Coca amb mató i xocolata, novetat a la Fira de la Coca i el Mató

Torna a Monistrol la fira de la gastronomia del massís de Montserrat

Redacció
20 d'octubre del 2015
Actualitzat el 21 d'octubre a les 19:05h
Presentació de la Fira de la Coca i el Mató 2015.
Presentació de la Fira de la Coca i el Mató 2015. | AjMdeM

Presentació de la Fira de la Coca i el Mató 2015. Foto: AjMdeM


La Fira de la Coca i el Mató que es celebrarà a Monistrol de Montserrat durant aquest cap de setmana amb la participació d'una norantena de productors i artesans presenta una 22ª edició amb novetats destacades encaminades a reforçar els eixos principals de certamen: la gastronomia i el producte. Per primera vegada, la fira comptarà amb productes propis que, en aquest primer any, seran el mató de cafè i la Coca de la Fira, elaborada pels flequers de la vila. El Restaurant de la Gastronomia del Montserrat mantindrà la seva vocació d'espai dinamitzador i de divulgació de la cuina de l'entorn montserratí amb els showcooking que enguany protagonitzaran l'estrella Michelin Montserrat Estruch i la televisiva Àvia Remei.

L'espai firal a la Font Gran es convertirà en el centre neuràlgic del certamen que obrirà portes, tant dissabte com diumenge, a les 10 del matí amb una norantena de parades de productes agroalitmentaris i d'elaboració artesanal distribuïdes a la plaça, el passeig de la Canaleta, el carrer de les Escoles i la plaça de la Mentirosa. En aquest darrer espai, a l'accés del nucli urbà per la carretera de Montserrat, s'hi ubicarà el mercat de la Coca i el Mató amb una vintena de propostes diferents.

L'espai gastronòmic de la fira: tastets i divulgació

El Restaurant de la Gastronomia del Montserrat obrirà portes dissabte i diumenge a 2/4 de 1 del migdia amb la vocació d'oferir els tastets que enguany han preparat els restaurants participants, amb receptes elaborades a partir dels productes típics de l'entorn montserratí. 

Els tastets es comercialitzaran prèvia adquisició dels tiquets, que es vendran a l'estand d'informació que l'ajuntament tindrà a la fira o bé a l'entrada de la carpa gastronòmica. Els preus es mantenen respecte la pasada edició: 3 euros el tiquet per al tastet individual dolç, 4 euros per al salat i 2 euros per la beguda. El tiquet de tres tastets amb beguda costarà 10 euros.

Enguany, la proposta de dinamització manté la línia de convidar xefs de primera línia per a protagonitzar les sessions de showcooking de l'espai gastronòmic. Dissabte serà la xef del restaurant El Cingle, Montserrat Estruch, l'encarregada de fer una demostració de les tècniques i la cuina que l'han fet mereixedora de l'Estrella Michelin. 

L'endemà diumenge serà el torn per a la lliçó magistral de l'Àvia Remei. La popular cuinera, coneguda per la seva col·laboració amb el programa ‘El Divendres', de TV3, explicarà els trucs i consells de les receptes de tota la vida. Els dos tallers són gratuïts.

Els 25 anys de l'Esbart, protagonistes de la mostra de cultura popular

La dinamització de l'espai firal anirà a càrrec de les accions i actuacions que aniran desenvolupant les diferents associacions culturals i de lleure del municipi. En aquesta edició, l'Esbart Monistrol Dansaire ha organitzat una actuació que tindrà el 25è aniversari que l'entitat està celebrant durant aquesta tardor com a teló de fons. Per aquest motiu, l'actuació d'enguany comptarà amb la participació de dos esbarts de referència del panorama de la dansa tradicional catalana: l'Esbart Dansaire de Sabadell i Esbart Maragall, d'Arenys de Mar. L'actuació tindrà lloc diumenge al migdia, a la plaça de la Font Gran.

La dinamització de la Fira de la Coca i el Mató fa un salt endavant en aquesta 22ª edició omplint tot l'espai firal de música i d'espectacle de carrer de la mà dels Xarop de Canya. Amb nou espectacles de dinamització i de teatre de carrer, la formació serà l'encarregada de posar tots els ingredients a l'ambient de festa amb espectacles que s'aniran succeint al llarg del dia i que tindran com a colofó la cercavila de teatre i de carrer "Serenooooo" amb la qual es clourà la fira, el diumenge a les 8 del vespre.

Un altre dels actes destacats és la inauguració, el dissabte a 2/4 de 11 del matí, de l'exposició dels Amics del Cremallera del Montserrat "Èxtasi Ferroviari" que es podrà visitar durant tot el cap de setmana al casal cultural de Can Gibert. L'associació comptarà, com cada any, amb un expositor a la plaça de la Font Gran per donar a conèixer la seva activitat de divulgació i recuperació de la història ferroviària local.

Tampoc hi faltaran les actuacions de la colla de Geganters de Viserta, dissabte a 2/4 de 7 de la tarda i diumenge a les 6, les intervencions de la Colla de Diables ‘Els Tronats' i els jocs infantils que els monitors del GEIEG CAU La Bestorre portaran diumenge al matí a la plaça del Bo-Bo. 

Certamen de referència de l'entorn del Montserrat

Amb dues dècades de trajectòria, la Fira de la Coca i el Mató ha consolidat la seva especialització en la divulgació i comercialització dels productes que li han donat el nom: la coca i el mató de Montserrat. Els productors de l'entorn del Montserrat complementen l'oferta agroalimentària amb varietats i productes de la terra que, juntament amb el mató i la mel, són la base dels plats que es poden degustar en forma de tastet al restaurant de la fira.

L'any 2013, amb motiu de les 20 edicions del certamen, es va portar a terme una aposta pel vessant gastronòmic a través de la creació del Restaurant de la Gastronomia del Montserrat.  La iniciativa, que va néixer com una evolució natural dels tradicionals tastets elaborats amb els productes de l'entorn del Montserrat que s'havien anat oferint durant les darreres edicions, consolida aquest 2015 el seu espai amb un nou format que permetrà els establiments participants ensenyar la seva cuina.

La fira és també una oportunitat per ensenyar als visitants el dinamisme cultural del municipi amb la mostra de les entitats de cultura popular i tradicional que hi participen amb activitats ja consolidades, com ara la Roda d'Esbarts que organitza l'Esbart Monistrol Dansaire; l'actuació dels gegants de Viserta, que van celebrar el seu centenari aquest estiu, i les actuacions de la Colla de Diables i Tabalers Els Tronats.

Programa d'actes