El Carnaval portarà la bogeria a tots els pobles del Bages

De la més gran a la més petita, totes les poblacions de la comarca celebren la festa amb disfresses o comparses, amb actes més o menys organitzats o espontanis

Aquest cap de setmana arriba el Carnaval a la majoria de poblacións
Aquest cap de setmana arriba el Carnaval a la majoria de poblacións | Adrià Costa
Redacció
02 de febrer del 2016
Actualitzat el 03 de febrer a les 18:25h
Hi ha moltes maneres de celebrar el Carnaval, amb disfresses, amb rues, comparses o desfilades, amb concursos i sense concurs, amb grans colles o anant cadascú per la seva banda, però totes, totes, desfermen la disbauxa i converteixen la celebració en la data més boja de l'any. Rio de Janeiro, Venècia, Canàries o Cadis són segurament les destinacions més conegudes i reconegudes, cadascuna amb el seu matís, de les dates que comencen a marcar el calendari de Setmana Santa, però a casa no ens quedem curts, i al Carnaval de Solsona, que tenim ben a prop de nosaltres, hi hem de sumar el de Sallent que s'ha situat per mèrits propis com el principal Carnaval del Bages. També hi ha el de Manresa, que guanya adeptes, i que fa forat, i que té la desfilada infantil més nombrosa.

A més a més, el Bages i el Moianès donen una oferta inacabable d'actes al voltant del rei Carnestoltes, per als que no volen moure's del poble i per als que, precisament, volen marxar. La majoria de festes se celebren aquest cap de setmana, però per a qui no en quedi tip, algunes poblacions ho celebraran el cap de setmana següent.

Aquí teniu una relació d'algunes celebracions de Carnaval de municipis del Bages i el Moianès, la resta sortiran publicades puntualment, dijous, a l'Agenda del cap de setmana al Bages i el Moianès.

Santpedor

Santpedor tornarà a mostrar la seva cara més festiva i irreverent amb el Carnestoltes que es celebrarà del 5 al 7 de febrer i que enguany incorpora un concurs d'escudella a l'aire lliure com a principal novetat. La iniciativa és una proposta de les penyes santpedorenques que té l'objectiu traslladar l'esperit del concurs de paelles que organitzen durant la Festa Major a l'altre gran cita del calendari festiu del poble: el Carnestoltes. 

El programa del Carnesoltes 2016 arrencarà amb la Ruta del Bakalao, divendres a 2/4 de 9 del vespre, la tradicional i esbojarrada ruta gastronòmica pels establiments del municipi que portarà pels carrers del poble les primeres disfresses i els primers acords de la festa de la mà de la txaranga Kriptonita. Els tiquets per participar a la ruta es poden adquirir a la Granja i al bar Núria, al preu de 15 euros, i donen dret al consum d'una tapa i d'una beguda a cada un dels bars per on passi la ruta. L'activitat està programada per a majors de 18 anys. 

La jornada de dissabte és la que presenta les principals novetats respecte l'any passat amb la convocatòria del primer Concurs d'Escudella. El certamen arrencarà a les 11 del matí a la plaça Catalunya amb el muntatge i l'elaboració d'aquest plat tant tradicional que, especialment durant el mes de gener, és objecte d'escudellades populars pels volts de Sant Antoni. 

Els participants hauran de portar el seu material i cuinar l'escudella a l'aire lliure abans de les 2 del migdia, hora prevista per a la passada del jurat i procedir a l'àpat, a base de les receptes cuinades durant el matí. El nou concurs gastronòmic comptarà amb la dinamització dels PD Jowl i Pere Fernández.

El punt àlgid del Carnestoltes serà la multitudinària rua de disfresses que començarà, a 2/4 de 7 de la tarda, amb l'aparició del ‘Leru Leru', el Rei Carnestoltes de Santpedor. Les comparses i disfresses que vulguin participar a la rua i que no s'hagin inscrit durant els dies previs a l'oficina d'atenció al ciutadà de l'ajuntament, podran fer-ho a partir de les cinc de la tarda, a la plaça Catalunya.

La multitudinària rua de disfresses pels carrers de la vila arrencarà a la Ronda Sant Pere i finalitzarà a Cal Llovet, dues hores més tard, on hi tindrà lloc el sopar de Carnestoltes. El preu dels tiquets és de 10 euros, 6 per al menú infantil, i s'han de comprar anticipadament a les llibreries Timbaler i Horitzó, al Celler de Can Quim o a l'ajuntament de Santpedor.

Quan acabi l'àpat, al punt de la mitjanit, la gent de la Boîte Lennon tindran a punt els seus DJ's per celebrar el ball de Carnestoltes. La festa, d'entrada lliure, comptarà enguany amb l'actuació del grup santpedorenc de versions Els 4Cat. A la mitja part, cap a les 2 de la matinada, el jurat farà lliurament dels premis a les millors propostes que hagin desfilat a la rua.

El tercer dia de Carnestoltes es dedicarà als més menuts amb la rua infantil. Acompanyats pel Leru Leru, els nens i nenes desfilaran amb les seves disfresses en un recorregut que començarà a 2/4 de 12 del migdia a la plaça de La Font i finalitzarà a Cal Llovet, on tindran el seu final de festa amb l'espectacle infantil "Ket's Botx!".

Sant Vicenç de Castellet

Petits i grans tenen una cita aquest dissabte a la tarda al Carnestoltes de Sant Vicenç de Castellet. El municipi es prepara per viure una gran festa en què la participació, el bon ambient i l'humor esdevindran els elements clau de la gran rua de Carnestoltes. La sortida serà a les 5 de la tarda des de la Plaça Espanya i el recorregut finalitzarà a la plaça Clavé.

En aquesta edició els premis s'amplien també als finalistes de les categories comparsa i carrossa. Hi haurà els premis infantil (fins als 12 anys), individual (a partir dels 13 anys), grup/comparsa (mínim cinc persones), carrossa (vehicle amb plataforma sobre rodes) i originalitat. Es valoraran aspectes com l'originalitat, la creació pròpia i l'animació de tots els participants. Els premis seran els següents: trofeu + lot de material escolar (infantil), trofeu + sopar per a dues persones per valor de 50 euros (individual), trofeu + 200 euros (guanyador) i trofeu + caixa sardines (finalista) per a la categoria grup /comparsa, trofeu + 300 euros i el privilegi d'encapçalar la cercavila el 2017 (guanyador) i trofeu + caixa de sardines (finalista) per a la categoria de carrossa i un trofeu (originalitat). Les inscripcions s'han de fer fins demà dijous a l'OAC o bé a través del correu electrònic [email protected]

L'enterrament de la sardina serà dimecres al vespre a la plaça de l'Ajuntament. Inclourà la vetlla del Rei Carnestoltes, la processó i la cremada. La sardinada posarà el punt i final a la festa de Carnestoltes d'enguany. 

Castellbell i el Vilar

Castellbell i el Vilar ultima els preparatius de la festa de Carnestoltes que celebrarà el dissabte 13 de febrer. La música i l'animació acompanyaran una rua que sortirà des de l'Escola Jaume Balmes. Un cop llegit el pregó pel Rei Sirulo a les 5 de la tarda es donarà el tret de sortida al recorregut que resseguirà els carrers del nucli fins a acabar a la placeta del pavelló poliesportiu. En aquesta edició els grups de batuca seran Pi-kbé de Sant Vicenç de Castellet, Sona Samba d'Esparraguera, Batraques, de Manresa i els Timbalers de l'associació de veïns de Can Serra de Vacarisses. 

Totes les persones que vulguin participar als premis per als grups, comparses i carrosses s'hauran d'inscriure abans d'iniciar la rua a l'avinguda del Pare Claret. El final de festa davant del pavelló comptarà amb el duet d'animació la Cia de la Cia i hi haurà coca i xocolata per a tothom. El punt i final serà la cremada del Rei Carnestoltes amb la batucada final de tots els grups participants. 

Súria

La rua del Carnestoltes tornarà a omplir de festa els carrers del centre de Súria el dissabte 6 de febrer. Les carrosses, comparses i grups que hi vulguin participar podran inscriure-s'hi fins a aquest dimecres 3 de febrer a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC), a la planta baixa de la Casa de la Vila, en horari d'atenció al públic.

El recorregut serà el mateix dels darrers anys, amb sortida des del barri de Sant Jaume a partir de les 17.00 h. Posteriorment, la rua passarà pels carrers Salvador Vancell, Ignasi Abadal, Pius Macià, González Solesio, carretera de Balsareny, avinguda de l'Ajuntament i tornada a la travessia principal de la vila.

La festa del Carnestoltes tindrà lloc al pavelló municipal d'esports a partir de les 19.30 h, amb l'actuació dels DJ Jonny Fantom, Foxy i Krílyn. Els tiquets del sopar es podran adquirir anticipadament fins al dimecres 3 de febrer al preu de 5 euros als següents establiments comercials: Magatzems Reguant, Cal Vila, El Campet, Joieria Saladich i Bar Lennon's.

L'organització del Carnestoltes d'enguany a anat a càrrec d'una comissió formada per joves de la vila, amb el suport de l'Ajuntament de Súria.

L'Estany

La població del Moianès prepara una celebració eminentment pensada per als més xics. Diumenge a partir de les 4 de la tarda al Cine hi haurà la festa de Carnestoltes Infantil amb maquillatge i perruqueria per als nens i nenes.

El Pont de Vilomara

El Carnestoltes del Pont de Vilomara s'iniciarà divendres a partir de 2/4 de 5 de la tarda, on el Rei Carnestoltes serà rebut pels infants a l'escola per donar el tret de sortida a tots els actes festius del cap de setmana. Seguidament, al Casal de la Mainada, infants i famílies gaudiran d'un espectacle d'animació a càrrec de Rovell d'Ou. Després dels balls i la gresca, hi haurà berenar, amb coca i xocolata desfeta, per a tots els infants assistents. 

La festa continua dissabte a 3/4 de 5 de la tarda, sortint de l'escola Pompeu Fabra, amb la tradicional Gran Rua de Carnestoltes pels carrers del municipi. La batucada Taboo i la banda de música del Grup Arlequín, seran les encarregades d'animar amb música i gresca la rua. El final de festa es durà a terme al Centre Cívic Evaristo de la Torre on tothom podrà continuar ballant, saltant i gaudint de la festa més engrescadora de l'any. 

Després de dies de disbauxa, per finalitzar la gresca i donar pas a la Quaresma, el municipi rebrà dimecres 10 de febrer a les 7 de la tarda l'Enterrament de la Sardina, acte recuperat l'any passat al municipi.

Seguidament de la rua, amenitzada pel Grup d'Infància i Joventut, es podran degustar sardines de manera gratuïta (cal recollir tiquet a l'Ajuntament fins el dia 9 de febrer). Es convida a tothom a assistir amb roba negra.

La sardina, protagonista d'aquest acte tradicional, es realitzarà al Casal de la infància El molí en format de taller familiar. Les famílies podran participar en l'elaboració de la sardina conjuntament amb els seus infants (infants de 3 a 6 anys, 2 de febrer a les 16.45h; infants de 6 a 12 anys, 4 de febrer a les 18.00h) en el taller que el Casal organitza entorn les diferents temàtiques festives. 

L'Ajuntament i la Comissió de Festes, encarregats d'organitzar tots els actes festius, esperen comptar amb una molt bona participació per part de tots els veïns i veïnes. 

Sant Salvador de Guardiola

El nucli antic de Sant Salvador de Guardiola es tornarà a fer petit per acollir l'allau de comparses i disfresses que desfilaran aquest dissabte a la tarda en el marc de la Rua del Carnestoltes 2016. L'any passat, prop de 500 persones van sortir al carrer per gaudir d'aquesta festa que organitza l'ajuntament i que omple els carrers dels temes i personatges més esbojarrats en una jornada pensada per gaudir en família.

El Carnestoltes arrencarà a les 5 de la tarda amb la rua, pels carrers del nucli antic, amb destí final al pavelló poliesportiu municipal on, al vespre, s'hi desenvoluparà el ball de Carnestoltes. Els participants seguiran el recorregut habitual acompanyats pels grups de batucades Batoka'm i Tabalats fins al punt d'inici, l'exterior del pavelló poliesportiu, on es servirà berenar amb coca i xocolata per als més petits. 

Abans de l'acte d'entrega de premis, a les sis de la tarda, els menuts podran gaudir d'un concert a càrrec del grup Beach Party. A 2/4 de 8 començarà l'entrega dels premis del Concurs de Disfresses 2016, nou en total, que guardonaran el primer, segon i tercer classificats en les categories Individual Infantil, Individual Adult i Comparsa. La jornada es clourà amb el tradicional Ball de Carnestoltes.

Navàs

El potent grup de versions Raggatunning serà el principal reclam del Carnestoltes Reganser d'enguany a Navàs, que se celebrarà el dia 13 de febrer, i que comptarà també amb la tradicional rua i ball infantil amb el grup Ail'as!

La regidora de Joventut i Festes, Aida Pérez, ha presentat els cartells del Carnestoltes 2016 que se celebrarà el dissabte 13 de febrer. El programa d'activitats ha estat elaborat amb la col·laboració de la Comissió de Festes i l'entitat juvenil la Bòbila.

L'eix central de la festa serà la Rua de Comparses que com cada any començarà a 2/4 de 5 de la tarda de la plaça de l'Ajuntament i acabarà al Pavelló Municipal d'Esports. A diferència de l'any anterior, les comparses no faran un ball al pavelló sinó que aniran fent la coreografia durant la rua i el jurat en valorarà la seva qualitat per atorgar posteriorment els premis. Enguany al pavelló el grup d'animació infantil encarregat d'animar el ball seran els Ail'as! que prometen fer ballar menuts i grans.

De nit serà el torn del Carnestoltes Reganser, organitzat conjuntament amb la Bòbila. La nit l'obrirà el Cerca-tasques que començarà a la plaça de l'Ajuntament a les 10 de la nit i que recorrerà els diferents bars del poble amenitzats amb la txaranga Màgic, i quan el Cerca-tasques arribi al pavelló començarà el ball de disfresses, que enguany s'ha decidit potenciar amb el concert del grup Raggatunning que començarà pels volts de 2/4 d'1 de la matinada. I la nit acabarà amb una sessió del DJ Genís de Masadella.

Pel que fa a la seguretat dels actes programats, la regidoria de Joventut conjuntament amb la regidoria de Governació estan preparant el dispositiu, que serà similar al desplegat a l'any passat pels actes de la tarda i el mateix que el de Cap d'Any en el cas dels actes de la nit.

Escola Pia de Moià

L'Escola Pia de Moià, per situar el Carnaval, també, en l'àmbit escolar, dedica la celebració al mar, amb la recepció del Carnestoltes aquest mateix dimarts. El divendres es fan els actes principals amb la desfilada de la rua pels carrers del poble a partir de 4/4 de 4 de la tarda. Finalment, el dimarts, dia 9 de febrer, a les 11 del matí, es farà el comiat del rei Carnestoltes a la mateixa escola.

Cardona

Cardona ja té a punt el programa d'actes del Carnaval 2016 amb la recuperació de la figura del Carnestoltes i el Sermó de Carnaval com a principals novetats. Es tracta d'una proposta sorgida de la nova comissió que la regidoria de Festes ha impulsat per debatre sobre l'organització de la festa que se celebarraà els dies 4, 5, 6 i 7 de febrer.

La comissió, que és oberta a tothom, està formada per representants de diverses entitats implicades en el Carnaval, així com, persones que hi han volgut col.laborar a títol individual. Una de les propostes ha estat la de recuperar la presència de la tradicional figura del Carnestoltes i el seu seguici. Així, el dissabte a la tarda el Carnestoltes presidirà la Baixada d'Andròmines acompanyat del Mo, el Monjo i el Saladrigues i la xaranga Armadillos Band. A més, un cop finalitzat el sopar popular del pavelló serà l'encarregat de pronunciar el Sermó de Carnaval.

Altres novetats de l'edició d'enguany són la supressió dels actes del Diemcres de Cendra i el canvi d'horari dels actes del Carnaval Infantil de diumenge que passa a fer-se al migdia a la plaça de la Fira enlloc de fer-se a la tarda al pavelló. Així, el diumenge a les 11:30 hores es farà una xocolatada, seguida d'una cercavila de disfresses amb la Batukada Drum and Band i a les 13.00 hores un contacontes amb l'espectacle la tieta Mon.

Pel que fa a la resta de les activitats programades es mantenen sense canvis amb la celebració del Dijous Llarder i la cercavila del Jaume i el Jaume Petit, acompanyats de la Banda de Música de Cardona i la botifarrada popular que organitza la Colla de Geganters i Grallers de Cardona. El Divendres se celebrarà el Carnaval de les Escoles amb els alumnes de les escoles cardonines que protagonitzaran la Rua de Carnaval, acompanyats de la Banda de Música de Cardona. Un cop a la plaça de la Fira es llegirà el Sermó de Carnaval i a continuació hi haurà una animació infantil amb el grup Ai Carai. El Carnaval de Cardona l'organitzen l'Ajuntament, l'entitat Cardona Jove i la Comissió de Carnaval.

Font dels Capellans de Manresa

La Font dels Capellans també celebra el Carnaval. El proper dissabte a les 5 de la tarda, s'iniciarà la rua de Carnestoltes pels carrers del barri en companyia del rei Carnestoltes. Ja a les 6, s'entrarà a la Sala Polivalent del barri on hi haurà animació infantil a càrrec del grup Ambäukatunàbia i el Rei Carnestoltes donarà alguns premis a les disfresses més originals. Al finalitzar hi haurà coca i xocolata per a tots els participants.