La PAHC Bages, pionera en aconseguir lloguers socials d'un bloc de la Sareb

Dotze famílies que van ocupar fa 19 mesos l'edifici del carrer Girona han signat un contracte de cinc anys pel que pagaran lloguers socials d'entre 50 i 150 euros

Pere Fontanals
09 de novembre del 2015
Actualitzat a les 21:56h
Roda de premsa, aquest dilluns a la plaça Immaculada de Manresa.
Roda de premsa, aquest dilluns a la plaça Immaculada de Manresa. | Pere Fontanals

Roda de premsa, aquest dilluns a la plaça Immaculada de Manresa. Foto: Pere Fontanals


L'edifici que va alliberar la PAHC Bages al carrer Girona en 13 d'abril de 2014 es va convertir el passat 5 de novembre en el primer bloc propietat de la Sareb de tot l'Estat que regularitza la seva situació amb lloguers socials a les famílies que el van ocupar. Dotze de les catorze famílies que viuen en aquest immoble pagaran uns lloguers que oscil·len entre els 50 i els 150 euros depenent dels seus ingressos familiars. De fet, en alguns casos en els que les famílies no tenen cap tipus ingrés, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya es farà càrrec del pagament dels 50 euros fins que no canviï la seva situació. Les altres dues famílies que queden en el bloc regularitzaran la seva situació properament.

Aquest procés ha estat possible, segons ha explicat el membre de la PAHC Bages, Javier Montaña, després d'intenses negociacions entre les famílies, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i l'Ajuntament de Manresa. El bloc del carrer Girona forma part del primer paquet de 600 pisos que la Sareb va cedir a l'administració per a què els posés a lloguer social el passat mes de febrer. El contracte que van signar les famílies el passat dijous és per a 5 anys. Montanya també ha explicat que juntament a aquests lloguers socials "s'han aconseguit ajudes per pagar els subministraments".

"És molt difícil viure d'ocupa"

Dora Navarro, una de les inquilines d'aquest bloc ha agraït "el suport que sempre hem rebut dels companys de la PAHC", i ha destacat que aquest acord "aportarà estabilitat a les dotze famílies" ja que "és molt difícil viure d'ocupa sense cap seguretat i havent d'assistir a judicis i vistes". Navarro també ha volgut agrair la correcció que han tingut els membres de l'Ajuntament i de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya que han participat a les negociacions, "tot i que continuarem reclamant que s'ofereixi habitatge digne a tothom qui ho necessiti".

"És la primera gran victòria a tot l'Estat"

Per part de l'Obra Social de la PAH a Catalunya, Bernat Sorinas ha destacat que "és la primera gran victòria a tot l'Estat" fruit de la "lluita col·lectiva". Sorinas ha recordat que hi ha una quarantena de blocs ocupats per les PAH a tot l'Estat dels que 18 són de la Sareb. A Manresa, tres blocs més, al carrer Sobrerroca, a la zona dels Dolors i a la Barriada Mion, esperen la cessió de la Sareb a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per poder arribar a acords similars. Per acabar, l'activista ha recordat que al web www.lasarebesnuestra.com hi ha més de 32.000 immobles que acumula la Sareb i que, en la majoria dels casos "ni saben en quines condicions els tenen". Sorinas també ha aprofitat per anunciar que un bloc de Sabadell amb 44 pisos també regularitzarà la seva situació properament.

Un acord pitjor que el qe contempla la ILP Habitatge

Malgrat la satisfacció per les condicions aconseguides per les dotze famílies amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, el membre de la PAHC Bages, Miquel Serrano, ha volgut aclarir que "la ILP Habitatge contemplava encara unes condicions més justes per als veïns". "Cal tenir en compte", ha seguit, "que en condicions d'emergència habitacional la llei contempla que l'import del lloguer social s'ha de situar en el 10%, el 12% o el 18%", segons el nivell d'ingressos familiars, "i en aquest cas és superior". Serrano ha deixat clar que, "com sempre", en les negociacions qui té l'última paraula és sempre la família, "i després de 19 mesos amb l'habitatge ocupat, el que volien era regularitzar la seva situació".