El mantenen en el CIE tot i que porta des dels 11 anys residint a Catalunya

Amed El Bahja va ser detingut per la Policia Nacional a la sortida de la presó Els Lledoners per tramitar la seva expulsió, tot i tenir residència des de fa 17 anys, haver cursat els estudis a Catalunya i viure amb els pares i quatre germans en un pis de propietat a Terrassa

Pere Fontanals
29 d'octubre del 2015
Actualitzat el 30 d'octubre a les 15:11h
Centre d'Internaments d'Estrangers a la Zona Franca de Barcelona sota sospita.
Centre d'Internaments d'Estrangers a la Zona Franca de Barcelona sota sospita. | Arxiu ND

Els advocats d'Amed El Bahja, de 28 anys, de l'Espai Humana Advocats de Terrassa, treballen a contrarrellotge, davant de l'imminent tancament per obres del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona per obres, per aconseguir la seva posada en llibertat després que la pròpia Policia Nacional, que inicialment va tramitar el seu ingrés, l'hagi sol·licitat a la jutgessa Beatriz Ruiz Matilla, titular del jutjat d'instrucció número 3 de Manresa, i que aquesta no hagi admès.

Entre els arguments de la defensa està que El Bahja és a Catalunya des dels 11 anys i té la seva residència regularitzada a l'Estat des que quan tenia 14 anys van admetre al seu pare el reagrupament familiar d'ell, la seva mare i els seus quatre germans, des del Marroc. A més a més, també addueixen que El Bahja va cursar a Terrassa els estudis obligatoris fins a quart d'ESO, que viu amb la seva família en un habitatge de propietat en aquesta localitat del Vallès, que el seu pare té un contracte de treball indefinit i que els seus germans van a l'escola, de manera que el seu arrelament a Catalunya és total.

Els fets es remunten al 4 d'agost quan, estan ingressat en el Centre Penitenciari Els Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, li van notificar la incoació d'un expedient sancionador d'expulsió per part de la Policia Nacional. El dia 11 d'octubre, després de complir la totalitat d'una condemna de 2 anys i mig, va ser detingut a la sortida del centre penitenciari per la Policia Nacional i va ser posat a disposició judicial a l'endemà. En l'acte que s'acordava el seu internament en el CIE com a mesura cautelar, segons explica Espai Humana a la jutgessa, El Bahja només es va poder reunir amb el seu advocat durant deu minuts, i com a conseqüència, aquest no va poder aportar cap document que confirmés el seu arrelament.

Malgrat que El Bahja va tramitar la sol·licitud de renovació del seu permís de residència estant a la presó, l'abril de 2013, i el seu germà va anar a pagar les taxes, l'afectat no ha rebut resposta d'aquesta sol·licitud, tot i que assegura que va tenir el nou NIE a les mans els dos minuts que van anar de la seva sortida de Els Lledoners a la seva nova detenció. Ara, evidentment, no pot desplaçar-se a la comissaria de la Policia Nacional de Manresa a sol·licitar com està la seva situació, i per això la seva advocada ha sol·licitat a la jutgessa que ho faci ella.

La situació es complica pel fet que el CIE de Barcelona tancarà aquest divendres per obres i els interns han de ser posats en llibertat o traslladats a altres CIE, en aquest cas els més pròxims són València o Madrid. Segons ha explicat El Bahja als seus advocats actuals, divendres passat hi havia 118 persones internades al CIE de Barcelona, mentre que aquest dimecres només en quedaven 9, després que la resta fossin posades en llibertat.

Cal recordar que en els Centres d'Internamant d'Estrangers s'hi troben totes les persones que estan pendents d'expulsió de l'Estat Espanyol sense que, necessàriament, tinguin cap causa pendent amb la llei. O sigui que, malgrat estar privats de llibertat, les persones ingressades en els CIE, ho estan per no tenir regularitzada la seva situació legal.

"Una postura incomprensible"

Marta Boatella, l'advocada d'Espai Humana que porta el cas d'El Bahja, considera que la postura que manté la jutgessa Beatriz Ruiz és totalment "incomprensible". "Està tancada en banda", assegura. La titular del jutjat d'instrucció 3 de Manresa ha rebutjat dues vegades els recursos presentats pels lletrats d'El Bahja, en els que s'aportava la documentació que acredita el seu arrelament al país, i una situació econòmica familiar suficient per poder mantenir-se. L'única documentació que no ha pogut aportar és la renovació de la seva targeta de residència. "No podem demanar-la perquè la Policia Nacional només la lliura a l'afectat, però l'afectat va ser detingut a la sortida de la presó i el van portar cap al CIE sense poder-s'hi presentar", afirma Boatella.

"El que és més incomprensible, però", segueix explicant la lletrada a Manresainfo.cat, "és que la jutgessa no ha atès ni la demanda de la pròpia Policia Nacional" que aquesta mateixa setmana ha sol·licitat l'alliberament d'El Bahja. Beatriz Ruiz al·lega en la seva resposta a les peticions que "no s'ha pogut verificar la renovació del seu permís de residència", i que "hi ha risc que quan se'l requereixi per ser expulsar de l'Estat, no comparegui".

Una condemna per "petits delictes i agressió a agents de l'autoritat"

Ahmed El Bahja va ingressar al Centre Penitenciari Els Lledoners el 2013, quan tenia 26 anys, després de ser condemnat a 2 anys i mig de presó per acumulació de delictes menors. El dia 11 d'octubre sortia de presó després d'haver complert la totalitat de la seva condemna, sense cap rebaixa penitenciària. "Que l'advocat no sol·licités cap benefici penitenciari, tot i que possiblement hi tenia dret, és un altre tema que estudiarem quan haguem solucionat la seva situació actual", assegura Boatella.

Els delictes pels que va anar a presó Ahmed El Bahja es remunten a quan tenia entre 19 i 20 anys. "Va passar una etapa de rebel·lia, no va tenir, segurament les companyies adequades, va tenir problemes amb l'alcohol, i en dos casos es va resistir a l'hora de ser detingut, i per això també hi havia delictes d'agressió a agents de la policia municipal de Terrassa", narra la seva advocada. "En tot cas, després d'aquests episodis, no té cap causa més fins que, sis anys després, se'l va jutjar, condemnar i va ingressar a presó", segueix. "Ara està en situació d'atur, però perquè va perdre la feina quan el van declarar culpable", conclou.

Aquest divendres Marta Boatella es reuneix amb membres de SOS Racisme per demanar al jutjat número 1 de Barcelona que intercedeixi a favor d'ell davant la jutgessa de Manresa. Si no ho aconsegueixen, a partir de divendres serà traslladat al CIE de València o de Madrid pendent de la seva expulsió al Marroc.

Manresainfo.cat ha tingut accés a tota la documentació argumentada en aquest article.