La Comissió Europea investiga possibles ajudes il·legals a Iberpotash

Les autoritats espanyoles van finançar el cost de 7,9 milions d'euros del recobriment físic d'un runam, segons Brussel·les

La nova planta de sal vacuum de l'empresa Iberpotash a Súria
La nova planta de sal vacuum de l'empresa Iberpotash a Súria | ACN
Redacció
26 de gener del 2016
Actualitzat a les 19:08h
La Comissió Europea ha obert aquest dimarts una "investigació exhaustiva" sobre les ajudes públiques queIberpotash ha rebut de la Generalitat i del ministeri espanyol de Medi Ambient. Brussel·les ha tornat a expedientar l'empresa minera perquè "les autoritats espanyoles van finançar en totalitat els 7,9 milions d'euros que va costar el recobriment físic del runam de Vilafruns a Balsareny i reduir la contaminació". Els runams salins són muntanyes compostes sobretot per sal. Aquesta sal és la que contamina les aigües, tant les superficials, com les subterrànies.

Iberpotash  S.A. va obrir el 1998 i és filial de l'empresa israeliana ICL Fertilizants, productora mundial de potassa. Explota dues mines al Bages, la de Súria i la de Sallent. Aquesta investigació és fruit d'una denúncia interposada per part de l'Associació Ibèrica de Fabricants de Sal (Afasal) davant de la Comissió Nacional de la Competència (CNC) el 2012. L'Associació salinera espanyola ha encetat una línia de denúncia constant contra la multinacional des que va començar el projecte Phoenix, que els permetrà produir sal Vacuum d'alta puresa. "En cas de confirmar-se la denúncia, això suposaria una infracció del principi que qui contamina paga, ja que seria una autoritat pública la que estaria cobrint les despeses de neteja, en comptes de l'empresa responsable de la contaminació", ha advertit l'executiu comunitari.

Brussel·les també investiga les "garanties financeres" que la Generalitat ha ofert a Iberpotash per poder complir les seves obligacions de protecció mediambiental. En concret, es tracta d'obligacions relacionades "amb els residus generats per les mines d'Iberpotash i les garanties que se suposa han de cobrir el cost potencial de rehabilitar els terrenys". La Generalitat només hauria demanat una garantia financera de dos milions d'euros, que segons Brussel·les "és molt inferior" al que exigeixen les normes mediambientals i, en particular, la directiva sobre residus de les indústries extractives de la UE i les normes estatals i autonòmiques pertinents. De confirmar-se, "l'empresa hauria obtingut una avantatge financera".

La Comissió Europea considera que "ambdues mesures poden haver concedit a Iberpotash una avantatge selectiva davant els seus competidors, que han d'assumir aquests costos, i això suposaria un fet d'ajuda estatal". Iberpotash té obert un altre procediment d'infracció europeu des del 10 de juliol del 2014, en aquest cas per contaminació a les mines de sal de Sallent, al Bages.
Arxivat a