La presentació de «Les Caramelles de Súria» enceta el calendari d'actes

El Tro Gros va ballar el Ball de Cascavells al saló de sessions de la Casa de la Vila
El Tro Gros va ballar el Ball de Cascavells al saló de sessions de la Casa de la Vila | AjSú
Redacció
19 de març del 2016
Actualitzat el 20 de març a les 22:21h
La presentació del llibre Les Caramelles de Súria de Núria Balaguer i Riera va omplir divendres el saló de sessions de la Casa de la Vila. En el transcurs de l'acte es va destacar la importància d'aquesta obra i es va convidar el món caramellaire a seguir fent créixer la festa surienca, que enguany viurà els seus dies centrals el dissabte i diumenge 26 i 27 de març.

Les Caramelles de Súria és el llibre més important publicat fins ara sobre aquesta tradició, coneguda arreu del país. El llibre, amb prop de 400 pàgines i nombroses fotografies, ha estat editat per l'Ajuntament dins de la col·lecció Temes de Súria, amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat.

La periodista surienca i caramellaire Núria Balaguer, especialista en cultura popular, ha realitzat una profunda recerca sobre la història de la festa, els seus elements característics, les colles i les vivències personals dels caramellaires, a més de publicar importants documents que fins ara romanien inèdits.

Un d'aquests documents és l'autorització eclesiàstica de 1591 per a la creació de la Confraria del Roser, que és considerada com el testimoni escrit més antic sobre les Caramelles i que no havia estat mai reproduïda. Altres documents interns de les colles i articles periodístics de començaments del segle XX demostren la vitalitat que ja aleshores tenien les Caramelles a Súria.

L'autora del llibre va expressar la seva "alegria" per la publicació del llibre i va agrair la col·laboració de totes les persones que hi han col·laborat amb l'aportació de documents i testimonis. Segons Núria Balaguer, acceptar la proposta d'escriure'l "va ser una decisió des del cor" per l'estimació que sent cap a la festa com a surienca i caramellaire.

La periodista surienca va remarcar la riquesa patrimonial de la festa i "la funció de cohesió social" que les Caramelles han exercit a Súria al llarg del temps. Núria Balaguer va desitjar "que us pugueu reconèixer en aquest llibre", que considera com "un pas més" en la difusió de la festa i la preservació de la memòria caramellaire.

L'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, va expressar la seva felicitació a l'autora del llibre i va manifestar que Les Caramelles de Súria és ja una obra "de referència" sobre la festa. El batlle surienc també va felicitar la periodista surienca pel seu recent nomenament com a responsable de comunicació de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, que aplega TV3, Catalunya Ràdio i altres mitjans públics de la Generalitat.

Josep Maria Canudas va destacar que les Caramelles són "una festa viva i arrelada" que es respira "a tots els racons de la vila", com demostrava l'expectació registrada per l'acte de presentació del llibre amb el saló de sessions de la Casa de la Vila i el passadís adjacent plens de públic.

Tant Josep Maria Canudas com el regidor d'Ensenyament i Cultura, Ricard Reguant i Gallego, van expressar llur reconeixement a l'exregidora de Cultura, Ana Pérez, pel seu impuls a l'elaboració del llibre, i al departament de Cultura de la Generalitat pel suport en la seva publicació.

Segons Ricard Reguant, la publicació de Les Caramelles de Súria ha de ser un motiu per "felicitar-nos com a poble". Per al regidor d'Ensenyament i Cultura, el llibre és una obra "imprescindible" per a totes les persones que estiguin interessades en la tradició caramellaire.

La directora territorial de la Catalunya Central del departament de Cultura de la Generalitat, Maria Àngels Blasco, es va congratular per la publicació del llibre com una aportació valuosa al coneixement de les Caramelles com a festa arrelada que passa de generació en generació.

L'expert en cultura popular Jan Grau, que signa el pròleg del llibre, va explicar que "Les Caramelles de Súria' és "un treball seriós i acurat", escrit des del coneixement i l'estimació cap a a aquesta tradició. Jan Grau va parlar sobre els orígens i l'evolució de les Caramelles com a festa de celebració de la vida, i que a Súria s'ha convertit en "un diamant" del patrimoni tradicional.

Malgrat això, Jan Grau i Maria Àngels Blasco van convidar el món caramellaire a "no conformar-se" amb l'actual dimensió de la festa i seguir sent ambiciosos per "fer-la créixer" encara més i compartir-la amb tothom.

La presentació de llibre va acabar amb les interpretacions del Ball de Cascavells a càrrec del Tro Gros i d'un cant de Caramelles a càrrec de la Coral Sòrissons. L'acte es va cloure amb la interpretació d'El Cant del Poble, himne emblemàtic de les Caramelles de Súria, amb la participació de tot el públic posat dempeus. Posteriorment, Núria Balaguer va signar la seva obra a moltes de les persones que havien assistit a l'acte.

Les Caramelles de Súria es podrà adquirir a l'Oficina de Turisme de Súria i a l'establiment surienc La Cantina. El Diumenge de Pasqua, també es podrà comprar a la parada informativa ubicada a la plaça de Sant Joan.

Presentació del disc de la colla caramellaire Altatxu

La colla caramellaire Altatxu ha presentat aquest dissabte 19 de març un CD amb cançons de Caramelles que el grup ha fet al llarg de la seva història. El disc ha estat enregistrat als Estudis Cal Paradís Records (Salo) amb la col·laboració de nombrosos músics, cantaires i membres d'altres colles.

Amb motiu de la presentació del disc, Altatxu ha instal·lat una parada a la cruïlla dels carrers Sant Josep i Magí Fàbrega, que també han estat abillats amb el color vermell que identifica aquesta colla caramellaire.

Les Caramelles, presents a la Casa de la Vila i al centre urbà

La façana principal de la Casa de la Vila llueix des del divendres 18 de març un plafó de grans dimensions amb el lema 'Caramelles a Súria, les més grans de Catalunya' i la imatge realitzada l'any passat per la dissenyador surienca Coaner Codina. El plafó hi romandrà instal·lat fins a després de la celebració de la festa.

A més de les tradicionals senyeres i plafons caramellaires pels carrers principals de la vila, enguany han estat estrenats dos tòtems amb informació de les Caramelles a la plaça de Sant Joan i a la plaça de la Serradora, amb l'objectiu de reforçar els mitjans d'informació sobre la festa per als visitants.
Arxivat a