Enrenou a Monistrol de Calders per l'enderrocament d'una casa del segle XVII

MDI i CDC, a l'oposició municipal, aproven en ple enderrocar ca l'Espardenyer, al centre del poble, d'esquenes a la CUP que governa en minoria

Pancartes en contra de l'enderrocament de ca l'Espardanyer a Monistrol de Calders
Pancartes en contra de l'enderrocament de ca l'Espardanyer a Monistrol de Calders | NacióManresa
Pere Fontanals
28 de febrer del 2016
Actualitzat a les 11:30h
Diverses pancartes decoren des de fa uns dies l'edifici de ca l'Espardenyer, una casa del segle XVII, al centre de Monistrol de Calders, que MDI -vinculada a ERC- i CDC van aprovar en ple enderrocar en un termini de 12 mesos sense tenir massa clar què fer-hi després en el solar. Aquesta decisió va ser presa amb els vots favorables de les dues formacions que estan a l'oposició de la CUP que governa al municipi del Moianès en minoria.

Ca l'Espardenyer, igual que vint-i-cinc altres cases del municipi es troben fora d'ordenació segons el Pla General de 1989, l'últim de Monistrol de Calders i que, segons el seu alcalde, Ramon Vancells, "és un pla obsolet que es va aprovar en una època en que el municipi vivia de la indústria, fet que no passa ara mateix". Ca l'Espardenyer és una casa del segle XVII, situada al centre del poble, que va ser adquirida per l'Ajuntament durant el mandat de la socialista Mercè Cardona, i que, segons assegura Vancells, "malgrat té una petita afectació a la teulada per on hi entra l'aigua de la pluja, estructuralment està bé", motiu pel qual no hi ha raó d'emergència per enderrocar-la.

Per al govern de la CUP, la casa té un important valor paisatgístic i patrimonial i "es pot aprofitar si es fan obres funcionals per tenir un equipament al centre del poble on posar-hi entitats i tenir sales polivalents", en comptes de a l'actual sala petita que, "malgrat fa aquesta funció molt bé, està situada a l'extraradi". De fet, com recorda l'alcalde, "l'ajuntament ja ha actuat a la teulada de l'edifici, dins de les limitacions que hi ha per a una casa fora d'ordenació".

En el passat ple municipal, MDI va portar a ple l'enderrocament de ca l'Espardenyer i la construcció d'un aparcament per a vehicles en el seu solar en un període de 6 mesos. En la mateixa sessió, la proposta republicana va ser esmenada per CDC ampliant el termini a 12 mesos i fent un estudi de projecte urbanístic del solar. La CUP, que té el govern municipal en minoria -CUP 3, MDI 2 i CDC 2 regidors- va proposar fer una consulta al poble, però els grups de l'oposició només hi estaven d'acord per triar els usos del solar.

L'alcalde de Monistrol de Calders ha assegurat a NacióManresa que la CUP no tirarà endavant l'enderrocament de ca l'Espardenyer, i que "si MDI i CDC ho volen tirar endavant, ja saben què han de fer, que es facin càrrec del govern municipal". Ramon Vancells es pregunta com reaccionarien els responsables de Junts pel Sí "si sabessin com actuen els seus partits al territori", oimés "quan al Parlament exigeixen a la CUP treballar amb responsabilitat, i fan aquest joc brut en un dels pocs municipis on governa la CUP".

El conflicte està obert a Monistrol de Carders, no només a nivell polític sinó també entre la ciutadania. L'enderrocament està aprovat en ple, però el govern ja ha deixat clar que no l'executarà. La pilota ara és a la teulada de les forces de l'oposició.