Montserrat exposa el viatge de Josep Guinovart cap al seu Ítaca particular

"Geografies emocionals" és una mostra inèdita amb obra cedida per particulars que no s'havia mostrat mai al públic

Una de les obres de Guinovart dedicada a Montserrat, al centre dues persones observant l'obra i, al fons, l'obra de l'artista a París, més figurativa
Una de les obres de Guinovart dedicada a Montserrat, al centre dues persones observant l'obra i, al fons, l'obra de l'artista a París, més figurativa | Estefania Escolà
Estefania Escolà
05 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:34h
El Museu de Montserrat exposa des d'aquest divendres una mostra inèdita d'una de les figures més rellevants de l'art català contemporani, Josep Guinovart. Sota el títol de "Geografies emocionals', la sala Daura ofereix un recorregut pel viatge vital de Guinovart que, segons la seva filla i comissària de l'exposició, Maria Guinovart, s'ha convertit "per casualitat" en una antologia de l'artista, amb obres que mostren la seva mirada sobre els espais i les ciutats on ha viatjat i més l'han marcat. L'exposició comença i acaba a Agramunt, l'Ítaca particular de Guinovart. Un terç de les obres que s'hi poden veure formen part de col·leccions particulars que mai abans s'havien mostrat al públic.

Amsterdam, París, Mèxic, Nova York i el nord d'Àfrica, però també les Balears, el País Basc, el Cap de Creus i la seva Ítaca particular, Agramunt, el lloc on l'artista i els seus pares van haver d'emigrar des de Barcelona per culpa de la guerra. "Geografies emocionals" mostra un recorregut pels llocs que més van marcar l'obra de Josep Guinovart (1927-2007). 

Precisament una de les particularitats de l'exposició, titulada "Geografies emocionals" és que tracta sobre els viatges de Guinovart, una temàtica que mai abans s'havia fet servir. Segons la seva filla i comissària de l'exposició, Maria Guinovart, "són viatges que indiscutiblement mostren un abans i un després en l'obra de l'artista". "Les obres transmeten l'emoció que ell va tenir quan va viure en tots aquests llocs", ha explicat.

És el cas de l'obra dedicada a Nova York, un reflex de l'angoixa que va viure l'artista en aquesta ciutat on hi va anar per exposar. Les seves obres també inclouen part del paisatge: Mèxic té llums, el nord d'Àfrica té sorra del desert, i el Cap de Creus té part de les seves roques. 

Una antologia de Guinovart

"Gairebé per casualitat", la seva filla, Maria Guinovart, ha explicat que l'exposició s'ha convertit en una antologia de l'artista amb obres que van des del 1940 fins al 2007, l'any en què va morir. D'aquesta manera, el recorregut per l'exposició mostra l'evolució de Guinovart, els seus inicis amb pintura més figurativa i com, poc a poc, els paisatges s'endinsen en el seu art. "Hi ha un punt d'inflexió claríssim que és París, a partir de llavors tenim un Guino totalment diferent, que exposa amb els materials", ha explicat.

'Geografies emocionals" ofereix una cinquantena d'obres de l'artista i gairebé un terç forma part de col·leccions particulars que han estat cedides expressament per a l'ocasió, però que no se solen exposar al públic. 

Meravellat per la silueta de Montserrat

La mostra es podrà veure a la sala Daura del Museu de Montserrat des d'aquest divendres i fins al 22 de maig del 2016. Aquesta és la primera vegada que el Museu de Montserrat exposa obra de l'artista. "Li hauria encantat, sempre que fèiem el trajecte Barcelona-Agramunt quedava meravellat amb la silueta d'aquesta muntanya", assegura la seva filla.