La PAHC reclama l'aplicació immediata de la ILP Habitatge

Una trentena de membres de la plataforma es concentren davant de Forum de qui denuncien que no respecta la normativa de la llei aprovada al Parlament

Pere Fontanals
26 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 11:36h
Membres de la PAHC i sol·licitants de lloguer social s'han trobat davant de Forum.
Membres de la PAHC i sol·licitants de lloguer social s'han trobat davant de Forum. | Pere Fontanals

Membres de la PAHC i sol·licitants de lloguer social s'han trobat davant de Forum. Foto: Pere Fontanals


Una trentena de membres de la PAHC Bages s'han concentrat aquest dilluns a les portes de l'empresa municipal d'habitatge Forum per reclamar a l'Ajuntament de Manresa que coordini l'aplicació de la llei 24/2015 del Parlament de Catalunya, coneguda popularment com a la de la ILP sobre Habitatge.

La PAHC Bages denuncia que, a diferència d'altres municipis com Martorelles o Olesa de Montserrat, "l'Ajuntament de Manresa no ha fet cap moviment en aquest sentit". Fins i tot asseguren que el procediment del consistori que recentment va sortir publicat al DOGC per poder multar a bancs i immobiliàries que no posin els habitatges buits a lloguer social "és molt menys exigent que la llei que es va aprovar al Parlament de Catalunya".

La llei 24/2015 contempla lloguers del 10, el 12 i el 18% del total d'ingressos familiars per a aquelles famílies que no superin els 570 euros mensuals. "A Manresa, segons va dir el propi Ajuntament fa un any, hi havia 768 pisos desocupats de bancs i grans immobiliàries", i per contra "cada dilluns i cada dimarts hi ha una cua de prop de dues-centes persones a Forum per reclamar un lloguer social", afirmen. Segons han assegurat des de la PAHC, "la setmana passada vàrem tenir una reunió amb la direcció tècnica de serveis socials de l'Ajuntament, i no tenen ni un protocol d'actuació per donar resposta a les demandes".

La PAHC demana a l'Ajuntament que no esperi a tenir redactat el pla local d'habitatge per aplicar la llei 24/2015 del Parlament de Catalunya. "Que l'Ajuntament i Forum deixin d'ignorar" la Guia per a ajuntaments sobre aplicació de la llei que va redactar el govern de la Generalitat amb la col·laboració de la PAH i l'Observatori DESC.

La PSHC també recorda que la llei "obliga" a oferir alternativa residencial per a desnonaments de lloguers privats. També obliga a l'atorgament d'ajuts per evitar el desnonament de famílies, i recorda que la suma del lloguer i els subministraments no pot superar el 30% dels ingressos de la unitat familiar, "cosa que no respecta Forum".