entitat creu que podria ser una bona alternativa.
Arxivat a