El Geoparc de la Catalunya Central ja té la seva guia turística

"Viatge al cor de Catalunya. 20 indrets geològics i històrics al Geoparc de la Catalunya Central" ha estat escrita per l'historiador Jordi Piñero i el geògraf Ferran Pujol

Redacció
13 de març del 2016
Actualitzat a les 21:28h
El GeoParc ja compta amb una guia turística
El GeoParc ja compta amb una guia turística | CCBages
El Geoparc de la Catalunya Central ja té la seva pròpia guia turística. Ha arribat a les llibreries una nova publicació de Cossetània Edicions amb el títol "Viatge al cor de Catalunya. 20 indrets geològics i històrics al Geoparc de la Catalunya Central". Els autors són els manresans, l'historiador Jordi Piñero i el geògraf Ferran Pujol. El llibre compta amb el suport del Geoparc de la Catalunya Central i també amb la col·laboració de l'empresa manresana Catemocions. El proper 18 de març a les 8 del vespre a la llibreria Parcir es farà la presentació pública a càrrec de Ferran Climent, director científic del Geoparc, i també en parlaran els autors.

Una publicació amb ànim divulgatiu i adreçada a un públic familiar

Serà la primera guia del Geoparc i és una mostra de les potencialitats del label de la Unesco que encara estan per desenvolupar en molts punts de la comarca.

El llibre es proposa oferir una aproximació als principals indrets d'interès geològic i també històric situats en aquest territori. I això amb un ànim divulgatiu, en un estil amè i adreçat a un públic familiar. En aquest sentit, la guia vol esdevenir un autèntic viatge al centre de Catalunya, al cor dels seus esdeveniments històrics i al cor de la terra, de les seves entranyes geològiques i geogràfiques. Concretament, es ressegueixen el Bages, el Moianès i també el municipi de Collbató, els quals conformen, per les seves singularitats , el primer territori català que forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la Unesco.

 La guia permet conèixer els llocs més espectaculars, com coves, falles, meandres, roques singulars, muntanyes de conglomerat o de sal, paisatges de secà i de regadiu... que van ser configurats al llarg de milions d'anys. En aquest llibre, també es poden descobrir les arrels profundes de la petjada humana en aquest territori, des dels neandertals fins a l'establiment de les colònies industrials, i des de l'època medieval fins a la resistència antifranquista. Així doncs, petjades humanes de temps curt, i petjades geològiques de temps llarg. 

Així mateix, el llibre conté també unes breus "píndoles" que permetran introduir el lector en disciplines afins al Nou Paradigma com ara la Geobiologia, el Simbolisme o la interpretació en termes arquetípics d'alguns fets naturals. Unes disciplines que compten cada vegada més seguidors i que proporcionen eines per entendre una mica més el poder subtil de la Terra. Això pot facilitar que ens relacionem amb l'entorn natural des d'una visió més holística i integradora, tal com feien els nostres avantpassats quan es guiaven de les indicacions dels sauris o cercaven l'energia dels llocs sagrats, que prové literalment de les entranyes de la terra.

La guia conté també informacions pràctiques per visitar els principals indrets, i un apartat complementari amb informació sobre festes tradicionals i equipaments patrimonials i turístics.

Sobre els autors

Jordi Piñero Subirana és llicenciat eh Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de l'any 1993 treballa com a tècnic en patrimoni cultural i col·labora amb el Museu Comarcal de Manresa. És autor de més de quaranta publicacions entre articles i monografies de caràcter històric i divulgatiu. Entre aquestes destaca la guia turística Manresa, ciutat mil·lenària (2002), o els llibres El Llobregat, nervi de Catalunya (1997) i L'arqueologia al Bages (1995). Darrerament s'ha especialitzat en l'estudi i la difusió de llocs sagrats i espais tel·lúrics dins de l'enfocament del Nou Paradigma.

Ferran Pujol Ferrer és llicenciat en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2010 i s'ha especialitzat en els processos i fets geomorfològics dels territoris. Està vinculat a l'excursionisme del Bages.

El Pròleg està escrit per en Ferran Climent, director científic del Geoparc de la Unesco de la Catalunya Central que n'ha fet una certa supervisió.