Una quarta funerària preveu operar a Manresa usant els tanatoris de les tres existents

Eternam ha assegurat, també, que optarà a la gestió del tanatori i el crematori de Sant Fruitós de Bages quan s'obri el concurs

Funerària Fontal, en primer pla, i la Funerària Fontanova, al fons del carrer
Funerària Fontal, en primer pla, i la Funerària Fontanova, al fons del carrer | Estefania Escolà
Pere Fontanals
11 de febrer del 2016
Actualitzat el 12 de febrer a les 17:56h
Un cop s'adeqüin les ordenances municipals a la legislació sobre la liberalització dels serveis funeraris a Manresa durant el ple de l'Ajuntament d'aquest mes de febrer, l'empresa Eternam es convertirà en la quarta funerària de la ciutat, reforçant, encara més, la seva condició de municipi líder en nombre de funeràries. L'empresa, que va presentar una instància a l'Ajuntament en aquest sentit el març de 2015, ha estat el principal agent de pressió al govern per a que la ciutat s'ajustés a la legalitat que marca la Unió Europea i que ha estat aprovada a Catalunya, però que, fins ara, cap municipi de més de 20.000 habitants del territori no compleix.

El Director Tècnic d'Eternam, Aureli Sánchez, ha explicat a NacióManresa que tot i que no disposen de tanatori a Manresa, "la legislació no obliga a tenir-lo". Segons la llei, ha continuat, l'empresa de serveis funeraris "ha d'informar, recollir el difunt, sanejar-lo i encaixar-lo, i portar a terme els tràmits administratius". Tota la resta de serveis són complementaris. Quant a la vetlla, "es pot fer a casa del difunt amb unes mesures especials de refrigeració", o en qualsevol tanatori que hi hagi a la ciutat "pagant el lloguer de la sala".

De fet, és com Eternam pretén començar a treballar a Manresa. Amb unes oficines, un garatge per als vehicles, un magatzem on tenir les caixes fúnebres i oferint la possibilitat que la família triï la sala de vetlles que més els interessi. "Una cosa és el servei funerari per ell mateix, i una altra és la cessió o lloguer de la sala de vetlles, que segons la llei, al ser un servei públic, no es pot negar", ha volgut aclarir Sánchez. De manera que qualsevol funerària legalment constituïda pot oferir els seus serveis en un tanatori que no estigui gestionat per ella.

A Manresa, les tres funeràries establertes, Fontal, Fontanova i Funerària del Bages, tenen tanatori propi. Els responsables de les funeràries han assegurat al diari que ningú de l'Ajuntament no els ha informat dels canvis que s'aprovaran en aquest sentit al proper ple, en contra del que va assegurar el regidor Joan Calmet.

Tot esperant Sant Fruitós de Bages

Un altre dels fronts que té obert Eternam al Bages és la concessió de la llicència de construcció i explotació d'un tanatori i un crematori a la part de darrera del cementiri de Sant Fruitós de Bages. En aquest sentit, Sánchez creu "que no pot tardar" a obrir-se el concurs i ha assegurat que Eternam hi optarà. Com informavaNacióManresa el gener de 2015, es tractaria d'una concessió a 50 anys que inclouria la gestió del cementiri municipal, del servei de sepultures, i la construcció i explotació d'un tanatori i un crematori. El terreny el posaria el mateix Ajuntament de Sant Fruitós a mode de cessió pel temps de la concessió.