Hauran d'indemnitzar un treballador per incloure'l en una llista negra

La subcontrata de Telefònica, Cotronic, condemnada a pagar 30.000 euros a un empleat que va acomiadar el 2009 quan treballava a Manresa

Redacció
19 de novembre del 2015
Actualitzat el 22 de novembre a les 21:00h
El Tribunal Suprem ha obligat l'empresa Construcciones de las Conducciones del Sur a indemnitzar (Cotronic), subcontractada per Telefònica, a indemnitzar amb 30.000 euros un treballador per incloure'l en una llista negra a partir d'unes acusacions que no van ser provades, mentre treballava a Manresa, el 2009.

Manuel A. va ser acomiadat de manera improcedent després de ser acusat d'haver cobrat cent euros a un client per una actuació que havia de ser gratuïta. El treballador va demandar l'acomiadament, que va ser declarat improcedent per no estar provats els fets imputats, i l'empresa va optar per indemnitzar-lo.

Tot i així, en haver transmès Cotronic aquella informació no provada a Telefònica, aquesta el va incloure en un arxiu de personal qualificant-lo com a "treballador conflictiu". Temps després, quan Manuel A. va buscar feina en el sector de les telecomunicacions, va ser entrevistat per Instalaciones de Tendidos Telefónicos i va passar el reconeixement mèdic, però l'empresa li va comentar que no podia contractar-lo perquè estava vetat per Telefònica.

El Tribunal Suprem, tot i que no considera provat que Manuel A., estigui incorporat en aquest arxiu de treballadors conflictius, sí que accepta que "existeixen indicis seriosos que hi podria haver una cessió de dades personals susceptible d'obstaculitzar el seu accés al treball", per part de Cotronic, i això suposa una vulneració del dret a l'honor i a la protecció de dades de caràcter personal.

L'alt tribunal sentencia la cancel·lació de les dades personals del treballador en els arxius de Cotronic i la condemna a indemnitzar-lo amb 30.000 euros, molt per sota dels 650.000 que demanava el treballador.

Inicialment, l'Audiència Provincial de Barcelona i el jutjat de Manresa havien rebutjat la demanda del recurrent.