ERC denuncia que el Portal de l'Agulla dóna «percepció de maniobra especulativa»

Els republicans han presentat una bateria d'al·legacions a l'avanç de modificació puntual del PGOM que estudia l'Ajuntament de Sant Fruitós i que inclou una gasolinera, un aparcament per a cotxes i camions, un restaurant de menjar ràpid i un hotel de carretera a l'entrada oest del parc

La presidenta del grup municipal d'ERC a Sant Fruitós, Àdria Mazcuñán, en el solar on es preveu l'actuació
La presidenta del grup municipal d'ERC a Sant Fruitós, Àdria Mazcuñán, en el solar on es preveu l'actuació | ERC
Redacció
12 de febrer del 2016
Actualitzat el 08 d'abril a les 10:59h
El passat dia 4 de febrer, ERC Sant Fruitós de Bages va entrar al registre de l'Ajuntament de Sant Fruitós un conjunt d'al·legacions a l'avanç de modificació puntual del PGOM Portal de l'Agulla, basades en cinc punts, "ja sigui per omissió d'explicacions o bé per argumentacions irreals". 

Els republicans consideren que "no s'exposa enlloc cap estudi real de les necessitats d'aquesta tipologia de serveis envers els usuaris del Parc de l'Agulla; en canvi, si que queda clar que la tipologia de serveis que s'ofereixen són encarats a un tipus d'usuaris completament diferents dels actuals"

Tampoc "no s'han trobat enlloc" els arguments de necessitats i iniciativa de l'activitat, "i menys encara, necessitat i conveniència d'aquesta que poguessin legitimar la proposta". Les al·legacions també apunten que "no s'argumenta cap dels supòsits que permetrien autoritzar les edificacions de nova planta" i no es justifica "l'adequació als redactats previs". Pel que fa a l'oportunitat, l'escrit apunta que "l'actuació prevista és contradictòria a un parc agrari i de lleure, essent aquesta la qualificació que té l'espai".

Per això, ERC considera que "el desenvolupament d'aquesta àrea no és convenient ni adequat per al territori".
 
El fet que un dels arguments emprats sigui la minimització dels vehicles privats en benefici dels camins rurals, des d'ERC es creu erroni, ja que és més que evident que els usos que es pretenen amb l'avanç "generaran un augment considerable del trànsit rodat"; de fet, consideren sense aquest trànsit rodat "el projecte no té cap mena de sentit".

Les al·lagacions continuen en el sentit que "la proposta del Portal de l'Agulla no porta implícita la protecció de l'entorn i la transformació mínima dels espais naturals que garanteixi desenvolupar els usos de lleure, d'esports i educació ambiental i patrimonial". "Les edificacions que es proposen produiran un gran impacte edificatori", apunten i conclouen que "la implantació del pla proposat malmet el valor paisatgístic com agrícoles". ERC també recorda que "ja hi ha diverses estacions de serveis i dos hotels tancats actualment" dins del terme municipal. 

A nivell tècnic, ERC apunta que "les propostes de modificació d'una figura de planejament urbanístic han de raonar i justificar la necessita de la iniciativa, i l'oportunitat i la conveniència amb relació als interessos públics i privats concurrents". Cal que la conveniència de la modificació i de les noves determinacions que s'introdueixen siguin oportunament justificades, "i no ho hem vist per enlloc", assenyalen.

Els republicans, a més a més apunten que "hi ha fins a cinc figures de planejament vigents que són de rang superior al que presenta l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, i a les quals es fa cas omís encara que en el seu moment vagin ser acceptades pel propi ajuntament, el POUM, el PTPCC, el PDUPB, el Projecte Territorial del Parc de l'Agulla i els del Consorci Urbanístic de l'Agulla.

Finalment, ERC assenyala que té present "que ja fa 24 anys es va intentar dur a terme un projecte d'edificació que es va fer sense les llicències oportunes" i que "cal evitar repetir errors, i buscar alternatives que respectin l'entorn i els nostres conciutadans".

Per tot això, ERC Sant Fruitós asseguren que no es pot creure, "de cap de les maneres", la justificació de servei als usos del parc i als valors de medi ambient, "igual com denuncia Meandre", sinó que entenem una finalitat "exclusivament lucrativa per a ús privat, i la percepció de maniobra d'especulació urbanística", just a les portes d'iniciar l'elaboració del nou POUM.