La PAHC demana a l'Ajuntament de Manresa que apliqui la ILP d'habitatge

Es tracta de la Llei 24/2015 que estableix que cal protegir les persones en situació d'exclusió residencial i sense alternativa habitacional

Redacció
14 de novembre del 2015
Actualitzat a les 11:21h
La PAHC Bages va presentar el passat dijous 12 de novembre una instància a l'Ajuntament de Manresa perquè apliqui i compleixi la Llei 24/2015 del 29 de juliol de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

Es tracta d'una ILP presentada per les diverses PAH de Catalunya que el passat mes de juliol va ser aprovada per unanimitat al Parlament i que posa damunt la taula mesures per aturar els desnonaments d'hipoteca i de lloguer i els talls de subministraments, així com també pretén mobilitzar els habitatges buits que tenen els bancs i que, tal com la mateixa plataforma declara, "incompleixen la seva funció social". 

És per això que la PAHC demana a l'Ajuntament de la capital del Bages que assumeixi la seva responsabilitat garantint que tots els ciutadans coneguin els seus drets i les eines que tenen a l'abast per defensar-se. I és que de fet, la llei obliga els ajuntaments a elaborar informes d'exclusió residencial per certificar la necessitat de paralitzar un desnonament o un tall i de garantir un lloguer social, tot assegurant-se que els grans tenidors d'habitatges fan ofertes de lloguer social dins dels paràmetres que la llei estableix. De no ser així, se'ls podria sancionar per infracció amb una multa de fina a 90.000 euros.

Amb la voluntat de passar de les paraules als fets, els membres de la PAHC Bages han ofert al consistori la possibilitat de col·laborar colze a colze en el desplegament de la llei: "comptin amb la PACH per a implementar-la", han dit. De fet, de moment ja hi ha previstes 8 formacions a tot Catalunya durant els mesos de novembre i desembre adreçada als municipis a l'hora d'aplicar la llei.

Més informació de la llei
Segons explicita la llei, en cas de desnonament -ja sigui d'hipoteca o de lloguer- s'obligarà als grans tenidors d'habitatges a oferir un lloguer social d'entre 50 i 140 euros segons els ingressos i la situació de cada afectat. En cas que el propietari de l'immoble sigui un particular, s'intentarà evitar el desnonament o es reallotjarà la família que facin fora.

Pel que fa a garantir els subministraments bàsics d'aigua, de llum i de gas, la llei determina que les companyies no podran fer talls sense un informe de serveis socials que indiqui que no hi ha exclusicó residencial. Si es disposa d'un informe caldrà garantir, de totes maneres, els subministraments bàsics amb ajudes o descomptes.