Vilagrà reivindica la regió central dels Bombers durant l'acte de presa de possessió de la delegació del Govern

La nova delegada del Govern ha apuntat que entre els reptes pendents hi ha les infraestructures viàries i ferroviàries, la reducció de l'atur o uns preus més justos per a la pagesia

El vestíbul de l'edifici FUB2 de Manresa s'ha omplert durant la presa de possessió de Vilagrà
El vestíbul de l'edifici FUB2 de Manresa s'ha omplert durant la presa de possessió de Vilagrà | FUB
Mar Martí / Redacció
12 de febrer del 2016
Actualitzat el 13 de febrer a les 14:32h
Laura Vilagrà ha pres possessió aquest divendres del càrrec de delegada del Govern a la Catalunya Central, rellevant a Juli Gendrau. En un acte a la FUB, la nova delegada ha estat acompanyada pel vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. En el seu discurs, Vilagrà ha reivindicat la feina feta per la regió central d'emergències com a actiu dels deu anys de la Delegació del Govern, ara que la Generalitat es planteja centralitzar els serveis a Bellaterra, tal i com va informarNacióManresa el passat mes de desembre.

La nova delegada del Govern a la Catalunya Central també ha apel·lat a la "cooperació" entre les comarques i ha manifestat que vol ser la "corretja de transmissió" entre la Catalunya Central i el Govern. Vilagrà ha posat com a exemple la col·laboració entre les universitats de Vic i la de Manresa i creu que la Catalunya Central, "que encara està en construcció, pot seguir un procés semblant al de la universitat". Entre els reptes, ha apuntat l'economia, les comunicacions o uns preus més justos per la pagesia.

Vilagrà ha assumit oficialment aquest divendres al migdia el càrrec de delegada del Govern a la Catalunya Central. L'exalcaldessa de Santpedor pren el relleu a l'antic delegat, Juli Gendrau, que serà el nou Director General de Bombers de Catalunya, segons ha avançat en exclusivaNacióBerguedà, i s'ha acomiadat del càrrec assegurant que la delegació ha esdevingut un "referent institucional" per a tota la població de les comarques centrals i ha apuntat que ha treballat especialment per "buscar la cohesió" entre totes les comarques. Gendrau ha bromejat quan ha assegurat que "pocs delegats inicien el mandat amb cinc comarques i l'acaben amb sis", en relació a la constitució de la comarca del Moianès. 

La nova delegada del Govern al territori, Laura Vilagrà, ha començat el seu discurs posant d'exemple la col·laboració universitària entre Vic i Manresa amb la creació de la Universitat Central de Catalunya. Per ella, aquest és un exemple a seguir per la Catalunya Central, ja que és un territori "en construcció i, tal com me l'imagino, pot tenir un procés al que ha viscut la universitat, on tothom hi ha guanyat". Segons Vilagrà, és important "mantenir la capacitat de decisió i les particularitats", però al mateix temps "sumar i col·laborar en allò que ens reforça". 

Vilagrà també creu que és important que el territori trobi aquells aspectes en què pot ser singular, seguint també les directrius que marca Europa, i considera que "hem de ser capaços de recosir les comarques entorn de projectes estratègics". Quant als reptes, Vilagrà ha apuntat que n'hi ha de particulars de cada comarca, però també de compartits com les millores de la xarxa viaria i ferroviària, la millora de l'ocupació, la implementació de les noves tecnologies o uns preus més justos per a la pagesia i la ramaderia. En aquest sentit, ha tornat a apel·lar a la cooperació perquè el territori pugui sortir-se'n. 

En relació als deus anys de vida de la delegació de la Catalunya Central, l'exalcaldessa de Santpedor ha apuntat que la tasca descentralitzadora ha estat "positiva" pel territori, ja que "ara moltes decisions es prenen de manera compartida amb el territori". Vilagrà ha posat tres exemples de feina ben feta en aquests anys relacionats amb la seguretat, les emergències i la salut. La delegada ha remarcat que la regió central és, després del Pirineu, la més segura del país, amb "menys delictes per habitant que la mitjana catalana". També ha posat de relleu el desplegament de la Regió d'Emergències Centre, que ha permès millorar l'extinció d'incendis i "esdevenir un model a seguir". Per últim, ha destacat que, tot i les limitacions en els recursos, l'atenció sanitària ha millorat i augmentat. 

Per concloure el seu discurs, Vilagrà ha fet referència al procés nacional que viu el país i s'ha compromès amb el Govern de la Generalitat a ser "part activa" en la construcció d'un nou país "més just, obert i lliure". 

Un Govern vinculat al territori

De la seva banda, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha justificat la celebració de l'acte a la universitat de Manresa perquè "és un element important en la vertebració dels territoris". En aquest sentit, Junqueras, ha afirmat que el nou Govern ha volgut vincular "fortament" el departament d'Economia i Finances al territori i, per tant, "hem volgut que la vicepresidència coordinés totes les delegacions territorials perquè només amb un Govern molt proper al territori podem afrontar els reptes que tenim per davant". 

En el seu discurs, Junqueras ha lamentat que les estructures institucionals del país "no tenen la força que haurien de tenir" per resoldre els problemes que afecten els ciutadans. Segons ell, a Catalunya les institucions "estan permanentment erosionades per l'acció de l'Estat" i, per això, considera que per afrontar els nous reptes "hem de dotar-nos de les millors eines, des de la perspectiva política i institucional". 

Junqueras ha expressat que Catalunya està fent un "esforç ingent" i ha recordat que en l'últim trimestre l'economia del país va créixer un 4,1%, per sobre d'Alemanya, França i Itàlia. Per ell, aquestes dades demostren que "tot allò de bo que té aquest creixement i que hauria d'ajudar a les nostres institucions, no està a disposició de les nostres institucions". Per això, "més que mai, ens obliga a fer tots els esforços per dotar el país d'un nou Estat en el marc de la Unió Europea".