Els descomptes a la C-16 s'amplien als conductors que facin trajectes fora del Bages

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha admès que el traspàs de vehicles de la C-55 a l'autopista "no s'ha fet amb la intensitat que s'hauria d'haver produït"

En primer pla, Ricard Font, secretari d'Infraestructures i Mobilitat i, al seu costat, Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat
En primer pla, Ricard Font, secretari d'Infraestructures i Mobilitat i, al seu costat, Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat | Mar Martí
ACN
11 de març del 2016
Actualitzat el 12 de març a les 21:15h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que els descomptes a la C-16 (l'autopista de Terrassa-Manresa) s'ampliaran també de manera indefinida per als vehicles que surtin del Bages. Rull ha comunicat aquesta decisió als integrants del Consorci Viari del Bages durant la reunió que han mantingut aquest divendres a Manresa, el mateix dia que s'ha produït un accident molt greu a la C-55 a Monistrol de Montserrat. Rull ha admès que les bonificacions que s'han aplicat fins ara no han suposat un traspàs prou important de vehicles de la C-55 a la C-16 i ha admès que l'autopista està "infrautilitzada" i la carretera "col·lapsada". El conseller ha convocat una reunió d'aquí a dos mesos per valorar els canvis.

Josep Rull ha mantingut aquest divendres una reunió amb el Consorci Viari del Bages, que està format per diferents administracions i entitats del territori, per valorar com estan funcionant els descomptes que des del mes de gener s'apliquen a l'autopista C-16. El nou sistema de descomptes del tram Manresa-Terrassa va generar desconcert entre els usuaris i, a més, les entitats van alertar de falta d'informació, així com també d'un seguit de bonificacions que esperaven que fossin menys restrictives. En concret, criticaven que els descomptes només servissin per la mobilitat interna del Bages i no per anar cap a Barcelona. 

Precisament, Rull ha anunciat als integrants del Consorci que el Departament de Territori mirarà de "simplificar el model" de descomptes i que modificarà el decret 161/2015 per "eliminar definitivament" totes aquelles restriccions en les bonificacions que hi havia per als vehicles que sortien de la comarca del Bages. Amb tot, Rull ha clarificat que aquestes limitacions que estaven previstes al decret encara no s'havien aplicat. El conseller també ha avançat que faran una "tasca pedagògica" per explicar al conjunt d'usuaris en què consisteixen les bonificacions perquè, segons ell, "si estan ben enteses ens poden permetre derivar una part important del trànsit a l'autopista". 

Preguntat pel desdoblament de la C-55, Rull ha deixat clar que aquest és un objectiu del Govern a "mig o llarg termini" però ha aclarit que "els recursos no hi són". Per això, ha dit, la prioritat actual és aconseguir que més vehicles circulin per la C-16 i no ha tancat la porta a ampliar els descomptes en un futur. 

De la seva banda, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha volgut agrair al Govern de la Generalitat les inversions en seguretat que ha fet a la C-55 i les bonificacions que ha engegat a la C-16, tot i que ha expressat que "els ciutadans del Bages, Manresa, el Berguedà i el Solsonès no en tenim prou amb això i necessitem veure quines solucions més hi ha per resoldre la situació". D'altra banda, Junyent s'ha felicitat perquè és el primer cop que "tot el territori és una sola veu i hi ha unanimitat a l'hora de traslladar les reivindicacions del territori".