El nou govern i els seus sous s'aproven en ple amb el vot en contra d'Unió

El sentit de vot de Miquel Davins, i els intents del socialista Felip González per furgar en el pacte entre CDC i ERC a partir de les assignacions i els sous dels regidors, marquen el debat

Pere Fontanals
22 de gener del 2016
Actualitzat el 23 de gener a les 14:37h
Regidors de CDC i ERC voten a favor de les assignacions del govern
Regidors de CDC i ERC voten a favor de les assignacions del govern | Pere Fontanals
El nou govern de Manresa és ja una realitat, i les carteres delegades i els sous dels seus membres també. El ple de Manresa d'aquest dijous ha servit per posar sobre la taula, també, la dissidència del regidor d'Unió, Miquel Davins, que després de veure's apartat del nou govern ha votat en contra de les seves retribucions. Aquesta és la primera vegada que el grup de Convergència i Unió -encara s'anomena així i encara manté tots els seus membres- viu una situació com aquesta des de 2011.

González fica el dit a diversos ulls

Aquesta situació va servir perquè el president del grup municipal del PSC, Felip González, burxés en aquesta desavinença en unes intervencions que van servir per evidenciar les incoherències que, segons el socialista, hi ha en la formació del nou govern. "Quins punts de l'acord que han signat CDC i ERC no subscriu Unió?", preguntava retòricament al convergent Llobet. "Ja explicarà que ha passat amb Unió..." va insistir. Llobet no li va agafar el guan.

Però González no es va quedar aquí. En el dictamen de delegacions, el socialista va felicitar l'equip d'ERC que havia portat les negociacions del pacte de govern. "Serà un govern més d'ERC que de CDC, amb més càrrega per a ERC i amb més competències per a ERC" va deixar anar, i va repassar una a una les competències que per a ell "són de més pes", i que coincidien amb les que té ERC.

Després de ficar el dit a l'ull amb el tema d'Unió, i de ficar el dit a l'ull amb una possible competència entre els regidors de CDC i ERC, finalment González va aprofitar la presència de l'expresident del grup d'ERC Pere Culell entre el públic per preguntar-se perquè no es va fer l'acord de govern des del principi, "potser ara tindríem Culell en aquesta banda", referint-se a les bancades dels regidors.

La rèplica de Llobet, però, no es va quedar enrere i va lamentar que la intervenció de González només toquçes "temes partidistes" i no de govern. Sobre el trencament amb Unió, va recordar-li que CiU "fa temps que s'ha separat", i sobre les competències de cadascú va assenyalar que "és lògic que si abans els regidors de CDC tenien el 100% de les funcions, amb l'entrada d'ERC, les funcions dels regidors de CDC baixin".

Masdeu està convençut que no canviarà gaires coses

Per al presdent del grup de la CUP, Jordi Masdeu, l'entrada d'ERC al govern "no canviarà gaires coses". "Durant el que portem de mandat els dos grups han funcionat com un de sol", ha assenyalat. Tot i així, va assenyalar que "l'augment en el número de regidors d'ha de notar". En aquest sentit va garantir que la CUP "fiscalitzarà" el nou govern, però "també farem propostes". "Com hem fet sempre", va concloure.

Per la seva part, el representant de Democràcia Municipal, Dídac Escolà, va posar sobre la taula les contradiccions entre CDC i ERC preguntant-se si els convergents es farien més d'esquerres o els d'ERC es farien més de dretes a l'hora de definir les polítiques del govern. També va criticar l'excessiva parcel·lació de les competències que, segons ell, "va en contra de la transparència".

L'assignació de sous

Abans del debat de les designacions de funcions dels nous regidors del govern, s'havia debatut i votat el dictament sobre la seva assignació de sous. En aquest punt, el fet més destacable va ser el vot en contra de l'únic regidor d'Unió de l'Ajuntament, Miquel Davins, que es va passar el ple mirant cap al públic, on hi havia Jordi Subirana, President de la interterritorial de Barcelona dels democristians, per consultar el sentit del seu vot en cada punt.

En contra del que pugui semblar, el debat sobre el dictamen dels sous del govern, no va ser excessivament sagnant. Dídac Escolà (DM) i Jordi Garcés (CUP) van parlar de "sous excessius". El podemita, a més a més, va aprofitar per fer veure que "l'entrada d'un partit d'esquerres al govern no ha fet canviar aquesta tendència". El socialista Felip González va donar pal i pastanaga. Va començar assenyalant la discordància entre les funcions i els sous dels regidors i va arribar a afirmar que semblava "que els sous s'haguessin assignat per la situació de cadascú i no per les seves atribucions". Després, però, va posar l'exemple d'un departament on gairebé la meitat dels seus treballadors cobren més que el seu responsable polític, i "fins i tot dos cobren més del que cobra l'alcalde".

L'assignació de sous va prosperar amb els vots favorables de CDC i ERC, i en contra de la CUP, C's, DM i d'en Miquel Davins. El PSC es va abstenir. En el dictamen de carteres, CDC i ERC van tornar a votar a favor, i la resta de regidors es van abstenir.