Esterilitzaran senglars amb vacunes al Parc de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Joan Manel Oller
14 de febrer del 2016
Actualitzat a les 12:14h
Un senglar, a tocar dels habitatges de Vallvidrera
Un senglar, a tocar dels habitatges de Vallvidrera | Arxiu ND

La Generalitat, la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Servei de Reproducció de la Facultat de Veterinària, enllesteixen una prova pilot per a l'estudi de l'esterilització del porc senglar a través de vacunes. Aquest projecte, pioner a Europa, en el que participaran el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i els municipis de Matadepera, Vacarisses i Terrassa, vol ampliar els estudis existents realitzats a Anglaterra i als Estats Units. A més es pretén constatar sobre el territori el que apunten els resultats d'aquestes investigacions: la vacuna anticonceptiva pot ser una nova metodologia a incorporar a la gestió de la població de porc senglar. El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ja disposa d'un canal de vídeo a Youtube on mostra aquests animals. Les imatges formen part del conveni marc de col·laboració entre Generalitat, Diputació i UAB. 

Els senglars cada cop s'acosten més als nuclis urbans i a determinades urbanitzacions de Matadepera són un problema i s'ha fet més d'una taula rodona per analitzar-lo. Però també se'ls ha vist dins de Terrassa, i han provocat més d'un ensurt. Fa un parell d'anys, un quad va topar amb una família de senglars i va bolcar. Dionís Guiteras, en una entrevista concedida a representants de totes les edicions territorials de Nació Digital va reconèixer que la proliferació dels senglars el preocupa especialment i que caldrà afrontar la situació de cara.

L'organització Libera! dona suport a l'estudi per a l'esterilització i rebutja les declaracions de la Territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Caça. Segons l'entitat animalista, el comunicat "pretén donar resposta amb informació errònia als arguments exposats per l'alcalde de Sant Martí Sarroca, en la seva decisió de denegar el permís per tancar camins per a batudes de caça. Aquest comunicat de la Federació qüestiona la seguretat de les vacunes amb les quals es farà un estudi pioner a Catalunya per a l'esterilització dels senglars". Libera afegeix que el programa de seguiment de poblacions de senglar 2014-2015 de la Generalitat diu que "la caça no està aconseguint reduir significativament les poblacions de senglar en moltes zones de Catalunya”.

La Territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Caça explicava que gràcies a la caça la plaga de senglars que afecta el país no esdevé més gran. Libera! reconeix que és una eina imprescindible pel control, però no l'única ni definitiva. A Catalunya es pot caçar quasi al 90% de la seva superfície, la majoria de la qual, 2,5 milions d'hectàrees, són gestionades per societats locals de caçadors. 

Rosi Carro, de Libera!, apunta que "alguns estudis molt recents indicarien que, a les zones estudiades, una alta pressió de caça podria provocar un més alt número de femelles primerenques en disposició de parir i que, a més, aquestes femelles avançarien els seus períodes de gestació, parint abans. Tenint això en compte, en alguns indrets l'alta pressió de caça el que podria propiciar és una natalitat més elevada del senglar".