Nou sistema per detectar avaries a les línies aèries d'Endesa

Es tracta d'elements portàtils que es podran utilitzar a qualsevol indret del territori

Redacció
17 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 9:31h
Endesa, després de superar amb èxit les proves pilot, està fent servir uns nous dispositius per detectar errors en el pas de corrent en línies de mitjana tensió i equips de comunicació remota per resoldre en el menor temps possible avaries que es puguin produir a la demarcació de la Catalunya central. 

L'adquisició d'aquests equips, que ha suposat una inversió de prop de 30.000 euros, permetrà donar una resposta més immediata davant possibles incidències, ja que són capaços de localitzar i comunicar als tècnics de manera més ràpida on es troba l'avaria. A més, al tractar-se d'elements portàtils podran utilitzar-se en qualsevol indret de la geografia. 

Els detectors de pas de corrent s'instal·len en línies aèries de mitjana tensió, ja siguin en torres metàl·liques, de formigó o pals de fusta. En cas que hi hagi un defecte a la línia, el detector, mitjançant un display, indica si la línia en qüestió té tensió o no. Inclús pot mostra si l'error es troba endavant o endarrere del punt on s'ha col·locat el dispositiu. Es tracta d'una tecnologia de gestió de la xarxa elèctrica molt avançada i profitosa sobretot en els entorns rurals, on la major part de les línies són aèries i de difícil accés. 

A més, els detectors de pas de corrent s'han complementat amb els equips de comunicació remota. Aquests aprofiten un senyal de l'aparell per enviar un missatge als tècnics de la Companyia quan detecta una caiguda de tensió. D'aquesta manera els tècnics coneixen al moment i poden anar in situ a l'origen sense haver de recórrer tota la línia per localitzar l'avaria. Es tracta de reduir el temps d'actuació i reparar com més aviat millor possibles incidències. 

En concret, els dispositius estaran disponibles a totes les comarques de la Catalunya central així com a les de Girona, el Maresme i els Vallesos. La Companyia desplegarà un total de 24 equips de detecció i 16 de comunicació remota, els quals milloraran la qualitat i continuïtat del subministrament elèctric dels clients. Gràcies als avantatges d'aquest tipus d'elements, s'està estudiant la possibilitat d'ampliar l'àrea geogràfica on s'aplicarà aquestes noves tecnologies.