El ple de Manresa debatrà l'anul·lació del judici a Lluís Companys

En mocions presentades per diversos grups, també es votarà passar les intervencions del públic a l'inici de les sessions i el rebuig a la TTIP, CETA i TISA

Lluís Companys
Lluís Companys | Pedro Urraca/«El Temps»
Redacció
19 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 21:39h

Lluís Companys. Foto: Pedro Urraca/«El Temps»


Al proper ple municipal de l'Ajuntament de Manresa es debatran tres mocions presentades conjuntament per diversos grups municipals. La primera moció, proposada per la CUP i amb el suport d'ERC, PSC i DM, demana que, com es feia en anteriors mandats, els punts de l'ordre del dia on s'hagi demanat una intervenció per part del públic passin al començament del Ple. Segons la CUP, aquesta mesura reforçarà la participació i la farà més visible.

La segona proposició, també plantejada per la CUP, i amb el suport d'ERC i DM, proposa declarar Manresa com a "Municipi oposat al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre la Unió Europea i els Estats Units d'Amèrica (TTIP), al tractat de lliure comerç de la UE amb Canadà (CETA) i a l'Acord Multilateral per a la Comercialització de Serveis (TISA)". L'objectiu de la moció és mostrar el rebuig a aquest tractats internacionals que "reforcen l'ultraliberalisme econòmic i retallen la sobirania dels pobles", tot cedint el control de l'economia "als interessos de les grans corporacions transnacionals". La moció, a més, demana el compromís de promoure la informació i el debat públic entre la ciutadania i les entitats econòmiques, socials, professionals i culturals sobre l'impacte que podrien comportar aquests tractats al municipi de Manresa.

Finalment, la darrera moció, proposada inicialment per ERC i també signada per la CUP, CiU i DM, insta el Govern de l'Estat a dur a terme les actuacions jurídiques i polítiques pertinents per anul·lar la sentència del judici sumaríssim al President de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, així com realitzar totes aquelles actuacions oportunes perquè "l'honor del President Companys sigui reparat". També s'insta el Govern espanyol a modificar la Llei per la qual es reconeixen i amplien els drets i s'estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra i la dictadura, per considerar com a inexistents i nul·les de ple dret les sentències dictades pels Jutjats i Tribunals declarats il·legítims en la llei, habilitant el procediment administratiu necessari perquè el Consell de Ministres expedeixi el corresponent certificat de nul·litat. D'aquesta manera, quedarien anul·lades totes les sentències contra els milers de republicanes i republicans represaliats pel feixisme.