La CUP retreu a C's la moció contra la transfòbia «en la que no creien»

La formació unionista va retirar la proposició que havia presentat en el ple de Manresa perquè, segons van afirmar, el text quedava "desfigurat" després que els rupturistes hi presentessin esmenes

El ple de l'Ajuntament de Manresa celebrat aquest dijous
El ple de l'Ajuntament de Manresa celebrat aquest dijous | AjM
Redacció
25 de gener del 2016
Actualitzat a les 21:56h
El grup municipal de Ciutadans va decidir en el ple de l'Ajuntament de Manresa del passat dijous retirar la moció que havia presentat per tal de fer un protocol educatiu contra la transfòbia i l'assetjament escolar per la identitat de gènere. El seu president, Andrés Rojo, va al·legar que l'esmena presentada per la CUP deixava "desfigurat" el text original de la moció. De fet, la intervenció de Rojo va comportar la seva amonestació per part de l'alcalde Valentí Junyent, ja que el regidor d'aquesta formació volia aprofitar les seves observacions per defensar la moció original en tots els seus extrems. Jnyent el va advertir que si volia retirar la moció, era lliure de fer-ho, però que no podia aprofitar la seva intervenció per defensar-la.

La CUP Manresa, per la seva part, ha fet públic un comunicat per explicar el seu posicionament sobre la retirada de la moció de Ciutadans. La CUP considera una "làstima" que C's hagi impedit aquesta oportunitat d'aprovar una moció que volia cercar solucions per a una greu problemàtica.

En el seu comunicat la formació independentista remarca que l'esmena no plantejava eliminar cap dels acords plantejats per Ciutadans, tot i que n'afegia algun ja que la ciutat de Manresa "té molta feina a fer per tal de garantir els drets de les persones LGTBI (lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals)". La CUP creia necessari ampliar la moció amb altres aspectes, després de constatar que "la LGTBIfòbia es dóna a tots els àmbits de la vida, no només a l'escolar". 

La formació rupturista insisteix en que hi havia elements falsos a la moció, i que per això "calia eliminar-los". Segons la formació política, a la moció "es parlava de la llei 14/2010 com a no desplegada", tot i que l'any 2011 es va fer un informe sobre el seu impacte. Per altra banda, i parlant del text eliminat de la moció, segons la CUP "el redactat volia culpabilitzar la legislació catalana, mentre que n'exculpava l'espanyola". Tot i reconèixer les mancances a Catalunya, la CUP recalca que "a l'Estat espanyol no s'ha fet cap llei en aquest sentit i si parlem sobre drets de la infància i l'adolescència, la primera llei s'ha aprovat aquest 2015". En aquest sentit, la formació independentista fa un advertiment sobre "l'ús de certs fets que totes lamentem", en al·lusió a les morts de persones assetjades. 

Sobre els continguts de l'esmena, la formació rupturista posava l'èmfasi en els acords presos per l'ajuntament en aquest àmbit que encara no han estat portats a la pràctica. Sobre la llei 11/2014, segons la formació independentista, es marcaven "uns punts d'inici per on començar a treballar-ne el desplegament". Finalment, l'esmena de la CUP demanava que "l'acte institucional del 28-J tingués a veure amb les problemàtiques de la nostra ciutat o societat occidental". El darrer acord "introduïa terminis concrets per dur a terme les actuacions".

La formació rupturista aclareix en el comunicat que "en cap cas la moció quedava desfigurada, en tot cas ampliada ", ja que s'eliminava el que no era cert i s'afegien "els acords que ja s'havien pres en altres mocions i que no s'han desenvolupat". Segons la CUP, Ciutadans va presentar una moció "en la que no creien" per aconseguir ressò mediàtic desprès d'un fet molt greu. Després d'aquest fet, a la CUP se li confirmen "les sospites" que van aparèixer en veure la moció. Segons Gemma Tomàs, regidora de la CUP, "Ciutadans actua a cop de titular, i posa el seu orgull per sobre de les necessitats reals de les manresanes".
 

Moció original de Ciutadans

Esmenes presentades per la CUP